Vasarai įpusėjus, kai kurie jau spėjo pasidžiaugti visais jos teikiamais malonumais. Šiauliečiai atvirauja, kad šiltuoju sezonu galima nuveikti kur kas daugiau džiuginančių dalykų nei kitais metų laikais. Tai kaip gi jie praleidžia vasarą?

Mėgaujasi mažomis smulkmenomis
„Vasarą mėgstu nuvykti į kokį mažą kampelį, kur nėra daug žmonių. Patinka pabūti pas močiutę kaime, pasėdėti prie mažo tvenkinio, pasitiesti pledą ir mėgautis saulės spinduliais“, – pasakoja Ramunė.

Mergina, pasitaikius progai, nevengia surengti mini piknikų, yra įsitikinusi, kad pusryčiauti ar pietauti sėdint ant pievos daug smagiau nei virtuvėje ar restorane. Į kompaniją šiaulietė pasikviečia draugę, kolegą ar mylimąjį, juk valgyti dviese ar kompanijoje bet kuriuo atveju jaukiau ir maloniau.

Kadangi Ramunė daug laiko praleidžia gamtoje, pasirūpina ne tik gėrimais, bet ir suplanuoja kitus dienos užkandžius. Dažniausiai jos pikniko krepšyje atsiduria vynas, daržovės, vaisiai ir vieno kąsnio suvožtiniai. Ramunė viso grūdo duonelę gardina kiaušiniu, lašiša, avokadu, įvairiomis sėklomis ir kt. Bene labiausiai šiaulietė mėgsta gaminti įvairias užtepėles.

Mėgstamiausios užtepėlės receptu ji sutiko pasidalyti ir su laikraščio skaitytojais. Receptui reikės: 200 g lukštentų saulėgrąžų, 10 saulėje džiovintų pomidorų, pusės citrinos sulčių, 3 šaukštų vandens, 2 česnako skiltelių, druskos, pipirų, saujelės petražolių, pagaliukais supjaustytų įvairių daržovių. Gaminimo procesas labai paprastas, visus produktus tereikia sutrinti trintuvu.

Įamžina smagiausias akimirkas
Edita rytą pradeda pusryčiais atvirame ore. Išėjusi į balkoną, mėgaujasi šilta arbata ir stebi miestą iš viršaus. Šiaulietė vasaros neįsivaizduoja ir be knygos. Radusi laisvą akimirką, su knyga rankose prisėda parke ant suoliuko ar lauko kavinėje.

„Knyga tinka, ypač tada, kai norisi pabūti vienai, bet taip nesijausti. Įsitraukus į knygoje aprašytus įvykius pamiršti viską aplinkui ir atsipalaiduoji“, – išskiria studentė.

Kokia vasara be proto mankštos. Mergina sako, kad užsienio kalbos mokymasis gal ir nėra pats įdomiausias užsiėmimas, tačiau itin naudingas: „Patys suprantate, be užsienio kalbos, šiais laikais sunku apsieiti.“

Ji nepraleidžia progos ir dažniau apsipirkti. Susigundžiusi vasaros nuolaidomis atnaujina savo spintos turinį, nusiperka pigiau kainuojančių rūbų rudens ir žiemos sezonui. Taip pat daugiau laiko skiria senų rūbų atnaujinimui, pavyzdžiui, nebenešiojamus džinsus paverčia šortais ir pan.

Bene mėgstamiausias jos užsiėmimas vasarą – fotografuotis gamtoje: „Pasikviečiu draugę į kompaniją, lekiame kur nors prie ežero, pievų lauko, miško ir fotografuojamės. Gaunasi labai gražios nuotraukos, kurių vėliau nebūna gėda viešinti socialiniuose tinkluose.“

Nepraleidžia progos atsinaujinti
Du paauglius auginanti Jurgita sako, kad dalį vasaros atostogų skiria namų tvarkymui. Išmeta arba kam nors perduoda nereikalingus per metus sukauptus daiktus. Pavyzdžiui, knygas perduoda bibliotekai, senus žaislus ir paauglių drabužius atiduoda mažas pajamas gaunančioms šeimoms.

„Vasarą, kai turiu daugiau laisvo laiko, atsakingiau rūpinuosi namų švara. Išvalau visus net sunkiausiai prieinamus kampus, kuriuos kitais metų laikais tiesiog aplenkiu. Būna tokia generalinė tvarka“, – teigia miesto gyventoja.

Visa šeima vasarą taip pat dažniau lankosi pas gimines, rengia šeimyninius pietus su seneliais, dėdėmis ir tetomis. „Stengiamės kuo daugiau bendrauti, organizuojame bendras išvykas, pasisėdėjimus. Tikiuosi, kad kai pasensiu, ir mane dažniau aplankys anūkai bei proanūkiai“, – sako Jurgita.

Žinoma, moteris stengiasi nepamiršti ir savęs. Pasitaikius progai pasilepina grožio salone, stengiasi daugiau judėti, sveikiau maitintis: „Šiltuoju sezonu lengviau savimi rūpintis. Kai šilta, nebesinori tiek bandelių ir sausainių. Miltinius užkandžius keičiu šviežiomis uogomis, gaiviomis salotomis.“

Pastaruoju metu ji save atrado ir puokščių komponavimo kursuose. Moteris svarsto, kad galbūt ateityje tai gali tapti jos verslu ar užuovėja, sulaukus pensinio amžiaus.

Daugiau laiko skiria sportui
Tautvydas vasaros neįsivaizduoja be pasiplaukiojimo valtimi. Nepraleidžia progos, išsirinkus gražaus kraštovaizdžio maršrutą, su draugais paplaukioti baidarėmis. Jam tai yra puikus poilsio, pramogos ir laisvalaikio praleidimo būdas. Pasivažinėjimas dviračiu, motoroleriu ar kita dvirate transporto priemone jam taip pat nėra svetimas.

„Greitis, šiltas vėjas, kas begali būti geriau vasarą“, – akcentuoja optimizmu trykštantis jaunuolis.

Jis yra ir tikras muzikos, kino filmų festivalių fanas, vertinantis ne tik vietinius, bet ir tarptautinius festivalius. Pašnekovas pripažįsta, kad šis jo hobis kainuoja brangiausiai, bet vis tiek pinigų tam negaili. „Neįpareigojanti aplinka, gera nuotaika, puikiai nusiteikę nepažįstamieji, netikėti nuotykiai, tai vasarą privaloma patirti“, – sako jis.

Tiesa, dėl koronaviruso grėsmės šią vasarą nemažai festivalių jau buvo atšaukta ir tai, deja, šiauliečio nedžiugina: „Vasaros koncertų sezonas pasibaigė dar neprasidėjęs. Dėl to tikrai labai apmaudu.“

Lanko įvairius užsiėmimus
Kuo vasarą užsiimti Šiauliuose, randa ne tik jaunimas ar šeimos su vaikais. Vyresnės kartos atstovai taip pat įdomiai leidžia laiką.

Štai Genovaitė, siekdama praskaidrinti kasdienybę, eina pasivaikščioti ar pasivažinėti dviračiu po miestą. Su draugais žaidžia šachmatais ar šaškėmis, sportuoja ant lauko treniruoklių, mėgaujasi paplūdimių malonumais, nenustoja mokytis.

„Pradėjau lankyti dailės terapijos užsiėmimus. Manau, tai puikus būdas reikšti savo mintis, jausmus ir potyrius. Žinoma, tapyti dar tik mokausi, todėl mano kūriniai netobuli, bet pats kūrybinis procesas man teikia didelį malonumą“, – apie naują pomėgį pasakoja šiaulietė.

Vasarą ji taip pat daugiau laiko praleidžia su atostogaujančiais anūkais: „Kartu einame į biblioteką, renkamės knygas, o po to jas garsiai skaitome. Žaidžiame gaudynių, slėpynių, žiūrime animacinius filmus.“

Anūkai yra tikri pagalbininkai ir virtuvėje. Dažniausiai jie padeda močiutei kepti įvairius saldėsius. „Pasirenkame paprastus ir nesudėtingus receptus. Kepame keksiukus, pyragus, sausainius ir gardžiuojamės.“

Renka ir gamina grybų patiekalus
Antanas mėgsta grybauti. Sako, kad grybų sezonas prasidėjo kur kas anksčiau. Šią vasarą jau rado įvairių grybų: raudonviršių, voveraičių, baravykų, lepšių, valgomųjų geltonpinčių.

„Prisirenku pilnus krepšius grybų, dažniausiai baravykų, ir pats juos paruošiu“, – sako šiaulietis.

Labiausiai jis mėgsta šviežių baravykų troškinį su kumpiu ir pomidorais. Anot jo, troškinį pagaminti visai nesunku. Reikia 1 kg baravykų, 0,5 kg vištienos filė, 100 g rūkytai vytinto  kumpio,150 g svogūnų, 200 g morkų, 50 g aliejaus, 50 g sviesto, 500 g pomidorų, druskos, juodųjų pipirų, penketo stiebelių čiobrelio, 4 skiltelių česnako, žiupsnelio petražolių, raudonėlio.

Į kaitinamą aliejų dedame česnaką ir čiobrelius. Aliejui įkaitus paeiliui apkepiname vis pastumdami į keptuvės šoną šiuos ingredientus: pjaustytus svogūnus, vištienos mėsą, gerai susmulkintas morkas,

vytintą kumpį. Kepindami stengiamės apskrudinti, dėl to ugnis turi būti maksimali. Tada kaitiname sviestą ir jam įkaitus sudedame grybus. Apkepinus sumaišome su kitais ingredientais ir troškiname. Gretimame puode sudedame pjaustytus pomidorus ir juos troškiname. Po penkių minučių sutriname. Gautą tyrę supilame į pagrindinę keptuvę, kai grybai būna sumaišyti su kitais ingredientais. Kartu dedame druską ir pipirus. Troškiname dar apie 15 minučių tam, kad mėsa būtų tinkamai paruošta.

Patiekalas gali būti naudojamas kaip užpilas ant makaronų. Virtus makaronus taip pat galima įmaišyti prieš baigiant gaminti šį patiekalą. Tam puikiai tinka ir bulvės. Prieš užgesinant ugnį, sudedame pjaustytus raudonėlius ir petražoles. Išjungiame ugnį ir uždengus dangčiu laikome 5–10 minučių. Patiekiant labai tinka apibarstyti dar šviežiais prieskoniais, tokiais kaip petražolė, taip pat kietojo sūrio drožlėmis.

20 07 24 2

Vasara neįsivaizduojama be poilsio prie vandens telkinių.
Autorės nuotr.

20 07 24 5

Žaidimo aikštelės – išsigelbėjimas vaikams.
Autorės nuotr.

Į viršų