Redakcija dažnai sulaukia šiauliečių skambučių. Vasarą dažniausiai dėl nenupjautos žolės, rudeniop susirūpinama pastatų vaiduoklių likimu ar nepatogiu autobusų tvarkaraščiu. Vargina žmones ilgai užsitęsę gatvių remonto darbai, dažnas būna nepatenkintas projektuotojų sprendiniais ar darbų kokybe.

Apie neįgaliuosius pagalvojame ne visada
Niekas neginčija – miestas gražėja, keičiasi. Bet kartais neįžvelgiame, kad visuomenėje gyvena įvairių galimybių žmonės. Prisikėlimo aikštė daug kartų aprašyta, apkalbėta. Į ją vedantys skirtingo ilgio ir pločio laipteliai atrodo gražiai, bet nepagalvota, kad tai – tarsi spąstai silpnai matančiam. Ypač po lietaus, jais nusileisdamas negali matyti laiptelių kraštų. Šiaulietė Emilija pasakojo skaudžiai užsigavusi jais lipdama.

Silpnai matantys ir senyvi žmonės nepatenkinti, kad ne visų miesto autobusų gale būna maršruto numeris, kol iki priekio nubėga pažiūrėti, autobuso durys jau uždarytos.

Puikus dviračių takas veda į Ginkūnų pusę. Pasirodo, judėjimo negalią turinčiam žmogui vežimėliu pravažiuoti labai pavojingų vietų yra ir jame. Atkarpoje tarp Purienų ir Vaidoto stotelių padarytas stiprus nuolydis, kad galima būtų įvažiuoti į gyventojų kiemus.

Šiaulietis Antanas T. skundėsi, kad važiuodamas šiuo taku jau buvo apvirtęs, o gatve važiuodamas bijo palįsti  po sunkvežimio ratais –  judėjimas čia labai didelis. ,,Noriu iš anksto pasakyti, kad būsiu sutraiškytas po galiniais tralo ratais Tilžės gatvėje už Purienų gatvės, nes jau buvo atvejis, kai tralas staigiai suktelėjo į mano važiuojamą kelio kraštą, ir jei nebūčiau pristabdęs savo invalido vežimo (dabar su varytuvu, su elektriniu dviračio ratu), tai būčiau palindęs po tralu, –  rašo Antanas T. –  O šalimais šiais metais nutiestu dviračių taku tarp Purienų ir Vaidoto gatvių invalido vežimu ar triračiu dviračiu nepravažiuosi, apvirsi, nes dviračių tako danga stipriai nukreivinta, kad būtų patogus įvažiavimas į individualaus namo kiemą greitosios pagalbos automobiliui. Ginkūnų kapinėse palaidota mano Onutė (žmona), tai dažnai važiuoju su invalido vežimu su varytuvu į kapines ar žvakutę uždegti, ar šiaip pabūti pasinėrus į prisiminimus. Juk mane po paskutinės autoavarijos, pusę metų pragulėjusį Kauno klinikose, kaip gyvą lavoną parsivežė į namus, vartė, maitino, prižiūrėjo. Per dvylika metų iš gyvo lavono padarė važinėjantį vežimėliu su rankiniu varytuvu į parduotuves, koncertus, sodą, kryžių kalną...“ Taigi važiuodamas gėlelę ant žmonos kapo pasodinti  Antanas kiekvienąsyk žino, kad ši kelionė gali būti paskutinė.

Kam gražu ar patogu, kam nelabai
Tilžės g. 53A gyventoja Irena pasibaisėjo apleista, žolėse paskendusia vaikų žaidimų aikštele šalia jų namo, bjauriu galbūt erkėmis knibždančiu plotu, įsiterpusiu tarp gražiai prižiūrimų kiemų.

Iš Savivaldybės gavome atsakymą, kad  „vaikų žaidimo aikštelę įsirengė patys daugiabučio gyventojai, nederinę su Šiaulių miesto savivaldybės administracija, todėl ir jos priežiūrą atlieka jie patys. Teritorijoje, kurioje yra nepjauta žolė yra formuojamas atskiras sklypas, todėl iki atsiras sklypo savininkas vieną kartą vasaros sezono metu žolė bus nušienauta savivaldybės užsakymu iki š. m. rugsėjo 1 d.“

Žinoma, jei namas sugebėjo tiek apleisti aikštelę, negarbė apsileidėliams. Bet jeigu ji nelegali, kodėl nepareikalaujama, kad būtų išardyta? Beje, rugsėjis baigėsi, o minėtas plotas taip ir liko nenušienautas.

Tokių „natūralų gamtos grožį“ demonstruojančių plotelių mieste daugybė.  Tiek pačiame centre, už koncertinės įstaigos „Saulė“, tiek Aido gatvėje priešais „Akropolį“, šalia skverelio, tiek Kviečių g. ir kitur. Pavyzdžiui, leista žmonėms įsirengti, paplatinti mašinų stovėjimo aikštelę. O kas šienaus dviejų žingsnių žolės plotelius šalia jos? Kam ta žemė priklauso? Taip ir styro kuokštai tarp nušienauto parkelio ir dailiai nuskusto daugiabučio žolyno.

Daug kalbų šiemet apie Dainų tako vientisumą. Problema rimta. Tačiau Miesto koordinacinis skyrius per du mėnesius niekaip nesuranda atsakymo, kas, kokiu būdu ir kodėl vyksta Dainų g. 58A. Prie pat pėsčiųjų tako savitus „gėlynus“ įrenginėja keistos būdos savininkai. Pagal kieno projektą ta būda miestą „puošia“, kieno leidimu, pasak vietinių gyventojų, šalia tos būdos kartais daržovėmis prekiaujama? Dainų g. 58 gyventojai klausia: gal ir mums Savivaldybė Dainų tako gabalėlį atriektų – kokį daržiuką šalia įkurtume...

Apie K. Korsako gatvės „puošmenas“ jau rašyta, šiukšlių išvežėjų klausinėta, o krūvos gėrybių vis dygsta, vis kaupiasi. Teko matyti laiptinėse grasinimų, kad Savivaldybė gali nubausti nemenkomis baudomis šiukšlintojus, kurie stambiagabaritines atliekas meta, kur papuola.

Ties K. Korsako  g. 9 stovi nemažai konteinerių, kurie beveik visada perpildyti. Bet čia tik pusė bėdos. Stebėtina šiukšlių vežėjų kantrybė, nes kiekvieną savaitgalį šalia konteinerių atsiranda krūvos visokio namų turto –  pradedant spintomis, senomis buto durimis, baigiant klozetu, na, dar ant viršaus kas nors užpila obuolių pusmaišį. Ir taip kas savaitgalį. Gyvenimas, matyt, gerėja, keičiame baldus, atsikratome nereikalingų daiktų… Ar buvo kas nors nubaustas – girdėti neteko. Tik kaimynės susikišusios galvas lingavo, na ir apsileidusi valdžia, neišveža… ir čia pat numetė neišlankstytas kartonines dėžes.

2020 09 30 8

Tilžės g. 53A vaikų žaidimų aikštelė.
Autorės nuotr.

2020 09 30 2

2020 09 30 5

Dainų g. 58A grožybės.
Autorės nuotr.

 

 

Į viršų