Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui reorganizuoti Šiaulių universitetą prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu. Jeigu kitą savaitę tam pritars ir Seimas, Šiaulių universitetas 2021 m. sausio 1 d. taps Vilniaus universiteto Šiaulių akademija.

Sulaukė Vyriausybės pritarimo
Vyriausybė patvirtino Šiaulių universiteto reorganizavimo sąlygų aprašą ir pritarė reorganizavimo planui. Šiaulių universiteto reorganizavimas į Vilniaus universiteto Šiaulių akademiją vykdomas pagal Seimo patvirtintą valstybinių universitetų tinklo optimizavimo planą ir Vyriausybės patvirtintas šio plano priemones. Seimas yra priėmęs nutarimą dėl Šiaulių universiteto prijungimo prie Vilniaus universiteto terminų ir sąlygų, kuriame numatyta, kad Šiaulių universitetas reorganizuojamas prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu ir tampa kamieniniu padaliniu.

Šiaulių universitetui tapus Vilniaus universiteto Šiaulių akademija ypatingas dėmesys bus skiriamas specialiosios pedagogikos ir informatikos studijoms. Paskaičiuota, kad darbo užmokesčio suvienodinimams reikės 5,6 mln. eurų, pinigai būtų panaudoti iki 2024-ųjų. Pasak Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, iš viso reorganizavimui yra numatyta apie 36,7 mln. eurų iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo, iš jų 32 mln. eurų jau skirti.

Ketvirtadienį Šiauliuose kartu su savo komanda viešėjęs Vilniaus universiteto rektorius prof. dr. Rimvydas Petrauskas patikino, kad šis susijungimas nebekelia jokių abejonių.

„Kaip jau žinote, politiniai sprendimai, reorganizavimo planas jau yra patvirtintas mūsų abiejų universitetų senatų ir Vyriausybės. Kitą savaitę Seime bus balsavimas, po kurio galutinai paaiškės susijungimo perspektyva“, – vykusiame susitikime su Šiaulių universiteto bendruomene kalbėjo R. Petrauskas.

Anot jo, sulaukus teigiamo Seimo pritarimo, jau būtų galima pradėti reorganizavimo procedūras. Tiesa, patys reorganizavimo, vadybos procesai dar užtruks, nes reikia vadovautis teisės aktais, tačiau vis tiek tikimasi iki šių metų pabaigos viską užbaigti.

Sieks bendrų tikslų
Savo įžanginėje kalboje rektorius kalbėjo, kad Šiaulių universitetui tapus Vilniaus universiteto kamieniniu padaliniu, pagrindiniu tikslu išliks bendruomenės vidinė konsolidacija, bendrų tikslų, strategijos suvokimas. Lyderystė moksle, visuomenėje tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu lygiu.

„Pagrindinės idėjos, ko labiausiai reikia studijose, tai mentorystė, studijų individualumas, tarpdiscipliniškumas. Esame pasirengę realizuoti gretutinių studijų idėją, kad kiekvienas įstojęs į universitetą turėtų teisę pasirinkti daugiau nei vieną discipliną“, – sakė R. Petrauskas.

Jis taip pat akcentavo, kad Šiaulių universitetas taps jau penkioliktu Vilniaus universiteto padaliniu. Tai reiškia, jog nuo kitų metų sausio 1 d. ši institucija bus dar didesnė ir įvairesnė, o tai, be abejonės, sukels papildomų iššūkių, nes teks suderinti ilgametes tradicijas, išskirti stipriausias nišas, jas toliau plėtoti, ar net atrasti – naujas.

„Kompetencijų, miesto regiono poreikių identifikavimas yra labai svarbus. Raginu visus apie tai pamąstyti ir susitelkti į tai, ką kartu galėtumėme sukurti“, – ragino universiteto rektorius.

Nesiruošia visko naikinti
Vykusiame susitikime Šiaulių universiteto bendruomenei vis dėlto labiausiai rūpėjo ateities perspektyvos po reorganizacijos. Teirautasi, ar kamieniniuose Vilniaus universiteto padaliniuose bus vystomas tarpdalykiškumas, kaip bus su jungtinėmis programomis.

Vicerektorė ir mokslo prorektorė prof. dr. Edita Sužiedėlienė atsakė, kad strateginėse veiklose yra numatomas šios dimensijos stiprinimas. Identifikuotas potencialas, su aiškiu tarpdalykiniu turiniu, toliau bus išlaikomas.

„Tikrai norime skatinti mokslininkų grupes identifikuoti savo interesus tarpdalykiniame kontekste ir aiškiai formuoti kryptį paremtą tarpdiscipliškumu“, – ramino E. Sužiedėlienė.

Anot jos, universiteto aljansinei partnerystei artimiausiu metu bus skiriamas ne tik politinis, bet ir finansinis dėmesys, pritraukiant tiek Europos Sąjungos, tiek valstybės biudžeto lėšas.

Studijų prorektorius doc. dr. Valdas Jaskūnas antrino, kad jungtinės tarptautinės programos turi didelį poveikį tarptautiškumo kompetencijoms ugdyti, todėl studentai ir toliau bus skatinami rinkti tarptautines studijų programas: „Mažiau svarbu kokie universitetai yra partneriai, svarbiau – apie ką yra ta partnerystė ir ką ji sukuria. Jeigu jūsų partnerystės yra veiksmingos, jeigu mes matome, kad jos kuria vertę studentams, dėstytojams, universitetui, padaliniui, tai apie naikinimą negali kilti jokių klausimų.“

Žada išklausyti visus
Susitikimo metu taip pat atkreiptas dėmesys, kad Šiaulių universitetas turi dvi aukšto lygio studijų programas, tačiau į jas yra mažai stojančiųjų. Klausta, ko gali tikėtis žiedadulkių ir matematinius tyrimus atliekantys mokslininkai.

„Vienas pirmųjų dalykų, kurį tikrai identifikavome ir kuris krito į akis, tai paminėtos mokslo grupės. Tikrai noriu jus patikinti, kad matome šių mokslo grupių potencialą ir labai gerą sinergiją su esamomis Vilniaus universiteto mokslo grupėmis. Mokslo potencialas ir vertė bus tikrai išlaikyta“, – teigė E. Sužiedėlienė.

Šiaulių universiteto bendruomenė informavo, kad iki šiol gyveno demokratiškoje aplinkoje, kur kiekvieno darbuotojo balsas buvo išgirstas. Klausė, ar po reorganizacijos galės tikėtis to paties.

„Universitetas viduramžiais atsirado kaip bendruomenė, kurioje atstovavimas viena iš esminių sąlygų. Mes tiesiog privalome turėti tokį mechanizmą, kitaip mūsų bendruomenė nefunkcionuotų. Viskas sudėliota taip, kad kiekvienas žmogus, kuris turi ką pasakyti, būtų išgirstas. Kiekvienas universiteto padalinys turi savo tarybą, be abejo, ir čia tokia taryba bus“, – užtikrino R. Petrauskas.

„Studijų programų komitetai funkcionuoja ir neturime jokių planų jų keisti. Mums svarbu, kad dalykinė bendruomenė diskutuotų apie su studijų programomis susijusius dalykus ir formuotų siūlymus, nes atsakome tiek už turinio, tiek dalykinę kokybę“, – antrino V.  Jaskūnas.

Ragina labiau pasitikėti
Bene labiausiai visus dominęs klausimas buvo susijęs su darbuotojų perkėlimo procedūromis, išregistravus Šiaulių universitetą. Klausta, ar jau yra žinoma, kaip viskas vyks.

Anot organizacijos vystymo ir bendruomenės reikalų prorektorės dr. Ritos Rekašiūtės-Balsienės, tikslaus atsakymo dar nėra: „Laukiame Seimo sprendimo ir tada visi kartu susėsime ir diskutuosime, kaip viską padaryti taip, kad abiem bendruomenėms, visiems darbuotojams būtų patogiau. Galiu patikinti, kad visi sprendimai bus su jumis derinami, o teisiniai dalykai išlaikyti.“

Susitikimui einant į pabaigą, Vilniaus universiteto atstovų pasiteirauta, ką jiems reiškia sąvoka „sui generis“, kuri įrašyta paskutiniuose dokumentuose tvirtinant Vilniaus universiteto Šiaulių akademiją kaip kamieninį padalinį.

„Akivaizdi išskirtinumo dimensija“. „Išreikšta veiklos autonomija“. „Galimybė sudaryti geresnes darbo sąlygas.“ Štai tokie pasvarstymai sklido iš vilniečių lūpų.

„Į Šiaulius ateiname su ryškiu noru padėti čia kurti stiprų aukštąjį mokslą ir studijas. Kviečiu jus su pasitikėjimu žiūrėti į tolimesnę ateitį ir linkiu sėkmingo starto, kai jus visus jau bus galima sveikinti kaip Vilniaus universiteto bendruomenes narius“, – tokiais žodžiais susitikimą užbaigė R. Petrauskas.

Liko keletas neaiškumų
„Šiaulių naujienose“ jau esame rašę, kad Šiaulių universitetui priklauso 14 mln. eurų vertės valstybės nekilnojamojo turto. Vilniaus universiteto Šiaulių akademija veiklą vykdys P. Višinskio g. 25, Vytauto g. 84 pastatuose, o pereinamuoju laikotarpiu, kol bus atnaujinamos laboratorijos, – P. Višinskio g. 38. STEAM centro veikla bus vykdoma Stoties g. 11. Kitus pastatus ketinama parduoti, o gautus pinigus investuoti į studijų ir mokslo infrastruktūros gerinimą ir studentų bendrabučio Dubijos g. 1B remontą.

Planuojama atsisakyti Botanikos sodo, Sveikatinimo, hipoterapijos ir sporto centro. Bibliotekos veikla bus optimizuojama centralizuojant funkcijas Vilniaus universiteto bibliotekoje. Dalis bibliotekos patalpų bus pertvarkomos į studijų ir mokslo procesui skirtas erdves bei Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos vadovų ir administracijos darbo vietas.

Dėl Šiaulių universitetui priklausančių Zubovų rūmų miesto centre iki šiol netyla diskusijos. Rūmus norėtų perimti Šiaulių miesto savivaldybė.

2020 06 19 7

Vykusiame susitikime aptarta reorganizacijos perspektyva.
Tomo ANDRIJAUSKO nuotr.

Į viršų