Statistikoje – nieko džiuginančio
Statistikos departamento gruodžio 30 d. ryto duomenimis, buvo patvirtinti 3 934 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė dar 75 žmonės. Bendras patvirtintų atvejų konkretiems žmonėms skaičius 138 219. Bendras registruotų COVID-19 mirčių skaičius – 1 422.  Dėl kitų priežasčių mirusių užsikrėtusių koronavirusu asmenų skaičius–  696. Pasveikusių žmonių skaičius dar tikslinamas.

Per praėjusią savaitę Šiaulių mieste registruoti 757 nauji COVID-19 atvejai (užpraeitą savaitę – 769). Pagal užsikrėtusiųjų asmenų skaičių, tenkantį 100 tūkst. gyventojų, Šiaulių miestas „iškrito“ iš didžiausio sergamumo savivaldybių dešimtuko ir dabar yra 13-oje vietoje (užpraeitą savaitę Šiaulių miestas buvo 11-oje vietoje). Šiuo metu Šiaulių mieste serga 2 948 gyventojų, o per visą laiką pasveiko 3 760. Tačiau mirčių skaičiai apskrityje dar auga. Per praėjusią savaitę buvo registruotos net 36 mirtys (užpraeitą savaitę – 22) nuo COVID-19, 24 iš jų – Šiaulių mieste (užpraeitą savaitę – 8). Švenčių dienomis Šiaulių mobiliajame punkte atlikti tik 1 176 tyrimai, užsikrėtęs buvo kas antras atvykęs pasitikrinti.

Vykdant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVCS) veiklos skaitmenizavimą, rastos 804 neapskaitytos mirtys. Duomenys gauti palyginus NVSC ir Registrų centro spalio–gruodžio mėnesių statistiką. Nustatyta, jog neapskaičiuotos 324 mirtys dėl koronaviruso (COVID-19) ir 480 mirčių dėl kitų priežasčių, tačiau mirusieji sirgo koronavirusu. NVSC teigia, kad galimai netikslią arba pavėluotą informaciją gavo iš gydymo įstaigų. Duomenys tikslinami, aiškinamasi, kaip atsirado neatitikimai.

Mobilumas mažėja – ribojimai išlieka
Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos (VESK) posėdyje aptarta epidemiologinė situacija šalyje, svarstyta  dėl galimų priemonių  suvaldyti COVID-19 pandemiją. Po VESK posėdžio vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla surengė nuotolinę spaudos konferenciją. Karantino ribojimai išlieka tie patys, atkreiptas dėmesys į išryškėjusias problemas.

Ministrė A. Bilotaitė sakė,  kol kas praėjo per mažai laiko, kad būtų galima vertinti, ar dabartiniai karantino ribojimai pakankami, tačiau akivaizdu, kad jie būtini, nes susirgimo rodikliai vis dar katastrofiškai dideli. „Be to, mūsų laukia ilgasis Naujųjų metų savaitgalis, kai tikėtina, kad judėjimas šalyje vėl išaugs. Kalėdų savaitgalis parodė, kad žmonės ne visada laikosi judėjimo apribojimų, – teigė A. Bilotaitė. – Priėmėme sprendimą palikti esamą tvarką, kuri numatyta Vyriausybės nutarime, o dėl tolesnių veiksmų spręsime jau po švenčių, sausio pradžioje. Tikslesnės prognozės bus galimos sausio pradžioje, kai bus aiškiau dėl susirgimų skaičiaus tendencijų bei aiškios koreliacijos tarp susirgimų ir ribojimų. Jeigu žmonės laikysis ribojimų ir susirgimų pradės mažėti, tuomet sprendimas bus vienoks, bet jeigu išsilaikys tos pačios tendencijos, tuomet kitoks.“ Kol kas skrydžiai į Didžiąją Britaniją draudžiami iki sausio 1 d., siūloma juos palikti. Vidaus reikalų ministrė sakė, kad priimant sprendimus apie skrydžių draudimus, dar bus stebima situacija, derinama pozicija su kaimyninėmis šalimis.

R. Požėla kalbėjo, kad policijai ilgasis savaitgalis buvo itin intensyvus, kaip ir visas laikas, kada turime sugriežtintą karantiną. Jis teigė galįs drąsiai konstatuoti, kad draudimai veikia, stebėjimo sistemos, įrengtos pagrindiniuose šalies keliuose, gruodžio 15–25 d. užfiksavo, kad transporto srautai sumažėję 80 proc. Tačiau dėl karantino pažeidimų pradėta arti tūkstančio teisenų. Tai rodo, kad sąmoningumo trūksta. Jis taip pat paminėjo, kad per ilgąjį savaitgalį sulaikytas 151 neblaivus vairuotojas. Policija žada  tęsti girtumo patikrinimus, kurie bus intensyviai vykdomi ir blokpostuose.

Komisaras užsiminė, kad šventinį savaitgalį užregistruoti  keturi nužudymai, kurie, pirminiais duomenimis, siejami su konfliktais privačioje erdvėje arba artimoje aplinkoje. Smurto artimoje aplinkoje atvejų fiksuota panašiai, kaip ir buvo prieš metus, sakė komisaras.

Šiaulių miesto vairuotojai taip pat nesielgė pavyzdingai – per keturias šventinio laikotarpio dienas, į Šiaulių miestą nebuvo įleisti 734 automobiliai.

Stabdys būriavimąsi viešose vietose
Ministrė taip pat kalbėjo, kad bus imamasi priemonių ir dėl pastebimai išaugusio būriavimosi viešose vietose, teigė, kad bus rekomenduojama visoms savivaldybėms ieškoti sprendimų, kaip užtikrinti ribojimų laikymąsi – nesibūriuoti prie eglučių, parkuose ir kitose viešose vietose. „Tikimės, kad būsime išgirsti ir šventiniu laikotarpiu žmonės elgsis atsakingai“, – sakė A. Bilotaitė.

„Matome, kad žmonės ir be kaukių būna, netaisyklingai jas dėvi, būriuojasi, čia tikrai buvo ilgojo savaitgalio problema. Prisidėjo ir užšalę vandens telkiniai. Matėme ne tik poledinės žūklės mėgėjus, kurie žvejoja, bet ir kitus asmenis, kurių daug lipo ant ledo ir pažeidė karantininius reikalavimus. Tikrai į tai atkreipsime dėmesį naujametiniu laiku“, – papildė generalinis policijos komisaras R. Požėla.  Jis tvirtino nenorįs pasakyti, jog parkus ar paplūdimius reikėtų uždaryti, tačiau neatmetė pasiūlymų šventiniu metu riboti galimybę atvykti į traukos vietas, gal net eglutes užgesinti, aptverti. Naujųjų metų naktį, jo teigimu, centralizuotų fejerverkų neturėtų būti. Pareigūnų ir savivaldybių bendradarbiavimas svarbus, kad būtų išvengta būriavimosi viešose vietose.

Šiaulių miesto savivaldybė taip pat griežčiau vertins fizinių ir juridinių asmenų prasižengimus, kai nesilaikoma karantino reikalavimų. Pradėtos jau 8 teisenos, trys iš jų – juridiniams asmenims – prekybos centrams.

Šiauliuose į pagalbą  ateina savanoriai
Šiaulių mieste veikia maždaug 25 asmenų savanorių būrys, kuris būtiniausiais maisto produktais aprūpina senjorus, žmones su negalia, tėvelius su mažamečiais vaikais, saviizoliacijoje esančius asmenis bei tuos, kuriems karantino laikotarpiu tikrai reikia tokios pagalbos. Savanoriai šiuo metu dirba ir COVID-19 patikros punkte. Kontaktinis savanorių  tel. 8 657 81 597.

Į savanorių gretas įsijungia ir žinomi žmonės, miesto tarybos nariai, mokytojai, radijo laidų vedėjai, įmonių vadovai, taip pat ir tėvelių sutikimus gavę moksleiviai, sulaukiama žmonių prisijungiant šeimomis (tėtis, mama, dukra).

Registracijos į savanorių gretas kontaktai: 8 600 38 358 arba Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. .

Į viršų