Po karantino Lietuvos darbo rinkoje jaučiamas pagyvėjimas. Šiuo metu paklausiausi informacinių technologijų specialistai, programuotojai, inžinieriai. Mažiau paklausūs – paslaugų sektoriaus darbuotojai.

Po truputį atsigauna
Personalo atrankos kompanijos „CV-Online” marketingo vadovė Rita Karavaitienė „Šiaulių naujienoms“ sako, kad didžiausia paklausa jaučiama technologijų, gamybos, prekybos, klientų aptarnavimo srityse. Būtent šiose srityse yra daugiausiai darbo pasiūlymų.

„Pirmojoje vietoje yra informacinės technologijos, antrojoje – inžinerija, trečiojoje – gamyba. Nemažai darbo pasiūlymų yra finansų, draudimo srityje. Pastaroji išsilaikė gana stabiliai viso karantino metu ir šiuo metu šios srities atstovams darbo pasiūlymų skaičius yra gana nemažas. Taip pat padaugėjo darbo skelbimų, susijusių su organizavimu, valdymu, vadovaujančiomis pozicijomis“, – informuoja R. Karavaitienė.

Ji atkreipia dėmesį, kad per karantiną buvo žymiai sumažėjęs darbo pasiūlymų kiekis pardavimų specialistams, vadybininkams. Dabar pastebima, kad darbo pasiūlymų pardavimų vadybininkams vis daugėja.

Vasaros sezonas – prarastas
Sudėtingiausia situacija yra tose srityse, kurias karantinas paveikė labiausiai: turizmo, viešojo maitinimo. Ne visos įmonės per karantiną išsilaikė, todėl darbo pasiūlymų nėra tiek, kiek galėtų būti vasaros sezono metu.

„Sezoninių darbų pasiūla palyginus su pernai tikrai sumažėjo. Jeigu pernai sezoninių darbuotojų paieška prasidėjo balandžio mėnesį, tai šiemet – gegužės mėnesio antrojoje pusėje“, – lygina darbo rinkos ekspertė.

Anot jos, anksčiau didžiausia dalis sezoninių pasiūlymų būdavo skirta darbui užsienyje. Pietų šalyse lietuviai lengvai įsidarbindavo turizmo sektoriuje, Jungtinėje Karalystėje – žemės ūkio, viešojo maitinimo sektoriuose, Skandinavijos šalyse – statybos sektoriuje. Dabar karantinas viską sugadino ir iš esmės vasaros sezonas yra prarastas.

Aktyviausi jauni žmonės
Darbo pasiūlymų sezoniniams darbuotojams žymiai sumažėjo ir pačioje Lietuvoje. Vienintelis privalumas nebent tas, kad šiuo metu darbdaviai gali rinktis iš didesnio kandidatų skaičiaus. Aišku, tai nereiškia, kad darbdaviai įdarbina vien tik jaunus ar vyresnio amžiaus žmones.

„Viskas priklauso nu to, koks tai darbas. Jeigu paprastas, kvalifikacijos nereikalaujantis – tinka ir jaunimas, o jeigu reikia įgūdžių ir ištvermės – samdomi vyresni“, – teigia R. Karavaitienė.

Kalbant apskritai, šiuo metu kandidatuojančių tikrai netrūksta. Pagyvėjimas tarp ieškančių darbo prasidėjo gegužės mėnesio antrojoje pusėje, kai imta švelninti karantino sąlygas.  

„Karantino metu žmonės gal buvo šiek tiek įsibaiminę. Kai kurios įmonės, darbuotojai gyveno nežinomybėje, nežinojo, kas bus toliau. Tuo periodu buvo mažai judesio, o dabar kandidatuojančių yra daugiau“, – išskiria pašnekovė.

Tarp besidairančiųjų darbo šiuo metu aktyviausi yra 25-34 metų žmonės. Anot jos, viena to priežasčių yra ta, jog būtent jaunesni darbuotojai yra linkę dažniau keisti darbą, ieškoti geresnių darbo pasiūlymų. Ši aktyviausia darbo rinkos dalis yra linkusi judėti, yra mobili ir nebijo pokyčių.

Į viršų