Šiauliečiai tiki geresne Šiaulių ateitimi ir turi idėjų, kaip pagerinti gyvenimą mūsų mieste. Pirmiausia jie siūlo atsigręžti į vaikus ir sudaryti sąlygas jiems čia aktyviai leisti laiką jaučiantis saugiems. Taip pat jie pasigenda viešų vietų, kur visiems būtų galima tiesiog ramiai pasėdėti, pasigrožėti aplinka, pamedituoti.

Pasigenda tam tikrų galimybių
Kaip „Šiaulių naujienose“ jau esame rašę, miesto gyventojai sureagavo į savivaldybės raginimą sudalyvauti bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos konkurse. Laikraštyje jau aptarėme pirmąsias septynias šiauliečių pristatytas idėjas Šiauliams, o šiandien pateikiame – likusias.

Antrojoje bendruomenės iniciatyvų dalyje sulaukta nemažai pasisakymų apie tai, kad reikėtų sutvarkyti mieste erdves, kuriose būtų galima aktyviai leisti laisvalaikį.

Štai Arnas Grigas pasigenda vietos, kur būtų galima žaisti diskgolfą: „Šį sportą pradėjau propaguoti šiais metais per karantiną, susižavėjau ir žinodamas, kad Šiauliuose nėra galimybių jo žaisti, pateikiau idėją.“

Šiaulietis pasiūlė pastatyti diskgolfo krepšius ir įrengti takus nuo disko metimo vietos iki krepšių. Tam, anot jo, tiktų bet kuris miesto parkas, pavyzdžiui, Dainų.

Ilgametis diskgolfo entuziastas Darius Gricas išsamiau paaiškino, kad žaidimo tikslas – pataikyti į taikinį (krepšį), panaudojant kuo mažiau metimų. Kaip teigė specialistas, ši sporto šaka yra viena iš sparčiausiai augančių visame pasaulyje, per karantiną patyrusi tikrą populiariumo „sprogimą“, nes diskgolfą galima žaisti individualiai arba su draugais išlaikant didelį atstumą.

Naujasis diskgolfo aikštynas būtų prieinamas visiems šiauliečiams: tiek pradedantiems žaidėjams, tiek profesionalams.

„Visi žmonės, turėdami vieną ar du savo diskus, galėtų ateiti ir žaisti. Šio  užsiėmimo kaina – kaip kartais juokais sakau, vienos treniruotės sporto klube kaina. Reikėtų nusipirkti tik porą diskų, ateiti į parką ir smagiai praleisti laiką su šeima ar draugais“, – sakė D. Gricas.

Nori jaustis saugiai ir vietos meditacijai
VšĮ „Motinos Teresės šeimų namai“ direktorė Regina Zabielienė išreiškė poreikį išasfaltuoti teritoriją, esančią Žemaitės g. 71, sudėti trinkeles, kad neliktų įskilimų, duobių nelygumų.

Šiaulietė kalbėjo, kad teritorija yra išasfaltuota, bet sena danga jau labai suskilinėjusi, nuo įstaigos įsikūrimo niekada nebuvo tvarkyta. Sena asfalto danga kelia nepatogumų čia gyvenančioms mamoms su vaikais bei bendruomenės neįgaliems nariams ir lankytojams, vaikų dienos centro lankytojams.

„Dažnai vyksta nelaimingi atsitikimai, vienai mergaitei buvo lūžusi koja. Vaikai dviračiais, riedučiais, paspirtukais važinėdami duobėta kelio danga nukrenta, patiria įvairių susižalojimų“, – kalbėjo R. Zabielienė.

Anot jos, vykdant naują socialinių dirbtuvių veiklą iš Šiaulių miesto įtraukiami neįgalieji, turintys proto ir psichikos negalią, atsižvelgiant į jų poreikius bei saugumą įstaigos teritorijoje turėtų būti sutvarkyta asfalto danga, kuria būtų saugu ir malonu pereiti. Išasfaltuota danga sudarytų puikias sąlygas įtraukti į veiklas įvairaus amžiaus šiauliečius ir ne tik.

Tuo tarpu Darius Augulis mieste pasigenda vietos, kur būtų galima ramiai pasėdėti ir pamedituoti. Siekdamas pakeisti situaciją, jis pasiūlė įrengti erdvę miesto centre, skirtą dangaus skliauto, žvaigždynų ir saulės sistemos pažinimui, meditacijai. Vilniaus gatvės bulvare šalia TIC galėtų atsirasti dangaus skliautas su žvaigždynais, pavienėmis žvaigždėmis, Paukščių taku, dangaus pusiauju ir Saulės keliu dangumi.

„Siūlau sukurti netikėtą meditacijos erdvę miesto centre ir kartu įrengti išskirtinį meninį dekoratyvinį akcentą. Tiesiog norisi bulvaru ne tik pereiti, bet ir kažką jame nuveikti“, – akcentavo D. Augulis.

Kaip sakė šiaulietis, tokia erdvė pro čia einantiems praeiviams padėtų atsiriboti nuo einamųjų reikalų, leistų susikaupti ir pailsėti. Labai gali būti, kad toks dangaus skliautas sudomintų užsiimančius meditacija, atsipalaidavimo mėgėjus, savaip egzistenciją suvokiančius, astrotyrinėtojus, moksleivius, studentus, turistus, fotografus ir kitus.

„Pati meditacija nėra kažkoks labai sudėtingas veiksmas. Medituojant nėra būtinybės sėdėti lotoso poza. Galima medituoti sėdint ant suoliuko, tyrinėti žvaigždynus, mintimis braižyti kelionę po juos. Tai tarsi savigydykla, patiriantiems stresą, esant nerimui“, – nebijoti medituoti ragino miesto gyventojas.

Baigdamas pristatymą jis dar akcentavo, kad nors Šiauliai – saulės miestas, erdvių su šiuo simboliu mūsų mieste beveik nėra, todėl tai dar viena priežastis, kodėl reikėtų įrengti tokį dangaus skliautą.

Siūlo imtis didelių projektų
Arūno nuomone, Šiauliams labiau trūksta dviračių ir riedučių trasos („Pump track“). Tokią trasą būtų galima įrengti Dainų parke. Ji taptų tikru traukos centru fiziškai aktyviam jaunimui. Čia būtų galima laiką leisti tiek dviračių, tiek riedučių, tiek paspirtukų, tiek riedlenčių entuziastams.

„Pats esu trijų vaikų tėtis ir man svarbu, kad tiek mano, tiek kiti vaikai turėtų saugią, profesionaliai įrengtą erdvę, kurioje būtų galima smagiai leisti laiką, lavinti savo kūną ir sveikai bei aktyviai augti“, – priežastį, kodėl reikėtų įgyvendinti būtent šį projektą pateikė šiaulietis.

Tam, anot jo, labiausiai tinkamas Dainų parkas, nes arti gyvenamieji kvartalai, yra daug aktyvaus jaunimo, šeimų, auginančių vaikus. Čia užtektų vietos skirtingo amžiaus ir skirtingų pomėgių žmonėms.

„Vaikams tokie užsiėmimai itin naudingi, nes čia lavinama pusiausvyra, koordinacija, stiprinami skeleto raumenys, kas svarbu laikysenai ir traumų prevencijai. Be to, čia galėtų vykti tiek mėgėjiškos, tiek profesionalios varžybos“, – projekto naudą įvardijo Arūnas.

Panašų projektą pateikė ir Vilius. Dainų parke jis pasiūlė įrengti riedlenčių, BMX dviračių ir paspirtukų parką, kur laisvalaikį galėtų leisti ekstremaliojo sporto mėgėjai.

„Jaunimui nusibodo Beržynėlio parke esančios aikštės figūros. Kaip sportininkai jie progresavo tiek, kad šioje aikštėje pasidarė nebeįdomu. Jie išvažiavo į kitas miesto viešąsias ir privačias erdves ieškoti naujų iššūkių, todėl kilo gyventojų nepasitenkinimas dėl viešųjų erdvių elementų gadinimo, o to būtų galima išvengti įrengiant kokybišką, specializuotą erdvę aktyviam jaunimui“, – kalbėjo šiaulietis.

Jis įsitikinęs, kad kaip visuomeninis objektas – riedlenčių, BMX dviračių ir paspirtukų parkas – suteiktų daugiau gyvybės bei charakterio esamam Dainų parkui, stiprintų bendruomenę lokaliu masteliu bei mažintų miesto viešųjų erdvių priežiūros kaštus.

Didelės apimties projektų kategorijai darbo grupė buvo priskyrusi dar du projektus, kurie nuotolinio pristatymo metu pristatyti nebuvo.

Vienas iš jų – siūlymas Šiaulių mieste įrengti parką, kuriame būtų pasodinta graikinių riešutų giraitė. Antras – teritorijoje, esančioje tarp Uosių gatvės pabaigos ir Rūdės upelio iki Talkšos ežero pakrantės, sukurti japoniško stiliaus sodo ir sakurų parką.

Primintina, kad idėjų autoriams pateikus išsamius savo projektų vaizdo pristatymus, po vieną geriausią didelės ir mažos vertės idėją elektroninio balsavimo būdu šiauliečiai galės rinkti gruodžio mėnesį.

2020 11 26 14

Šiauliečiai žino, kaip miestą padaryti įdomų ne tik vietiniams.
Rasos ŠAUČIŪNAITĖS nuotr.

Į viršų