Rinkdami Seimo narius tikimės, kad mums atstovausiantys asmenys bus sąžiningi, darbštūs ir „nesusitepę“. Deja, realybėje dažnai nutinka priešingai. Tai rodo ir kiekvienais metais augantis politinių skandalų skaičius.

Jautėsi teisūs ir nekalti
Vis dėlto „Aušros“ apygardos kandidatai į Seimą tvirtino esantys kitokie. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vykusiuose debatuose žarstė pažadus, esą jie dirbs tik žmonių ir valstybės labui.

Tačiau rinkėjai žino, kad rinkiminiai pažadai dažnai ir lieka tik rinkiminiais pažadais, todėl juos ne taip lengva apgauti. Tai įrodė ir iniciatyvos „Žinau, ką renku“ nariai, kurie apie kiekvieną kandidatą atkapstė šį tą intriguojančio.

Štai pasigilinus paaiškėjo, kad Krikščionių sąjungos kandidatas, Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys Gediminas Beržinis-Beržinskas yra tikras „čempionas“. Lyginant su kitais Tarybos nariais, jis per tris 2019 m. ketvirčius iš Savivaldybės biudžeto išleido daugiausiai lėšų automobilio degalams, remontui, techninei priežiūrai ir draudimui.

„Mąstantys žmonės supranta, kad jeigu tu važiuoji, vadinasi, tu dirbi. Jeigu tu sėdi ir vaidini, kad taupai, tai tik niekur nevedantis vaidinimas. Niekada neslepiu, kiek aš išleidžiu. Kiti mano kolegos tyčia mažiau išleidžia, kad pasirodytų geresni. Turiu savo supratimą apie tai, kas yra duodama ir kiek galiu išleisti. Įstatymo nepažeidžiu, išnaudoju, kas man yra skirta sąžiningai, atsakingai“, – vykusiuose debatuose aiškino G. Beržinis-Beržinskas.

Toks pasisakymas nepaliko abejingų. „Pagal jūsų pasakymą, žmonės, kurie sėdi ofise, nedirba, nes jie niekur nevažiuoja“, – replikavo šiaulietis iš salės.

Kritikos strėles teko atlaikyti ir partijos „Lietuva – visų“ kandidatui Antanui Navakauskui. Per pirmąsias savo pasisakymo minutes jis teigė, kad du trečdaliai Seimo narių yra „statistai”. Ar tai reiškia, kad ir jis dirba „statistui“, nes yra vieno iš Seimo narių padėjėjas?

„Man didelė garbė atstovauti šitam žmogui, bet aš padedu ne tik jam, bet ir frakcijai“, – gražiai išsisuko A. Navakauskas.

Gyrė ir gynė konkurentus
Kai kurie iš kandidatų, pasirodo, iš viso neturi jokių lėšų. Centro partijos tautininkų kandidato Petro Bložės deklaracijoje yra vieni nuliai, jokių pajamų, jokio turto ir skolų. Tai iš ko jis gyvena?

„Tie nuliai yra, nes aš ilgą laiką tiesiog nebuvau Lietuvoje“, – bandė teisintis P. Bložė.

Tai kur buvo ir ką veikė? Gal net atitrūko nuo to, kas vyksta Lietuvoje?

„Neatitrūkęs. Esu pilnas minčių ir idėjų, ką galiu čia pakeisti“, – nepasidavė kandidatas.

Kito Tarybos nario Zakiro Medžidovo sunku nepastebėti, jo tiesiog pilna internete. Įdomu, ką jis darys, kai tapęs Seimo nariu, nebeturės tiek laiko reikštis socialiniuose tinkluose?

„Iš vienos pusės Seimo nario darbotvarkė yra visiškai kitokia, iš kitos pusės, Seimo narys yra piliečių, visuomenės atstovas. Tai yra neatsiejamas dalykas nuo bendravimo su žmonėmis, tai viena iš jo pareigų, ką jis turi daryti, gilintis į žmonių problemas ir joms atstovauti“, – nė kiek nesutriko tokį klausimą išgirdęs Z. Medžidovas. Taip pat jis pasinaudojo proga ir apgynė savo konkurentą G. Beržinį-Beržinską: „Aš irgi nemažai išleidžiu pinigų kaip Tarybos narys. Vienas nuo kito ten visi atsiliekame per kelis eurus. Tai, kad Gediminas pirmauja, yra visiškas atsitiktinumas.“

„Esmė yra ne ta, kiek išleidžia, esmė ta, kad Tarybos nariai truputėlį turėtų būti apdairesni ir suskirstyti tas išlaidėles į tam tikrus stalčiukus, kad ir per elektroninę erdvę, tada nebūtų tokių klausimų“, – patarė A. Navakauskas.

„Šio žmogaus darbinė patirtis papuoštų kiekvieno CV“, –  atsidėkodamas vėl konkurentą gyrė Z. Medžidovas.

Teko prisiminti praeitį
Darbo partijos kandidatui Marijui Veličkai kandidatuojant į į Šiaulių miesto savivaldybės mero postą, degė jo automobilis. Tada svarstyta, kad galbūt jis buvo padegtas tyčia. Įdomu, ar kandidatas nebijo, jog panaši situacija pasikartos ir antrą kartą.

„Po to įvykio visą savo turtą pradėjau drausti, tai logiškai mąstant, šiek tiek iš to pasimokiau. Bet jeigu taip atsitiktų, tai iš tiesų būtų mane stebinantis dalykas“, – kalbėjo M. Velička.

Pačiam į rinkimus save išsikėlusiam Arūnui Rimkui taip pat teko mintimis sugrįžti į praeitį. Savo socialinio tinklo paskyroje jis yra rašęs: „Teko būti Tailande, Bankoke. Gidė labai gražiai paaiškino, kodėl pas juos didelės šeimos: jeigu turėsi vieną ar du vaikus, jie gali būti nevykę. Jeigu turėsi penkis vaikus, iš jų atsiras bent vienas, kuris tavimi senatvėje pasirūpins. Apie tokią pensiją susimąsto retas.“

Tad, anot A. Rimkaus, mes savo vaikus galime nurašyti, nes jie yra nevykę. Tai vis dėlto kaip su tokia moralės nuostata jis ruošiasi eiti į Seimą?

„Tai buvo ne mano, o gidės mintis. Dabar, po dvidešimties metų, sutikčiau, kad jaunimui nereikia ruoštis pensijai. Kai esi jaunas žmogus, tau visko reikia: įsigyti būstą, išauginti vaikus ir t. t. Realiai, pensijai reikia kaupti tada, kai esi užauginęs vaikus, turi pakankamas pajamas, esi įsitvirtinęs gyvenime“, – akcentavo A. Rimkus.

Kitas kandidatas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovas Martynas Šiurkus yra dirbęs logistikos įmonėje. Įdomu, jeigu būtų darbo grupės logistikos ekspertas ir išgirdęs žinutę, kad šalia esančios Rytų kaimyninės valstybės vadovas priims sprendimą uždaryti sienas, ar turėtų planą B Lietuvos verslui?

„Be abejo, dėl to reikės atskiros diskusijos, nes tokie sprendimai turbūt kažkokiam verslui atsilieps skaudžiai. Jeigu pamenate prieš keletą metų, kai buvo santykiai su Rusija labai įtemti, kai Rusija uždarė įvežimą iš Europos Sąjungos eksporto prekių, tai buvo net gi tokių verslininkų, kurie sakė, kad čia yra labai blogai, bet dabar tie verslininkai džiaugiasi, nes jie persiorientavo ir dirba Vakarų rinkose, kurios yra patikimesnės. Ar valstybė turėtų pasirūpinti mažaisiais vežėjais, kuriems dabar tai atsilieps labai skaudžiai, taip, čia turbūt turėtų atsirasti kažkoks planas“, – aiškino M. Šiurkus.

Žinojo, kaip pasiteisinti
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatui Stasiui Tumėnui teko pasiaiškinti dėl savo sūnaus.  Kaip žinia, pastarasis yra paduotas į teismą už pinigų pasisavinimą ir jų išvaistymą. Negana to, jis yra siejamas su mįslinga rusų grupuote Kipre.

„Kaip ten yra iš tiesų, manau, išsiaiškins teisėsauga. Mano sūnus, taip, turi problemų, iš didelės meilės krepšiniui, bet aš savo sūnaus neatsižadu, kaip norėtų kai kurie Lietuvos žurnalistai. Aš matau, kad sūnus pinigų neturi, ir manyčiau, kas ten su krepšiniu susiję, tą išsiaiškins teisėtvarka“, – sakė S. Tumėnas.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio kandidatė Aušra Simonavičiūtė anksčiau dirbo ir dabar dirba pakankamai „vyriškoje“ įmonėje. Kažin ar jai už tą patį moka mažiau, nei vyrams?

„Tikrai jaučiu, kad moters atlyginimas, lyginant su tą pačią poziciją užimančio vyro atlyginimu, yra daug mažesnis. Manau, kad tokios nelygybės neturėtų būti, nes moteris atlieka darbą daug atsakingiau, daug kruopščiau. Moters inžinierės ir vyro inžinieriaus darbo rezultatai negali būti palyginami, nes moters rezultatas yra daug geresnis ir tai rodo tyrimai“, – atviravo Aušra Simonavičiūtė.

Kaip gerai yra Seime, nes nepriklausomai nuo to, ar žmogus vyras ar moteris, ten viskas vienodai. „Bet ar matote, kiek kandidatų vyrų, ir kiek kandidačių moterų“, – nepasidavė spaudimui vienintelė moteriškos lyties kandidatė.

Lietuvos žaliųjų partijos kandidatas Raimondas Šukys turi sukaupęs bene didžiausią darbo Seime patirtį, tik ji ne visai teigiama. Jis pateko į pakankamai dviprasmišką situaciją, kai žvalgybos pateiktoje medžiagoje buvo paminėtas kaip proceso dalyvis. Tai kokios ten galimos sąsajos su vienu koncernu Lietuvoje?

„Tą informaciją nepatikrinę, pridarę daug klaidų interpretuodami, pridarydami, mano įsitikinimu, neteisingas išvadas iš faktų, paskleidė Valstybės saugumo departamentas. Kas ten yra teisus ir kiek ten yra tiesos, nagrinėjama administraciniame ir bendrosios kompetencijos teismuose. Beje, vieną bylą jau buvau laimėjęs Apylinkės teisme, kur šimtu procentu buvo pripažinta, kad tie paskleisti duomenys neatitinka tikrovės ir žemina mano garbę bei orumą“, – kalbėjo R. Šukys.

2020 09 21 2

Debatų dalyviams teko gerokai paprakaituoti prieš rinkėjus.
Autorės nuotr.

2020 09 21 4

Šiauliečiai kandidatams negailėjo aštrių klausimų.
Autorės nuotr.

Į viršų