Šiaulių miesto savivaldybės Taryba, atsižvelgdama į Šiaulių miesto garbės piliečio vardo suteikimo komisijos teikimą, Šiaulių miesto garbės piliečio vardą suteikė vienam iš AB Šiaulių banko steigėjų Algirdui Butkui. Naujasis garbės pilietis bus inauguruojamas specialios ceremonijos metu, per rugsėjį vyksiančias „Šiaulių dienas“.

Išrinko 43-iąjį miesto garbės pilietį
Rugsėjo 3 dienos posėdyje A. Butkaus kandidatūrai pritarė Šiaulių miesto savivaldybės Taryba. Po inauguracijos, kuri planuojama rugsėjo 11 dieną, A. Butkus taps 43-iuoju miesto garbės piliečiu. Praėjusiais metais Šiaulių miesto garbės piliete inauguruota muzikos pedagogė, kanklininkė ir dirigentė Regina Vaišnorienė.

A. Butkus yra gimęs Joniškyje, bet tik baigęs inžinieriaus-ekonomisto studijas, pradėjo karjerą Šiauliuose. Dirbo Šiaulių televizorių gamykloje, vėliau – Eksperimentinėje įrengimų gamykloje. Po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, buvo vienas iš Šiaulių banko steigėjų, aktyviai dalyvavo auginant šį banką iki nacionalinės svarbos finansų institucijos. A. Butkaus nuopelnas – kad Šiaulių banko pavadinimas tapo tarsi miesto vizitine kortele finansų pasaulyje.

A. Butkaus dėka Šiaulių bankas remia jaunuosius kūrėjus, finansinė parama ir paskatinimas ne kartą skirti Šiaulių vaikų muzikos mokyklų jauniesiems talentams. Nuolat finansuojami įvairiausi miesto renginiai: miesto gimtadienio šventės „Šiaulių dienos“, Chaimo Frenkelio vilos vasaros festivalis, „Šiaulių naktys“ ir kt. A. Butkaus iniciatyva remiamas ir sportas, Šiaulių bankas yra ilgametis Šiaulių krepšinio komandos rėmėjas.

Šiaulių banko dėmesio yra sulaukę ir Šiaulių aukštosios mokyklos. A. Butkaus iniciatyva finansuotas pasaulyje žinomo litvako, iš Šiaulių kilusio skulptoriaus Viktoro Deivido Brenerio atminimo įprasminimas.

A. Butkaus nuopelnai verslo pasaulyje taip pat įvertinti apdovanojimais: 2014 m. jam įteiktas  Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų garbės ženklas sidabrinė „Darbo žvaigždė“; 2015 m. A. Butkus įvertintas Šiaulių pramonininkų asociacijos apdovanojimu – Chaimo Frenkelio nominacijos statulėle; 2017 m. Lietuvos pramonininkų konfederacija jam skyrė „Garbės aukso ženklą“.

Komisijos ir šiauliečių nuomonė nesutapo
Tiesa, dar prieš šio klausimo svarstymą Taryboje kai kurie šiauliečiai išreiškė kitokią nuomonę.

Šiaulių miesto visuomenininkai ir gyventojai kvietė pasirašyti peticiją, raginančią suteikti Šiaulių miesto garbės piliečio vardą dizaineriui Viliui Puronui.

„Tradiciškai, artėjant šių metų Šiaulių miesto šventei, vienam kandidatui komisija jau pasiūlė suteikti Garbės piliečio vardą, dėl antrojo – profesionalaus dizainerio V. Purono – netyla diskusijos, organizacijos ir pavieniai gyventojai inicijuoja palaikymo parašų rinkimo akcijas.

Vardan taikos ir vienybės miesto bendruomenėje prašome 2020-aisiais Šiaulių miesto garbės piliečio vardą suteikti ir antrajam pretendentui, Lietuvos ir Šiaulių miesto vardą pasaulyje garsinančiam V. Puronui“, – rašoma elektroninėje peticijoje, kurią pasirašė 818 asmenų.

„Gerb. V. Puronas seniai turėjo būti Šiaulių m. garbės piliečiu. Gėda už tokį merą, kuris visaip bandė ir bando menkinti V. Purono miestui padarytus darbus.“ „Asmeniškai pažįstu ir žinau, kad tas žmogus Vardo nusipelnė savo darbais.“

„Pasirašiau peticiją, V. Puronas ne tik puošia miestą, bet ir rašo knygas, labai domisi kraštotyra, dovanojo bibliotekai retų knygų, beje, ir Mikelio prizu pelnytai apdovanotas. Pastaruoju metu labai populiarios jos laidos apie Lietuvos bažnyčias. Už V. Puroną.“ „Gerb. V. Puronas ir jo darbai garsina Šiaulių miestą, sukurti kūriniai tampa ne vietiniai, ne regioniniai, bet pasauliniai traukos objektai, pritraukiantys žmones iš viso pasaulio. Trumpai tiek, už tai ir pasirašiau.“ Taip peticiją pasirašę dar komentavo šiauliečiai.

Turėjo vilties paveikti Tarybą
Už V. Purono kandidatūrą aktyviai pasisakė ir Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos narys Marijus Velička.

„2020 rugpjūčio 8 dieną kartu su Danguole Martinkiene, kaip Šiaulių miesto tarybos nariai, pateikėme ir buvome įsitikinę, jog V. Puronas už aktyvią kultūrinę-šviečiamąją veiklą, Lietuvos ir Šiaulių krašto istorijos ir kultūros puoselėjimą bei populiarinimą yra labiausiai nusipelnęs Šiaulių miesto garbės piliečio vardo. Šiam pasiūlymui pritarė ir už pasisakė daugiau nei 1200 šiauliečių. Buvau įsitikinęs, kad su tokiu šiauliečių palaikymu, su tokiu puikių atsiliepimų srautu netapti Šiaulių miesto garbės piliečiu tiesiog neįmanoma. Deja, pasirodo klydau, ir stipriai“, – Šiaulių miesto garbės piliečio vardo suteikimo komisijos sprendimą savo „Facebook“ paskyroje komentavo M. Velička.

Kitos dienos įraše jis dar rašė, kad išstudijavus teisės aktus, reglamentuojančius garbės piliečio suteikimo tvarką, nemato jokių kliūčių V. Puronui tapti Šiaulių miesto garbės piliečiu šiais – 2020  metais. Anot jo, atvejų, kai tais pačias metais buvo patvirtinti keletas garbės piliečių, Šiauliuose yra ne vienas, štai keletas jų: 2000 metais net šešiems asmenims buvo suteiktas Šiaulių miesto garbės piliečio vardas. Ir 2001, ir 2002 metais, Šiaulių miestas praturtėjo po du garbės piliečiais kasmet. 2003 metais keturiems nusipelniusiems šiauliečiams suteiktas garbės piliečio vardas. 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2012 metais – po tris nusipelniusius šiauliečius buvo nuspręsta apdovanoti garbės piliečio vardais.

„Esu visiškai tikras, kad būdamas tiek nusipelnęs miestui ir turėdamas tokį Šiaulių miesto gyventojų palaikymą, V. Puronas yra nusipelnęs tapti Šiaulių miesto garbės piliečiu šiais metais.

Kad tai įvyktų, tam reikia didelio šiauliečių palaikymo ir politinės valios Šiaulių miesto taryboje.

Dėl pirmo esu tikras ir žinau, kad šiauliečių palaikymo bus su kaupu. Dėl antro tikiu, kad Šiaulių miesto tarybos nariai bus sąžiningi prieš save ir prieš Šiaulių miesto gyventojus, ir palaikys šį siūlymą“, – akcentavo jis.

Visuomenininkų nuomonė pasirodė nesvarbi
Deja, bet taip nenutiko. Tarybos posėdžio metu, prieš paskelbiant balsavimą, M. Velička dar bandė išsiaiškinti, kodėl prie klausimo nepridėtas Šiaulių miesto garbės piliečio vardo suteikimo komisijos balsavimo protokolas.

„Informacija protokole įslaptinta ir neteiktina visuomenei“, – paaiškino Šiaulių miesto meras Artūras Visockas.

„Kodėl komisijos balsai slapti?“ – dar bandė klausti Danguolė Martinkienė. „Tokius nuostatus patvirtino komisija“, – vėl bandė aiškinti meras.

„Mes neprašome, kad pagarsintumėte, kaip kuris komisijos narys balsavo, tačiau mes prašome pagarsinti rezultatus“, – savo laikėsi M. Velička.

„Aš tik vykdau komisijos valią“, – toliau gynėsi miesto meras.

Toks pasikalbėjimas suerzino Šiaulių vicemerą Domą Griškevičių. Jis paragino politikus daugiau šia tema nediskutuoti, negaištant laiko ir balsuoti.

Jam antrino Vytautas Juškus: „Su A. Butkumi man teko dirbti kartu. Galiu patikinti, kad jis – padorus ir garbingas žmogus, todėl siūlau nutraukti diskusiją ir balsuoti.“

Pasinaudojęs Tarybos narių ištiesta pagalbos ranka, meras nutraukė diskusijas, paskelbė balsavimą dėl klausimų, pasisakymų nutraukimo ir didžioji dalis politikų pasisakė už.

Tarybos nariams nutilus, tarti žodį leista asociacijos „Šiaulių bendruomenė“ pirmininkei Vidai Pociuvienei.

„Sveikindama pasirinktą pretendentą, privalau pranešti, kad eilinių miestelėnų nuomonė kiek kitokia. Pavadinę savo garbės piliečiu dizainerį, ilgametį Šiaulių įvaizdžio formuotoją, jau tapusį mūsų miesto legenda, V. Puroną, mes, šiauliečiai, 29 visuomeninių organizacijų, bendruomenių bei daugiabučių bendrijų atstovai, surinkome 868 liaudiškai vadinamus popierinius ir 818 elektroninės peticijos parašus“, – kalbėjo V. Pociuvienė.

Ji akcentavo, kad pasisakydama šiame posėdyje nekvestionuoja nei A. Butkaus nuopelnų, nei miesto valdžios sudarytos Šiaulių garbės piliečio vardo suteikimo komisijos pasirinkimo, tiesiog apgailestauja, kad nebuvo įvertinti V. Purono nuopelnai.

„Noriu priminti Tarybos nariams, jog šios dienos Tarybos sprendimas nėra kaip nors susietas su V. Purono asmeniu. Skelbiu balsavimą“, – tai, kad visuomenininkų pasisakymai nieko nekeičia, informavo miesto meras.

28 Tarybos nariams balsavus už, vienam susilaikius, Šiaulių miesto garbės piliečio vardą Taryba suteikė A. Butkui.

Į viršų