Šiemet pagyvenusių žmonių diena kitokia, paženklinta pandemijos grėsmės, uždarumo, atskirties. Nevyks žadėti koncertai ar spektakliai, lankytojų nepriima pamėgtos bibliotekos. Vis dėlto kavinės kviečia senjorus nemokamo puodelio kavos ir daugelis žada tuo kvietimu pasinaudoti. Susibūrusiems į draugijas ar asociacijas šiek tiek paprasčiau, nedidelėmis grupelėmis žada susitikti. Jeigu tarp jūsų pažįstamų yra vienišų senolių, ši diena – pati ta pradžiuginti bent telefono skambučiu.

Liūdesiui dar ne laikas
Laimutė ir Edmundas Kančauskai pusę šimtmečio draugėje atšventė dar pavasarį.  Abu mėgstantys dainą ir šokį, draugų kompanijas, gyvenimo tempą priversti sulėtinti. „Korona“ šiek tiek sugadino mūsų linksmybes, bet mes labai nenusimename, uždarose patalpose nesiburiame, o į gamtą nedidelis būrelis vis tiek patrauksime, – sako nenuilstanti entuziastė Laimutė. – Vakar „Beržynėlyje“ susitikome, o šiandien, Pagyvenusių žmonių dieną, keliaujame į Salduvę. Laimingi, kad mes abu mėgėjai ir vaidinti, ir dainą užtraukti. Edmundas labiau tylenis, tai iki valiai galiu atsikalbėti, yra kas išklauso.“

O sumanymų jos galvoje pilna. Šįsyk sumanytą gražų vaidinimą teko atidėti, bet sugalvos, kuo pradžiuginti bičiules ir bičiulius. Išradingumas daug nekainuoja, tik rankų ir širdies šilumos pridėti reikia. Edmundas prikirpo darže žalumynų, surišo „buntelius“ –  nori kaip rūtomis puoškis, nori sriubai pasidžiovink. Daržiukus jau sutuoktiniai išsipureno, gėlynuose žiedų netrūksta, gali prisėdę akis paganyti, pasidžiaugti.

Mėgsta Laimutė visokias šventes, renginius organizuoti, neįprastu pyragu nustebinti. Nemoka  kitaip, ramiai kamputyje megzti ar paveikslą tapyti dar nepribrendo. Kartais atsiranda piktų pavyduolių, piktu žodžiu žnybtelinčių. Bet ji skaudulį nubraukia ir vėl šypsodamasi kokią išvyką organizuoja. Jaučia, kad turi Pagyvenusių žmonių asociacijoje bendraminčių, kuriems tokia veikla reikalinga. Jų akys įkvepia kurti, su žmonėmis gera nuotaika,, linksmais pokštais ar paguodos žodžiu dalintis.

Kviečia registruotis į  nemokamas psichologų konsultacijas
Metų pradžioje  ne tik senjorams, visiems mums teko laikinai susidurti su izoliacija: kas liko namuose su šeima, kas–  vienas ar bent su augintiniu. Kylant antrajai viruso bangai stiprėja psichologinė įtampa, atsiranda naujų baimių – baimė susirgti, baimė prarasti pajamas ir pan. Daugeliui trūksta kontaktų, pramoginės ar kūrybinės veiklos. Sunkumų iškyla, kai atšąla emocinis ryšys su artimaisiais, kai darbe susiduri su dideliais iššūkiais, trūksta supratimo, išklausymo; Jaučiate nerimą, patiriate panikos atakas, netekote darbo, praradote artimą žmogų ar patyrėte įvairius gyvenimiškus sunkumus? Kreipkitės į Šiaulių miesto visuomenės sveikatos biurą. Individualias konsultacijas veda medicinos psichologas Lauras Jokūbpreikšas, registracija telefonu 8 672 30 276 arba 8 690 84 886. Į grupinius užsiėmimus, kuriuos veda psichologė-psichoterapeutė Svaiga Beinorienė, registracija telefonu 8 611 19 694. Paslaugos teikiamos nemokamai, anonimiškai. Specialistai ragina – kreiptis pagalbos ne gėda, kas ieško išeities, tas randa.

Gali paskambinti net tada, kai skambinti nėra kam
M. Čiuželio labdaros ir paramos fondo psichologė Sigita Glumbakaitė teigia, kad vienišas žmogus gali jaustis ir mylinčių žmonių apsuptas: „Baimė būti našta artimiesiems neretai veda prie uždarumo, nenoro dalytis patiriamais sunkumais. Vienatvė neretai keliauja ne viena – kartu su savimi atsiveda liūdesį, neviltį, kartais ir pyktį. Visa tai kaupti viduje ir su niekuo nesidalinti gali būti beprotiškai sunku. Žmogus nėra begalinės talpos dėžutė, į kurią galima sukrauti tai, kas nemalonu, uždaryti ir paslėpti – ilgainiui viską, kas nemalonu, organizmas reikalaus išmesti atgal. Be visa to, juk kartais norime ir ne tik apie sunkumus kalbėti, rodos, taip smagu pasidalinti savo diena, žinoti, jog kažkam svarbu išgirsti, jog mums viskas gerai, paklausyti, kaip praleidome dieną.“

„Sidabrinė linija“, pasak psichologės,  suteikia galimybę sumažinti vienišumo jausmą ir pabūti kartu. Galbūt tai tik vienas skambutis per savaitę, bet kartu tai naujas ryšys, draugiškas, nepamokslaujantis pašnekovas, pasiruošęs pasidžiaugti ir paliūdėti kartu. „Sidabrinė linija“ (8 800 800 20) – tai nemokama draugystės pokalbių ir emocinės pagalbos linija vyresnio amžiaus žmonėms.

Šiaulietė Genovaitė jau kelerius metus savanoriauja „Sidabrinėje linijoje“. Prasidėjo nuo to, kai pati pasijuto baisioje duobėje, netikėtai prarado artimą žmogų. Vyro savižudybė, pragyvenus drauge 36 metus, sukrėtė. Pasaulis prarado spalvas. To negana, nusiritus nuo laiptų lūžo koja. Pasaulis susitraukė, kambario sienos, rodos, tuoj užspaus, uždusins. Norėjosi kažkam atsiverti, išsikalbėti. Pagalvė puikiai sugeria ašaras, bet nepaguodžia. Akis užkliuvo už telefono numerio: 8 800 800 20. Atsiliepė malonus moteriškas balsas. „Iškalbėjau savo skausmą vieną vakarą, antrą, trečią. Manęs nemokė, nebarė, nekaltino. Tik išklausė, klausinėjo paprastų dalykų, apie tai, kas mane domina, džiugina, –  pasakoja Genovaitė. –  Laukdavau mūsų pokalbių ir pamažu šviesėjo akyse. Paskui man pasiūlė paskambinti kitam žmogui. Jaučiuosi reikalinga.“

Į viršų