Vykusioje Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje aptarti šiauliečiams aktualūs klausimai. Pasidžiaugta, kad epidemiologinė situacija Šiauliuose po truputį gerėja. Informuota, kaip vyksta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro patvirtintų skiepijamų gyventojų prioritetinių grupių vakcinavimas. Taip pat pateikta informacija apie Dainų parko detalųjį planą ir knygomatus mieste.

Atsipalaiduoti dar negalima
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad Šiaulių miesto savivaldybė „iškrito“ iš didžiausio sergamumo savivaldybių dešimtuko ir šiuo metu yra 32-ojoje pozicijoje iš 60 savivaldybių.

Anot jos, praėjusią savaitę Šiaulių mieste buvo registruota 411 naujų COVID-19 atvejų. Iš viso mieste šiuo metu koronavirusu serga 1 908 šiauliečiai, o per visą laiką pasveiko 5 588.

Šiuo metu Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydomi 104 koronavirusu sergantys pacientai, iš jų 26 gydomi Intensyviosios terapijos skyriuje.

Šiauliečiai šiuo įtemptu laikotarpiu ir toliau raginami atsakingai laikytis karantino ribojimų, atsisakyti nereikalingų kelionių, susitikimų, apsilankymų įvairiose susibūrimų vietose, o jaučiant menkiausius viruso simptomus, likti namuose.

„Žmonės užsisėdėjo namuose bei nori išeiti į lauką. Tai reikia daryti protingai, kad policijai netektų imtis kraštutinių priemonių ir visų suvaryti atgal į namus“, – į žmonių sąmoningumą apeliavo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Skiepijami ne tik medikai
Papildomų vilčių, kad epidemiologinė situacija ateityje tik gerės, teikia žinia, kad šiuo metu Šiauliuose tęsiamas  ne tik COVID-19 ligos gydyme dalyvaujančių medikų, bet ir kitų medicinos darbuotojų, savanorių vakcinavimas. Šiaulių mieste nuo skiepijami mobiliojo punkto, Karščiavimo klinikos darbuotojai, Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centro pacientai bei darbuotojai, socialinių globos ir vaikų globos namų darbuotojai ir gyventojai, taip pat paslaugas asmens namuose teikiantys socialiniai darbuotojai.

Kaip informavo Centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis, poliklinikoje įsteigti 3 skiepijimo ir 2 testavimo dėl koronaviruso kabinetai. Prioritetinių ir rezervinių sąrašų asmenys testuojami greitaisiais testais.

Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro vakcinavimui ruoštasi panašiai. Centro direktorė Aurika Koncienė sakė, kad Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre antikūnų tyrimui įrengtas kabinetas, skiepijimui skirti 2 kabinetai.

Tinkamam vakcinacijos vykdymo užtikrinimui įstaiga vidinėje elektroninėje sistemoje vedama skiepijimo registracija.
Anot specialistų, tolimesnis prioritetinių grupių vakcinavimas Šiaulių mieste bus vykdomas priklausomai nuo COVID-19 vakcinos prieinamumo.

Jau žinoma, kaip atrodys Dainų parkas
Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyriaus vedėjas Valdas Markevičius pateikė informaciją apie Dainų parko detalųjį planą. Jo teigimu,

detaliojo plano sprendiniuose teritorija suskaidyta į 171 žemės sklypą – 59 žemės sklypai yra esamų ribų ir plotų, 112 – naujai formuojami. Planuojamoje teritorijoje tvorų statyba neleidžiama. Privaloma užtikrinti nevaržomą gyventojų judėjimą teritorijoje pagrindiniais pėsčiųjų ir dviračių takais.

UAB „Kelprojektas“ projekto vadovė Rūta Garuckienė pridūrė, kad uždavinys buvo suformuoti darnią struktūrą 88 hektarų teritorijoje, kurioje yra daugiausia daugiabučių gyvenamųjų pastatų ir visuomeninės paskirties pastatų: lopšelių-darželių, mokyklų. Anot jos, visuomeninės paskirties sklypai yra praktiškai suformuoti visi, todėl ribos ir plotai nekito, išskyrus vieną, kuriame buvo paimta šiek Dainų tako teritorijos.

Kaip sakė specialistė, pagrindiniai tikslai buvo sklypo suformavimas prie gyvenamųjų pastatų, darnios dviračių, pėsčiųjų tako struktūros suformavimas, reglamentų nustatymas kiekvienam sklypui bei parkavimo vietų papildymas sklypuose.

R. Garuckienės teigimu, šiauliečiai labiausiai pageidavo, kad būtų įrengta daugiau parkavimo vietų, tačiau planuojant sklypus prie gyvenamųjų patalpų teko laikytis atitinkamų reikalavimų, todėl itin daug parkavimo vietų taip ir neatsiras.

Nepaisant to, imtasi ir kitų darbų. Suformuoti atskiri sklypai prie garažų. Suplanuota bendro naudojimo teritorijų, kad atsirastų daugiau vietos, kur būtų galima įrengti vaikų žaidimo aikšteles, sporto ir poilsio erdves.

Pėsčiųjų ir dviračių take numatytas ryšys su gretimomis teritorijomis. Taip pat numatyta nugriauti kelis statinius, kurie patenka į vadinamąsias gatvės raudonąsias linijas.

Skaitytojams pateikta džiugi žinia
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos projektų kuratorius Gintautas Jazdauskas pristatė džiugią žinią skaitytojams. Anot jo, Šiaulių mieste bibliotekos pristato naują nemokamą paslaugą – knygomatus. Nuo šiol jų skaitytojai gali Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos ir Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos kataloguose užsakytas knygas atsiimti jiems patogiu laiku, tiek karantino metu, tiek jam pasibaigus, net ir bibliotekų nedarbo laiku.

Knygomatai – tai Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos inicijuoto projekto „Informacinių išteklių prieinamumo didinimas Šiaulių mieste“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė, rezultatas. Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka buvo šio projekto partnerė.

Iki šiol be apsilankymo bibliotekoje ir kontakto su bibliotekos darbuotojais knygas buvo galima tik grąžinti – įdedant perskaitytas knygas į grąžinimo įrenginius, esančius prie bibliotekų skyrių. Naujaisiais knygomatais bibliotekos sudaro sąlygas bekontakčiam knygų išdavimui, kuris ypač aktualus šiomis dienomis, kai dėl COVID-19 keliamų grėsmių ribojama bibliotekų veiklos.

Knygomato veikimo principas labai panašus į visiems žinomų siuntų paštomatų: internetu užsisakytas knygas galima atsiimti iš knygomato.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos knygomatus galima rasti prie: Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos, PC „Saulės miestas“.

Į viršų