Šiaulių miesto savivaldybė paskelbė antrąjį paminklo „Tautos Laisvė“, kuris turėtų būti pastatytas baigiamoje rekonstruoti Prisikėlimo aikštėje, idėjos konkursą. Pasiūlymų laukiama iki 2021 metų sausio 5-osios. Projektavimo užduotis skelbiama CVPP. Šį kartą tikimasi didesnio kūrėjų aktyvumo, nes šiame etape bus renkama ir perkama tik paminklo idėja ir projektas. Vėliau, pasirinkus projektą, bus skelbiamas kitas konkursas, susijęs su jo įgyvendinimu.

Pernai skelbtas konkursas paminklo idėjai norimo rezultato neatnešė – visi pateikti pasiūlymai buvo atmesti. „Neįvykęs konkursas irgi yra rezultatas – dabar aišku, ko tikrai neturėtų būti. Manau, tada nebuvo iki galo suprasta užduotis. Dabar ji suformuluota žymiai aiškiau – reikia monumentalaus vertikalaus meninio akcento, paminklo, kuris deramai užbaigtų kuriamą Prisikėlimo aikštės ansamblį. Ir mano, kaip to ansamblio autoriaus, nuomonė tvirta – čia turi būti obeliskas, vertikalus smailėjantis elementas. Džiaugiuosi, kad tam pritarė ir Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyriaus iniciatyva surengtos praktinės konferencijos ,,Šiaulių miesto kultūrinė tradicija. Tarp istorijos ir gamtos“ dalyviai“, – sako Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijos projekto autorius architektas Vytenis Rudokas.

Anot jo, šis paminklas yra labai svarbus keliais aspektais – jo pastatymas leis tinkamai užbaigti aikštės kaip urbanistinės erdvės sutvarkymą ir puoselės istorinę atmintį. „Bus sutvarkyta ne tik Šiauliams ypač svarbi vieta, kurioje susipina socialinis, politinis ir istorinis naratyvas, paminklas pasakos ir primins asmenybes ir istorinius įvykius, susijusius su tautos laisvės kovomis, viešoje erdvėje įpaminklins mums šventus dalykus. Iš to išplaukia ir mano, kaip urbanistinio ansamblio autoriaus, tvirta nuostata – čia tinka obeliskas, vertikalus smailėjantis elementas, kuris visame pasaulyje simbolizuoja šlovę, garbę ir pergalę“, – įsitikinęs V. Rudokas.

Architektas yra numatęs, kad obelisko aukštis turėtų būti 20–25 metrai, o sprendimai galėtų būti įvairūs: obeliskas su skulptūra, su semantiniais, istoriniais ženklais (Vytis, Gedimino stulpai ir t. t.) arba asketiškas, kada pats obeliskas su ženklais, įrašais ar išskirtomis briaunomis yra kaip skulptūra.

„Kūrybai erdvės tikrai yra. Obeliskas yra klasika, norėtųsi kultūrinės tradicijos tęstinumo, juk tarpukariu laisvės kovoms ir svarbiems istoriniams įvykiams įamžinti statėme būtent obeliskus. Esu įsitikinęs, kad be reikalo dabar ši forma atmesta kaip pasenusi“, – sako architektas.

Prisikėlimo aikštė – svarbiausia Šiaulių miesto aikštė, yra universali, joje numatyta daug ženklų, dabar kuriamas paminklas „Tautos Laisvė“ turi simbolizuoti tautos vertybes ir jų ilgaamžiškumą, paminklo pagalba viešoje erdvėje bus atiduota pagarba tiems, kurie iškovojo Laisvę. „Tai urbanistinis sprendimas, akimis turime suvokti tą ilgaamžiškumą, pasirinkdami ir atitinkamas medžiagas – akmenį, metalą, rūdintą plieną ar ką kita. Dar kartą pabrėšiu – kuriame urbanistinį ansamblį, kuriame svarbi kiekviena detalė ir vientisumas. Viena aikštės pusė, kuri jau rekonstruota ir šią vasarą pradėjo savo gyvenimą, yra moderni, skirta aktyviai veiklai, didžiuliams renginiams, šventėms, o dabar tvarkoma reprezentacinė aikštės dalis skirta istorinei atminčiai, susikaupimui, apmąstymams“, – sako V. Rudokas. Anot jo, dviejų dalių aikštė – tai istorijos ir šiuolaikiškumo darna, reprezentacinės aikštės dalyje yra Šiaulių katedra, skveras, todėl kuriamas paminklas „Tautos Laisvė“ turi derėti prie jau esamos aplinkos ir tapti išskirtiniu aikštės akcentu.

Konkurso prizinis fondas – 11 tūkst. eurų, pirmosios vietos laimėtojui atiteks 4,5 tūkst., antrosios – 3 tūkst., trečiosios – 2,5 tūkst. eurų, numatytos ir dvi paskatinamosios premijos. Konkursui pateikiamų projektų vertinimo kriterijai – vientisa architektūrinė idėja, socialinis paveikumas, estetika, kuriamos aplinkos kokybė ir projekto ekonominis pagrįstumas.

„Tikiuosi, kad paminklo idėjos konkursas leis architektams ir skulptoriams išbandyti kūrybines jėgas ir padėti miestui užbaigti suprojektuotą urbanistinį ansamblį, sukurti tikrai vertą ir svarbų šio ansamblio akcentą – paminklą „Tautos Laisvė“, – sako V. Rudokas.

Į viršų