Rugpjūtis, vis daugiau tėvelių skuba paruošti vaikus mokyklai. Šiauliečių šeima – Gerda,  Rimas, Miglė ir mažasis Motiejus – sukinėjasi prekybos centre. Būsimasis pirmokas blaškosi tarp sukabintų kuprinių. Iš pradžių jam būtinai reikia mėlynos, bet nepatinka paveiksliukas, paskui renkasi žalią, bet tėtis išpeikia, kad per sunki bus. O mama rėžia, kad nepirks tokios, kuri graži, bet siauroki diržai pečius pjauna. Trečiokė Miglė mėgsta piešti. Jos žvilgsnį patraukė lentyna, kur marguliuoja guašas, akvarelė, kitokie dažai ir teptukai. Tėtis stabdo, nes kitoje parduotuvėje šie daiktai pigesni. 

Pasirodo, nelengva mokyklai pasiruošti, ypač jei nori šiek tiek pataupyti. Išleistų pinigų kiekis priklauso ir nuo vaiko amžiaus, ir nuo poreikių. Gal kam nors pravers užkalbintų šiauliečių patirtis.

Brangiausia – išleisti pirmoką
Vieni tėvai skaičiuoja, kad minimalus mokinio krepšelis, kurį sudaro nauja kuprinė, rašymo priemonės, sąsiuviniai, piešimo reikmenys ir kitos kanceliarinės prekės, kainuoja apie 30 eurų, kiti ginčija, kad prireiks ne mažiau kaip 60. Ir tik tada, jei „pagaus akciją“. Visi sutaria, kad daugiausiai kainuoja suruošti pirmoką, nes vėlesnėse klasėse kai kuriuos daiktus užtenka  peržiūrėti, papildyti. Išlaidos vis tiek nemažos, nes vaikai greitai išauga sportinę aprangą bei uniformą.

Šiaulietė Gerda šiemet į mokyklą leis du vaikus: trečiokę dukrą ir  pirmoką sūnų. Moteris jau paskaičiavo išlaidas. Už pratybas ir kitas smulkmenas pinigai mokyklose jau surinkti, nes ugdymo priemonių tokia gausybė, kad kiekvienam susigaudyti, kurios tinkamiausios, sudėtinga. Taigi skirta 65 eurai pirmokui ir 60 – trečiokei.

Moteris priminė, kad nereikėtų eksperimentuoti savarankiškai perkant pratybų sąsiuvinius, nes jų gausybėje lengva pasiklysti, o be to, individualiai perkant gali kainuoti brangiau. Šeima jau aptarė, kokias pirks kuprines. Pirmoko kuprinė kainuos 36 eurus. Dukrytės kuprinė dar geros būklės, tačiau „per vaikiška“, numatė naujai skirti 24 eurus. Kanceliarinės priemonės abiem kainuos apie 70 eurų,  nors daug ką abu išsaugojo iš praėjusių metų.

Tenka atsižvelgti į mados tendencijas, vaikų norus. Vaikams svarbu, koks paveiksliukas ant penalo ar sąsiuvinio, rimtai įvertinti  piešimo bei rašymo priemonių kokybę.

56 eurus moteris sumokėjo už mokyklinius megztukus abiem vaikams. Liko nupirkti aprangas ir avalynę kūno kultūros bei šokio pamokoms. Visų kitų rūbelių, apavo kainų pašnekovė nebevardijo, nes šiaip ar kitaip juos vis tiek pirktų.

Taigi šeima dviem vaikams planuoja išleisti gerokai per 300 eurų. Žinoma, daugelio daiktų užteks ne mėnesiui ir ne dviem, negalėtum sakyti, kad tiek kainuos rugsėjo 1-oji.

Svarbiausia – tinkama kuprinė
Rūta su Kostu taip pat augina du vaikelius, bet į pirmąją klasę išleis dar tik vyresnėlį. Pirkiniais dar nepasirūpino, tačiau iš viso planuoja išleisti maždaug 200 eurų. Mano, kad 50 eurų kainuos pratybos, jų  užteks metams. Kam per sunku, gali mokėti dalimis. 40 sumokės už uniforminį švarkelį.  Padėvėtais švarkeliais nesidomėjo, nes kasdien dėvimo drabužio alkūnės per metus tiek nusizulina, jog  išaugtą vargu ar kam perleisi.

Pernai vaikas lankė priešmokyklinę klasę, sportinė apranga neišaugta, šiek tiek kanceliarinių priemonių yra likę. Karatė būrelio apranga kainavo, rodos, 40 eurų, šiemet naujos nereikės.

Kuprinę tikisi nupirkti už 40 eurų, nes laukia akcijos. Šiaip visus 60 eurų paklotų. Rūta įsitikinusi, kad kuprinė ir batai turi didžiausią įtaką vaiko laikysenai, netinkamai parinkti gali pakenkti normaliam skeleto vystymuisi, sveikatai.

Kuprinė turi būti  ergonomiška, patogi, atitikti vaiko ūgį, jo kūno sudėjimą. Tai daiktas, kurį nešios 5 dienas per savaitę. Žiūrės, kad kuprinės pagrindas – nugarą liečianti jos dalis – būtų su orui laidžiu paminkštinimu. Taip pat geriau rinktis kuprinę, padalytą į skyrius. Jeigu pataupę nupirktume kuprinę be skyrių, daiktai slidinės, vaikui bus sunku ją nešti. Pradinukų raumenų sistema dar nėra tvirta, todėl jiems tai ypač aktualu.

Svarbu, kad  tuščia pradinuko kuprinė svertų ne daugiau kaip 700 g, petnešos turėtų būti ne siauresnės kaip 3,5 cm ir dvigubai paminkštintos, nes tai padeda sumažinti nugaros raumenų spaudimą. Taigi pirkdami  kuprinę rinksis ne spalvą ar firmos ženklą, net ne kainą, o tai, kad kuprinė nežalotų vaiko, būtų ne per sunki, patogi. Tikisi, kad gera kuprinė laikys 3-4 metus. Vis dėlto Vyriausybės skirtos vienkartinės išmokos suruošti mokyklai neužteks.

Baisiau – tik nuotolinis mokymas
Almos ir Gedimino dukra – studentė, ji savoms išlaidoms užsidirbo per kelis mėnesius Švedijoje. Į mokyklą jie ruošia antroką sūnų.

Moteris su draugėmis jau šią temą aptarusi – per didelis kainų burbulas visuomenėje pučiamas: „Marškinėlius raudonus trumpomis rankovėmis už kelis eurus nupirkau, po megztuku pasivelka. Mokykloje nėra labai griežtų reikalavimų, sutarta, kad megztukas mėlynas būtų. Jį ir iš „antrų rankų“ galima nupirkti. Aš didelesnį pirkau – šiemet dar neišaugo. Mokyklos emblema – tik keli eurai. Kuprinę pernai padėvėtą draugė atidavė, šiemet dar tiks. Sportinius marškinėlius visai klasei užsakėme su vardais. Irgi laisvesnius pirkau, šiemet dar geri. Mūsiškis dar madų negaudo, be reikalo neišlaidaujam, –  atvirai pasakoja verslininkė Alma. –  Be to, sūnelis moka savo daiktus tvarkingai susidėti, neišmėto, gal tik parkerį yra pametęs.“

Brangiausias dalykas pradinukui, jos nuomone, pratybų sąsiuviniai, bet jie būtini. Moteriai baisu pagalvoti apie nuotolinį mokymą, jeigu vėl prireiktų. Giminaičiai Vilniuje ypač baiminasi, nes jų mokykloje dauguma mokytojų garbaus amžiaus.

Almai tie keli karantino mėnesiai parodė, kaip sunku mokytoja būti. Šiek tiek nuvylė, kad sūnaus mokytoja retai ir prastokai pamokas vedė, tik užduotis paskirdavo. Prisiminė, kaip visa šeima gamtos pažinimo užduotis kartu sprendė. Per atostogas prižiūri, kad vaikas kasdien po truputį skaitytų, rašytų, įgūdžių neprarastų.

Rugsėjo šventė bus
Kalbintų mamų vaikai mokosi skirtingose mokyklose, bet visos įsitikinusios, kad Rugsėjo 1-osios šventė mokyklose bus. Vaikai jos labai laukia.

Didždvario gimnazijos direktorius Vitalis Balsevičius laikraščiui  sakė, kad šį ketvirtadienį mokyklas turi pasiekti Lietuvos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijos dėl darbo organizavimo kitais mokslo metais.

Pasak gimnazijos vadovo, kai visos galvos pasitaria – gali atsirasti protingų sprendimų. V. Balsevičius užtikrino, kad Rugsėjo pirmosios šventė tikrai įvyks: „Aplink gimnaziją tiek erdvių, ką nors sugalvosime, tik reikia išsiaiškinti situaciją. Šventėms organizuoti jau visokių yra patirčių. Rugpjūčio 11 dieną Kultūros centre bus įteikiami brandos atestatai 123 gimnazijos abiturientams. Matyt, su kaukėmis teks švęsti, bet džiugu, kad ypatingoji šių metų laida brandos egzaminus išlaikė.“

To dar nebuvo – vaikai nori į mokyklą
Taigi minimalus kanceliarijos prekių krepšelis kainuotų apie 50–60 eurų, uniforma, priklausomai nuo mokyklos ir vaiko amžiaus, iki 150 eurų, sportinė, šokių apranga – apie 40 eurų, pratybos – maždaug 50 eurų. Pasak pašnekovų, labai daug priklauso nuo šeimos sugebėjimo pasinaudoti akcijomis, pasirinkti prekes, kurios tarnautų ilgesnį laiką, nuo gebėjimo su savo vaikais tartis įvertinant poreikius ir galimybes.

Paauglius sūnus viena auginanti Jolanta nesureikšmina mokyklinių reikmenų. Po pernykščių mokslo metų nemažai visko nepanaudota liko. Jos nuomone, brangiausiai kainuoja kompiuteris ir išmanieji telefonai. Be jų dabar sunku įsivaizduoti mokymosi procesą, ypač kai kabo virš galvų naujos viruso bangos grėsmė. Išmaniosios priemonės nusidėvi morališkai net  greičiau negu fiziškai. Paaugliukams norisi turėti vis naujesnius, madingesnius. Jie net naujo drabužio atsisako, kad galėtų įsigyti geresnį telefoną.

Pasak Jolantos, galvos skausmas suima, kai, paaiškėja, kad  sportbačiai jau per maži, pernykščio švarko rankovės per trumpos. Gal net ramiau buvo per karantiną – nereikėjo nei naujų batų, nei kišenpinigių. Neištvėrę įsikišo jos sūnūs Domas ir Danielius: „Viskas niekai. Kad tik neuždarytų mokyklos.“

2020 08 05 23

Autorės nuotr.

Į viršų