Panašu, kad 2021 m. Šiaulių miesto savivaldybės biudžetas gali būti mažesnis nei paprastai. Be to, siekiant lėšas paskirstyti teisingai, gali kilti daugiau iššūkių. Nepaisant to, miesto valdžia ramina, kad nerimauti nėra dėl ko.

Gelbės valstybės lėšos
„Biudžeto skaičiai bus mažesni, tačiau gyvenimas mieste dėl to nesustos“, – vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje kalbėjo Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis.

Anot jo, 2021 m. biudžeto pajamų prognozė – 151 538,5 tūkst. eurų, t. y. 1,65 proc. mažiau nei buvo patvirtintas 2020 m. biudžetas vasario mėn. Mokesčių planuojama gauti 63,1 mln. eurų, t. y. 176 tūkst. eurų mažiau, nei buvo planuota. Planuojamos dotacijos – 72,3 mln. eurų, t. y. 19,6 proc. daugiau nei 2020 m. Kitos pajamos (valstybės ir vietinės rinkliavos, dividendai, biudžetinių įstaigų pajamos, paskola, pajamos už akcijų pardavimą ir kt.) sudarytų 15 mln. eurų.
Biudžetinių įstaigų finansavimui 2021 m. yra planuojama 81,6 mln. eurų, investiciniams projektams – 37,5 mln. eurų, veiklai – 26,3 mln. eurų.

Administracijos direktorius pasidžiaugė, kad kitais metais miestas gaus žymiai daugiau lėšų iš valstybės biudžeto. Didžiųjų projektų vykdymui turėtų būti skirta apie 8 mln. eurų – tai lėšos Šiaulių oro uosto ir Šiaulių laisvosios ekonominės zonos infrastruktūros gerinimui.

Gera naujiena švietimiečiams – mokymo lėšų planuojama gauti net 4 mln. eurų daugiau. Jeigu šiais metais švietimo programai buvo skirta 36,3 milijono, tai 2021 m. švietimo programai bus skirta – 40,8 milijono eurų. Taigi miesto biudžeto mažėjimą iš dalies kompensuos augančios valstybės lėšos.

Nebesitikima viršplaninių lėšų
Gyventojų pajamų mokesčio surinkimas prognozuojamas 3 mln. eurų mažesnis, nebesitikima ir viršplaninių lėšų, todėl biudžeto galimybės finansuoti įvarius miesto projektus kiek sumažės.

Jeigu šiemet investiciniams projektams buvo patvirtinti 42 milijonai, tai 2021 m. bus skirta 27,4 milijono eurų.

Nepaisant to, kaip sakė A. Bartulis, investicijos į miesto infrastruktūrą, tvarkymą ir gražinimą nesustos. Tikimasi, kad prie to dar prisidės ir valstybės lygiu koordinuojamos ekonomikos skatinimo priemonės.

„Užsitikrinus finansavimą, miestas užsakys reikalingus darbus, rangovai galės konkuruoti dėl užsakymų, dirbantys žmonės galės užsidirbti. Taip bendromis pastangomis palaikysime taip reikalingą ekonomikos atsigavimą. 2020 metais papildomai gavome apie 24 milijonus, panašios tendencijos tikimės ir 2021 metais“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Jis taip pat priminė, kad Šiaulių miesto savivaldybės tinklalapyje yra paskelbti pirminiai 2021 metų Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto ir 2021–2023 metų Strateginio veiklos plano projektai. Šiauliečiai kviečiami susipažinti su viešais paskelbtais dokumentais ir teikti pasiūlymus Savivaldybei.

Į viršų