Nors praėję metai buvo sudėtingi ir kupini pokyčių, panašu, kad bent jau kaupiantys antrojoje pensijų pakopoje labai nenukentėjo. Gyventojai, kurie kaupia papildomai savo senatvei, uždirbo vidutinę 5,2 proc. grąžą. Ar taip tęsis ir toliau, kol kas neaišku, bet anot ekspertų, pernelyg nerimauti nėra dėl ko.

Payrė trumpą išgąstį
„Metai nebuvo lengvi, metai buvo tikrai sunkūs, bet kalbant apie pensijų fondų rezultatus, turime tikrai gerų žinių“, – vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) direktorius Tadas Gudaitis.

Anot jo, visi pensijų fondai, skirti tiek patiems jauniausiems, tiek patiems vyriausiems – uždirbo teigiamą grąžą. Tai reiškia, kad tie Lietuvos gyventojai, kurie papildomai taupė savo pensijas antrojoje pakopoje, gali džiaugtis teigiamu rezultatu.

„Praėjusius krizinius metus palyginus su 2008 metų krize, matyti, kad rezultatai radikaliai skiriasi. Tai lėmė keletas priežasčių – akcijų rinkos, Vyriausybių veiksmai ir kt.“, – paaiškino T. Gudaitis.

Jo teigimu pensijų fondų dinamika pernai priminė V raidės formą: „Iš pradžių per pirmą pandemijos bangą turėjome didelį rimtą kritimą, bet po to, pensijų fondų rezultatai metų gale sugrįžo į teigiamą teritoriją.“

Rezultatai dar gali pasikeisti
LIPFA duomenimis, kalbant apie mažiausios rizikos gyvenimo ciklo pensijų fondus, ten pokyčiai buvo minimalūs, o jaunų žmonių pensijų fondo rezultatai svyravo labiau. Nepaisant to, nepriklausomai nuo amžiaus, tie kurie nesiblaškė ir tęsė kaupimą, galiausiai nepralošė.

„Pasibaigus 2020 m. gyventojai kaupiantys lėšas pensijai, savo pensijų sąskaitose turėjo sukaupę daugiau lėšų nei pandemijos pradžioje. Per likusią metų dalį Lietuvos pensijų fondai ne tik atidirbo patirtus nuostolius, bet ir uždirbo – tai yra puikus pandeminių metų rezultatas“, – džiaugėsi T. Gudaitis.

Tiesa, kol kas tiksliai nežinoma, kokias ilgesnes pasekmes pandemija turės ekonomikai ir tolimesniam jos vystymuisi, tačiau tikėtina, kad ateityje grąžos gali būti mažesnės nei iki šiol, todėl čia, kaip niekada svarbūs bus tolimesni Vyriausybės veiksmai.

„Smagu matyti, kad naujosios valdžios programoje yra planų siekti proveržio kaupimo sistemoje, minčių į kaupimą įtraukti darbdavius. Iš tiesų tam, kad pasiekti adekvačią pensiją iš kaupiamos dalies, reikia suvokti ir suprasti, kad kuo bus daugiau šaltinių šalia žmogaus (Vyriausybė, darbdaviai), tuo didesnė nauda bus gyventojams ir didesnės pensijos ateityje“, – sakė asociacijos direktorius.

Įmanomi keli scenarijai
 „Luminor“ pensijų turto valdymo grupės vadovas Andrius Adomkus patvirtino, kad dar pandemijos pradžioje, buvo matomas ryškus neigiamas susvyravimas, tačiau vis dėlto akcijų fondai metus užbaigė teigiamoje zonoje.

„Iki pat metų pabaigos buvo matomas atsitiesimas. Visa eilė faktorių: pradedant savalaike ir atitinkama centrinių bankų reakcija ir skatinimo programomis, baigiant beprecedenčio dydžio ir koordinuotu pasaulio Vyriausybių atsaku. Visa tai leido pasitikėjimui laipsniškai atsitiesti. Reikia paminėti ir vakcinas, kurios teigiamai prie to prisidėjo“, – kalbėjo A. Adomkus.

Anot jo, svarbiausios geografinės zonos, kur investuoja pensijų fondai, yra išsivysčiusių ir besivystančių šalių akcijos. Tarp lyderių buvo besivystančios Azijos šalys, Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV).

„Per praėjusius metus, nepaisant kritimo, vis dėlto atsitiesimas taip pat buvo labai greitas ir metų pabaigoje buvo pasiekta teigiama zona, kas liečia grąžos rezultatus, ypač besivystančios šalys sugebėjo pakilti. Praėjusių metų vidutinė grąža, palyginus su ilgamečiu 20 metų vidurkiu, buvo kiek didesnė tiek besivystančiose, tiek išsivysčiusiose šalyse“, – akcentavo A. Adomkus.

Kalbėdamas apie tai, ko tikėtis šiais metais, A. Adomkus neatmetė galimybės, kad virusui mutuojant skiepai gali tapti nebeveiksmingi, arba Vyriausybės gali nustoti teikti skatinimo priemones, tačiau taip pat gali būti, kad nepaisant esamų svyravimų, grąža vis tiek išliks teigiama: „Per ilgą laikotarpį matome, kad tos grąžos paprastai būna teigiamos, todėl pensijų fondų dalyviams patarčiau nesiblaškyti.“

Svyravimai neišvengiami
„INVL Asset Management“ Investicijų valdymo padalinio vadovas Vaidotas Rūkas informavo, kad  praėjusiais metais net ir saugiausi pensijų fondai turėjo svyravimų į neigiamą pusę, tačiau pabrėžė, kad nėra tokių investicijų, kurios nesvyruotų.

„Svarbiausią darbą saugios investicijos atliko, nes vidutiniškai Lietuvos konservatyvūs pensijų fondai svyravo vienaženkliu ar netgi mažesniu skaičiumi pačiame blogiausiame taške. Netrukus tos pensijų vertės atsistatė ir net viršijo prieš „kovidines“ reikšmes“, – kalbėjo V. Rūkas.

Taip pat jis pasakojo, jog pasirodžius naujienoms apie koronavirusą, kai kurie mėgino bėgti į saugiausias turto klases – Vakarų Europos ar JAV obligacijas, todėl jos šiek tiek kilo. Vis dėlto netrukus, vasario pabaigoje, įsivyravo panika ne tik rizikingose turto klasėse, bet ir Vokietijos ar JAV obligacijų rinkose. Tačiau įsikišus centriniams bankams ir Vyriausybėms, buvo pradėtas kiekybinis skatinimas, supirkinėjamos obligacijos ir visa tai buvo sustabdyta.

Anot jo, jei centriniai bankai ir Vyriausybės nebūtų įsikišę, būtų buvusi paralyžiuota visa finansų sistema: „Laimei jie tai padarė ir nuo balandžio mėnesio matome stiprų atsigavimą visose obligacijų rinkose.“

Į viršų