Šiauliečiai Tadas ir Ilona alkoholio nevartoja jau 12 metų.

 „Skaudu, kad bene 20 metų praslinko tamsoje – nuo vieno „bambalio“ iki kito. Negirdėjome brolio priekaištų, nematėme savo vaikų ašarų, – pasakoja Tadas. – Iš pradžių atrodė, kas čia blogo, jei po sunkaus darbo išgersiu stiklą alaus, paskui jo reikėjo dirbant, vėliau – koks darbininkas, jei žemė svyruoja. Jaučiausi atstumtas, įžeistas. Žmona irgi neteko darbo, gėrėme namuose abu. Atrodė, kad šitaip nuplausim savo liūdesį. Banalu, bet vieną vakarą susilažinome, kuris ilgiau ištvers negėręs. Po savaitės jau abu ieškojome pagalbos, nes pamatėme, kokiame dumble murkdomės.

Pradžia buvo sunki, kol aplinkiniai suprato, kad mums neverta „bent lašelį“ siūlyti, problemų neskandiname, mes jas sprendžiame. O per šventes mėgstame skaniai pavalgyti ir linksmintis. Kad žinotumėte, kaip gera pasaulį šviesiomis akimis matyti. Karantinas – ne karantinas, namuose veiklos pilna. O ir darbe vėl mumis patikėjo.“

Sunku valdyti emocijas
Didžiosios metų šventės sugriežtinto karantino sąlygomis buvo šiek tiek kitokios. Mažiau triukšmingų puotų, tūkstančiams keliauninkų teko apgręžti savo automobilius ir grįžti namo. Deja, policijos suvestinėse kaip ir visada gausybė nutikimų, kai neblaivios poros namuose į darbą paleido kumščius, susimušė su artimais giminaičiais. Yra nukentėjusių, sunkiai sužalotų gatvėse.  „Respublikinio priklausomybės ligų centro duomenimis, 90 proc. krizių šeimose kyla dėl gausaus alkoholio vartojimo, prie to prisideda ir gretutiniai psichikos sutrikimai, – teigia Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus specialistė Renata Jadlauskienė. – Pastebima, kad šiuo sudėtingu etapu, siaučia ne tik COVID-19 virusas, bet ir nekantrumo virusas, kuris signalizuoja, kad žmonėms trūksta brandos tvarkytis su savo emocijomis, valdyti įgeidžius, darosi nejauku būti dabartyje ir norisi iš jos ištrūkti.“

Visa ši sudėtinga ir įtempta pandeminė situacija (ribojimai, vienišumas, baimė, nežinomybė, nuobodulys, darbo praradimas, finansinis nestabilumas ir pan.) virsta tikru išbandymu, todėl ši realybė ima slėgti, norisi iš jos pabėgti. Toks susikurtas „emocinis pasaulis“ tampa patogus sirgti priklausomybės ligomis.

„Gyventojams, prieš vartojant alkoholį, ypač švenčių metu, derėtų prisiminti, kad jis keičia mintis ir turi įtakos sprendimų priėmimui ir elgesiui, kuris gali būti susijęs su traumomis ir/ar smurtu. Taip pat svaigalai padidina depresijos, nerimo ir panikos pasireiškimo tikimybę, kas gali paskatinti ir savižudiškas mintis. Reikia įsidėmėti tai, kad alkoholis negali būti vartojamas kaip priemonė atsipalaiduoti, susidoroti su stresu ar „pagerinti“ šventinę nuotaiką“, – sako sveikatos stiprinimo specialistė R. Jadlauskienė.

„Saikingas“ vartojimas – tiesus kelias į priklausomybę
„Deja, bet visuomenėje dar gaji nuostata, kad saikingas alkoholio vartojimas gali apsaugoti nuo priklausomybės, tačiau visi priklausomi asmenys ir pradėjo būtent nuo psichoaktyvių medžiagų vartojimo retai ir po nedaug. Tik vystantis priklausomybei, padidėja suvartojamos medžiagos kiekis ir tokiu būdu dažnėjo vartojimas, kol tai tampa tiesiog nekontroliuojama. Išaugus psichoaktyviųjų medžiagų tolerancijai, tenka didinti dozę, norint pasiekti tą patį efektą. Psichologinės priklausomybės pirmieji ženklai perauga į ryškesnius fizinės abstinencijos požymius, o išaugęs suvartotos medžiagos kiekis, sukelia neišvengiamus sveikatos sutrikimus, – tvirtina R. Jadlauskienė. – Būtina prisiminti, kad alkoholio vartojimas sukelia neigiamą poveikį žmogaus organizmui. Kiekvieną kartą vartojant alkoholinius gėrimus, didėja žala sveikatai, o gausus vartojimas silpnina imuninę sistemą ir didėja rizika susirgti infekcinėmis ligomis, įskaitant ir COVID-19.“

Siekiant išvengti imuninės sistemos susilpnėjimo specialistė rekomenduoja visiškai atsisakyti alkoholinių gėrimų vartojimo, nepasiduoti aplinkinių įtikinėjimams apie alkoholinių gėrimų  naudą sveikatai. Jeigu nusprendėte alkoholio neatsisakyti, pasistenkite bent sumažinti suvartojamo alkoholio kiekį. Labai pavojinga alkoholiniais gėrimais bandyti  įveikti neigiamas emocijas ir stresą.

Alkoholinių gėrimų vartojimas saviizoliacijos laikotarpiu gali padidinti savižudybės riziką. Jeigu jus aplanko mintys apie savižudybę, skambinkite nemokamais emocinės pagalbos tarnybų numeriais.

Kadangi dažniausiai vartojantys nesuvokia esą priklausomi, specialistė kviečia kreiptis pagalbos, jeigu jaučiate, jog  jūsų artimieji negali kontroliuoti išgeriamo alkoholio kiekio, o alkoholio vartojimo įpročiai kelią grėsmę sveikatai.

Rūkymo ir alkoholio vartojimo įpročiai glaudžiai susiję, todėl nevartojant alkoholio bus lengviau suvaldyti potraukį užsirūkyti. Be to, rūkymas gali būti susijęs su kylančiomis komplikacijomis, užsikrėtus COVID-19.

„Niekada nevartokite alkoholio kartu su vaistais, net jeigu tai augaliniai ar nereceptiniai preparatai. Alkoholis gali sumažinti vaistų efektyvumą arba atvirkščiai – sustiprinti jų poveikį ir pakenkti sveikatai. Taip pat nevartokite alkoholinių gėrimų, jeigu vartojate vaistus, veikiančius centrinę nervų sistemą (nuskausminamuosius, migdomuosius, antidepresantus ir kt.), nes alkoholis gali sutrikdyti kepenų veiklą ir funkcijas, sukelti kepenų nepakankamumą ar kitas rimtas sveikatos problemas“, – įspėja R. Jadlauskienė.

Specialistė pataria nekaupti alkoholinių gėrimų namuose, didelis atsargų laikymas gali paskatinti dažnesnį jūsų arba jūsų artimųjų alkoholio vartojimą, ypač tai pavojinga, jei namuose yra paauglių.

„Nevartokite alkoholinių gėrimų jiems matant – būkite pavyzdžiu, – sako R. Jadlauskienė. –  Masinėse medijose taip pat daugybė alkoholio reklamų bei klaidinančios informacijos, kuri gali būti susijusi su ankstyva alkoholio vartojimo pradžia ar gausesniu alkoholinių gėrimų vartojimu ateityje. Aptarkite su vaikais ir jaunuoliais problemas, susijusias su COVID-19 ir alkoholio vartojimu, tokias kaip karantino  pažeidimai ar sveikatos problemos, kurios gali paspartinti pandemijos eigą.“

Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus  specialistai ragina įsidėmėti, kad alkoholis neišsprendžia problemų, nepakelia nuotaikos ir nepadeda susitvarkyti su emocijomis. Tik būdami blaivūs, galime priimti tinkamus sprendimus.

Į viršų