Liepos 1-ąją, Tarptautinę architektų dieną, Šiaulių Prisikėlimo aikštė atidaryta vasaros sezonui. Tikimasi, kad renovuota aikštė taps šiauliečių ir miesto svečių susitikimų, būriavimosi, poilsio vieta. Žadama, kad čia nuolat vyks įvairūs renginiai, akcijos.

Įžvelgė gerą rezultatą
Šventinė programa prasidėjo Tarptautinės architektų dienos renginiu, kuriame pirmasis sveikinimo žodį tarė miesto meras Artūras Visockas.

„Šitas projektas man kėlė labai daug klausimų, ypač „Raudų siena“, o Vytenis buvo provokatyvus. Sakė, kad jo darbas –  padaryti taip, kaip mato jis pats, o visa kita yra miesto reikalas. Taip ir nutiko, tai iš tiesų tapo miesto reikalu“, – kalbėjo A. Visockas.

Jis pasidžiaugė, kad aikštėje pakabinus LED ekraną, jau galima stebėti kino filmus po atviru dangumi ir tai, anot mero, tik pradžia to, kas šioje vietoje gali vykti ateityje.

Lietuvos architektų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Rūta Stuopelienė prisiminė, kad prieš imantis aikštės rekonstrukcijos vyko nemažai diskusijų su miesto bendruomenėmis, politikais. Nors diskutuojant ne visi sugebėjo tramdyti emocijas, anot skyriaus pirmininkės, galiausiai pavyko pasiekti iš tiesų gerą rezultatą.

„Džiaugiuosi, kad aikštės projektas atsirado per meninį konkursą, kas iš tiesų išgrynino ir parodė, kad tik tokiu būdu galima pasiekti tikrai gerą rezultatą“, – sakė R. Stuopelienė.

Jos teigimu, reikia džiaugtis, kad miestas atsinaujina, nes anksčiau architektams gyventi Šiauliuose buvo liūdna: „Labai smagu, kad nemažai projektų čia vykdo Šiaulių miesto architektai, nes jų projektai visada būna žymiai aukštesnės meninės vertės negu nupirkti pigiausio pirkimo būdu.“

Tiesa, ji dar priminė, kad aikštė nėra visiškai užbaigta, čia dar trūksta paminklo „Tautos laisvei“: „Labai tikiuosi, kad vis dėlto jis bus, nes tai galutinis aikštės ansamblio užbaigimas ir, jog jis bus toks, kaip diskutavome.“

Nepamiršo istorijos
Architektas profesorius Algis Vyšniūnas skaitydamas paskaitą „Prisikėlimo aikštė Lietuvos didžiųjų miestų pagrindinių aikščių kontekste“ kalbėjo esą renovuota aikštė estetiška, gero meninio lygio ir čia trūksta tik kelių istorinių ženklų.

„Tame, ką jūs turite, sisteminių klaidų nėra, pasiektas labai geras rezultatas, bet tai tik pradžia“, – akcentavo jis.

Anot architekto, atnaujintą Prisikėlimo aikštę lyginant su kitų miestų aikštėmis, Šiauliai atrodo geriausiai. Klaipėdos aikštė, jo nuomone, rodo kažkokį pasimetimą, o Vilniaus Lukiškių aikštėje atsiradęs paplūdimys yra visiškas nesusipratimas.

Renginyje savo poziciją išsakė ir pats aikštės projekto autorius architektas Vytenis Rudokas. Architektas priminė, kad anksčiau turėjome Raudonosios aikštės, esančios Maskvoje, dydžio Prisikėlimo aikštės erdvę ir visi švęsdavome surinkę ant to raudono purvo arba gatvėje, užsidarę eismą, ir taip iš savęs tyčiojomės.

„Esminis siūlymas ir aikštės sprendinio akcentas yra tai, kad mes vis dėlto pasukome urbanistinės istorinės struktūros raidos tęstinumo kryptimi. Manau, tai yra svarbiausias laimėjimas, o visa kita yra darbas“, – išskyrė V. Rudokas.

Aišku, prasidėjus statyboms, aistrų netrūko. Bene, labiausiai miestiečiams nepatiko tai, kad aikštėje nebeliko medžių. Taip pat iki šiol dauguma gyventojų mano, jog atnaujintoje aikštėje nebus ką veikti. Architektas patikino, kad iš tiesų viskas yra kitaip: „Vyrauja vartotojiškas požiūris, kad dabar valdžia nupirks visus renginius, viską paduos ant lėkštutės, tereikės ateiti ir pasilinksminti. Ne, mes patys turime nueiti ir tai daryti, tada tai bus mūsų aikštė, o kitaip čia liks ta pati tuščia vieta.“

Reziumuodamas jis dar kartą patikino, kad pagaliau galime nebemeluodami pasakyti, kad Šiauliai turi aikštę, kurioje po truputį jau atsiranda gyvybė ir kuriasi tradicijos.

Iškėlė miesto vėliavą
Po kelias valandas trukusių kalbų, lygiai vidurdienį, aikštėje vyko iškilminga Šiaulių miesto vėliavos kėlimo ceremonija. Vėliavą iškėlė architektas V. Rudokas.

Po ceremonijos startavo įvairios pramogos. Čia veikė vaikams skirta žaidimų zona, kurioje mažieji galėjo suptis karuselėje, išbandyti virtualios realybės pramogas ir kitus žaidimus. Aikštėje netrūko muzikos skambesio, nes šventinę atmosferą palaikė Šiaulių pučiamųjų orkestro ir Šiaulių bigbendo koncertinės programos.

Smalsuoliai, kurie norėjo labiau pažinti atnaujintą miesto aikštę, buvo kviečiami dalyvauti ekskursijose „Prisikėlimo aikštė – Šiaulių miesto širdis“, kurioje pristatyti nauji aikštės akcentai ir istorija. Dieną per ekraną buvo rodoma dokumentinė medžiaga „Įdomioji Šiaulių istorija“, o vakare šiauliečiai galėjo atsipalaiduoti žiūrėdami kino filmą „Velnio nuotaka“.

2020 07 01 1

A. Vyšniūnas: „Pasiektas labai geras rezultatas.“
Autorės nuotr.

2020 07 01 2

V. Rudokas pasidžiaugė, kad nebereikės švęsti ant raudono purvo.
Autorės nuotr.

2020 07 01 3

Architektų renginyje dalyvavo gausus būrys šiauliečių.
Autorės nuotr.

2020 07 01 5

Aikštėje netrūko muzikos skambesio.
Autorės nuotr.

2020 07 01 6

Vėliavą iškėlė architektas V. Rudokas.
Autorės nuotr.

2020 07 01 7

Oficialus aikštės atidarymas sulaukė šiauliečių susidomėjimo.
Autorės nuotr.

Į viršų