Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) rugsėjo 28 d. 9 val. duomenimis, per sekmadienį patvirtintų naujų COVID-19 susirgusių žmonių skaičius yra 105. Serga Lietuvoje 2 052, pasveiko 2 327. Mirė dėl koronaviruso 92, o dėl kitų priežasčių mirė 19 užsikrėtusiųjų. Iš viso patvirtinta  4 490 ligos atvejų  konkretiems žmonėms. Izoliacijoje yra 22 147 asmenų. Nuo birželio 1 d. įvežtinių atvejų – 266.

Šiauliai – tarp labiausiai paveiktų savivaldybių
Epidemiologinė situacija vertinama išvedant sergamumo COVID-19 rodiklį per 14 paskutinių parų 100 tūkst. gyventojų. Registrų centro praėjusios savaitės duomenimis, Lietuvoje šis skaičius – 39,5. Raseinių r. sergamumas pasiekė neregėtas aukštumas – 714,2 (gyventojų 31 225, serga 240). Radviliškio rajone – 340 (gyventojų 34 995, serga 116). Šiaulių mieste padėtis įtempta –  sergamumas 119,2 (gyventojų 101 514, serga 176). Nedaug geriau Šiaulių rajone – 98,2 (gyventojų 41 442, serga 51). Kelmės r.  sergamumas 70,9, nors sergančių užfiksuota tik 18 iš 25 382 gyventojų.

Šiaulių miesto savivaldybės surengtoje spaudos konferencijoje pirmadienio rytą Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika kalbėjo, kad padėtis ligoninėje palyginti saugi, nes testuota didelė dalis darbuotojų, išsiaiškinti galimi kontaktai. Infekcijos paveikti yra 3 ligoninės skyriai – Neurologijos, Reabilitacijos ir Akių ligų. Liga nustatyta 3 gydytojams, 15 kitų darbuotojų ir 7 pacientams. Ligoninės darbą sunkina tai, kad didelis skaičius darbuotojų, kuriems privaloma saviizoliacija: Neurologijos skyriuje – 33, Reabilitacijos – 13, Akių ligų skyriuje – 21.

Ligoninės vadovas užtikrino, kad visos paslaugos ligoninėje teikiamos, nukeliamos tik kai kurios planinės procedūros bei operacijos. Ligoninės apkrovimas padidėjo dar ir dėl to, kad pacientų nepriima Radviliškio ligoninė, o traumų labai daug.

Kaip ir baimintasi, Infekcinių ligų skyrius užpildytas, jame – 19 pacientų, 2 iš jų hemodializuojami. Tuberkuliozės klinikoje atidaromas naujas 40 lovų infekcinis skyrius, kurį kuruos tie patys 3 gydytojai infektologai. Ligoninės vadovas išsakė dėkingumą už pasiaukojantį darbą ligoninės medikams ir prašė gyventojų supratingumo. Lankymas šiuo metu draudžiamas, leidžiama įeiti tik išskirtiniais atvejais.

Simona Abromavičienė, laikinai vykdanti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento direktorės funkcijas, informavo, kad nuo rugsėjo 21 iki 27 d. Šiaulių apskrityje nustatyti 185 nauji COVID-19 atvejai, vienas iš jų įvežtinis. 82 užsikrėtusieji – šiauliečiai. Neramina, kad virusas neaplenkė ligoninių – Radviliškio ligoninės, Respublikinės Šiaulių ligoninės, Kuršėnų slaugos ir palaikomojo gydymo įstaigos.

Rugsėjo mėnesį pavienių užsikrėtimo koronavirusu  atvejų nustatyta 6 miesto ir viename rajono lopšeliuose-darželiuose, dviejose gimnazijose, keturiose miesto progimnazijose ir vienoje rajono pagrindinėje mokykloje. S. Abromavičienė įspėjo, kad artėjant peršalimo ligų sezonui turėtume būti labai sąmoningi ir budrūs, sirgdami neiti iš namų, nekelti pavojaus aplinkiniams. Šiaulių miesto mokyklose nuo pirmadienio 6-12 klasės ugdomos nuotoliniu būdu, būtų gerai, kad vaikai nekontaktuotų po pamokų.

Mindaugas Maželis, Šiaulių centro poliklinikos direktorius sakė, kad poliklinika teikia visas paslaugas, dirba įprastu ritmu. Sergančių darbuotojų nėra, tik du gydytojai saviizoliacijoje, nes dirbo Radviliškio ligoninėje. Karščiavimo klinikoje vasarą apsilankydavo mažai pacientų, per rugsėjį atvyko 89, iš jų 8 asmenims tyrimas teigiamas. Į karščiavimo kliniką galima registruotis tel. 1808. Ji aptarnauja Šiaulių miestą ir dar 5 apskrities rajonus.

Dainų pirminio sveikatos priežiūros centro direktorė Aurika Koncienė pabrėžė, kad nors labai laikomasi saugos reikalavimų, užsikrėtimo neišvengta: serga 2 medikai, 7 yra saviizoliacijoje. Paslaugos neribojamos.

Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė informavo, kad Šiaulių mobilusis punktas dirba įtemptu režimu 6 dienas per savaitę dviem pamainomis. Praėjusią savaitę atlikta per 800 tyrimų, 550 iš jų – miesto gyventojams. Užsiregistravęs asmuo per dvi dienas patenka išsitirti. V. Palčiauskienė ragina gyventojus nelaukiant operacijų vadovo sprendimo grįžti į kovo, balandžio mėnesių gyvenimo ritmą, riboti socialinius kontaktus. Kol kas infekcijos plitimo situacija Šiauliuose ir toliau kelia nerimą.

Sustiprintas testavimas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad šią savaitę, nuo rugsėjo 28 d. iki spalio 4 d. imtinai, Raseinių, Radviliškio, Šiaulių, Kupiškio, Kelmės, Akmenės, Ukmergės, Rokiškio, Jurbarko, Pakruojo, Mažeikių, Plungės, Biržų, Švenčionių rajonų, taip pat Vilniaus, Kauno ir Šiaulių miestų gyventojams bus intensyviau atliekami tyrimai dėl koronaviruso (COVID-19). Šiose 17 savivaldybių fiksuojamas didesnis sergamumas negu kitose Lietuvos savivaldybėse.

Didelės rizikos savivaldybėse šią savaitę profilaktiškai bus tiriami gydymo bei socialinės globos įstaigų darbuotojai. Taip pat papildomai bus tiriami pacientai, kurie gydymo įstaigose praleido daugiau negu 48 valandas.

Šiaulių miesto sveikatos specialistai ragina gyventojus būti atsakingus, dėvėti asmenines apsaugos priemones, laikytis fizinės distancijos, atsisakyti visų išvykų iš namų, susitikimų, švenčių, kad išsaugotume savo ir artimųjų sveikatą bei normalų gydymo įstaigų darbą.

Į viršų