Šiuolaikinė biblioteka jau seniai nebėra ta vieta, kurios lentynose ieškai apdulkėjusios knygos, susibruki krūvelę patikusių ir perskaitęs neši atgal. Čia verda toks gyvenimas... Kompiuterinio raštingumo kursai, užsienio kalbų mokymas, įvairios edukacijos, komiksų kūrimas, žaidimai ir pokalbiai šeimos erdvėse... Galėtum vardyti ir vardyti, ką siūlo šiuolaikiniai bibliotekininkai. Bet netikėtai užklupo karantinas ir... bibliotekose, kaip ir visur, įsivyravo tyla. Tačiau toks įspūdis apgaulingas. Apie naujas patirtis įspūdžiais dalijasi Šiaulių bibliotekininkai.

Karantinas pažadino kūrybiškumą
„Pirmosiomis karantino dienomis buvo šiek tiek pasimetimo ir darbuotojams, ir skaitytojams, bet įstaiga greit persitvarkė, – laikraščiui sakė  Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė. – Pradžioje buvo baimių, nepasitikėjimo. Mano tikslas, kaip vadovės,  buvo nepasimesti. Turime puikų įrankį – bibliotekos svetainę. Subūrėme komandą.“  Pasak direktorės, skaitytojams buvo nurodytas telefonas, kuriuo galima gauti visą informaciją, bibliotekininkai dirbo nuotoliniu būdu.  Pasirodė, kad kai kurie žmonės  net nežinojo, kiek daug gali sukurti, sugalvoti.

Pernai biblioteka turėjo 192 tūkst. lankytojų, pusė jų  – vaikai ir jaunimas. Kol dar  nevyko pamokos mokyklose, bibliotekininkai  bandė  įtraukti mokinius į veiklas: pavyzdžiui, „Priimkite iššūkį: Mano aukščiausias knygų bokštas.“ Iš namuose turimų knygų pasiūlė pastatyti kiek įmanoma aukštesnį bokštą, išmatuoti jo aukštį, nufotografuoti. Kai kurie ir patys fotografavosi šalia savo knygų bokšto. Iš atsiųstų nuotraukų parengta linksma virtuali paroda.

Kitas smagus žaidimas-iššūkis „Knygų pavadinimuose slypi...“ Jame sudalyvavo 45 bibliotekos bičiuliai. Jie peržvelgė  asmenines bibliotekėles ir atrado savo knygas iš naujo. Pasirodo, knygų pavadinimuose užkoduota daugybė minčių, žinučių – tik jas reikia atitinkamai sudėlioti ir perskaityti.

Daugiau nei 50 bibliotekos bičiulių susidomėjo projektu „Skaitomanų bumas: už(si)kurk skaitymo variklį“. Skaitytojai dalijosi patarimais, ką įdomaus perskaitė, ką siūlo kitiems skaityti. Irgi rezultatas malonus, užmegztas gyvas bendravimas, sukaupta graži nuotraukų galerija.

I. Žilinskienė džiaugiasi pasiūliusi  idėją kiekvieną rytą pasitikti su nauja citata, kuri motyvuoja, nuteikia pozityviai. Atsirado daugybė žmonių, kurie turi savo pamėgtų sentencijų, patarlių, posakių ir kitų prasmingų minčių. Sukurta virtuali paroda „Prasminga diena kartu su Jumis“. Rūpesčiai nublanksta, bibliotekos svetainėje pavarčius gražiais vaizdais papildytas prasmingas mintis.

Pasirodo, karantino metu nenutrūko ir kompiuterinio raštingumo mokymai. Bibliotekininkai mokė nuotoliniu būdu 4 grupes, iš viso 50 žmonių.

Vadovė neslepia, kad  pradžia buvo sunki, o paskui veiklos  tobulėjo, vystėsi. Siūlė skaityti el. knygas, kvietė dalytis, ką patys skaito. Velykoms vyko įvairios edukacinės kiaušinių marginimo pamokėlės. Per 30 vaikų įsitraukė į Lego estafetę. Reikėjo iš namuose turimų lego sukurti gražų statinį ir nufotografuoti. Įsitraukė visa šeima, nes 4-6 metų vaikučiams nelengva vieniems su užduotimi susidoroti.

Kadangi po karantino labai norėsis judėti, keliauti, sukūrė pažintinį maršrutą po Šiaulių apskritį „Kūrėjų pėdsakais Šiaulių krašte. Pakeliaukime literatūrinėmis Šiaulių krašto vietomis.“

Nuo balandžio 29 dienos bibliotekoms leista aptarnauti skaitytojus. Pirmąją atnaujinto darbo dieną atėjo 546 skaitytojai. Tai parodė, jog šiauliečiai buvo labai išsiilgę knygų. Darbuotojai taip pat labai pasiilgo skaitytojų.

Didžiausias džiaugsmas – po karantino atėjo žinia, kad Kultūros taryba paskyrė finansavimą dar dviem projektams : „Karaokė knygoms: nauja erdvė bibliotekoje“ ir „Ekobiblioteka: rytojaus kūrėjai“  Taigi „ Šaltinėlio“ filiale bus nauja erdvė, kurioje jaunos šeimos galės įdomiai praleisti laisvalaikį. „Pirmieji Lietuvoje įkūrėme Komiksų centrą, karaokės bibliotekoje irgi dar niekas neturi, – neslepia emocijų bibliotekos vadovė. –  Dar vienas džiaugsmas  –  skirta 25 911 eurų papildomai knygoms pirkti,  pernai 35 tūkst. dabar antra tiek, vyksta  intensyvus knygų pirkimas, tvarkymas. Skaitytojai atėję ras naujutėlių knygų, kiekvienas pagal savo skonį.

Bibliotekos 70-mečiui – aukšto lygio renginiai
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka į karantino iššūkius taip pat  reagavo operatyviai ir siūlė vartotojams įvairų virtualiai prieinamą kultūrinį turinį – virtualius skaitymus, renginius, akcijas, edukacinius užsiėmimus, konkursus ir kt. „Tai buvo turinys, orientuotas į įvairias tikslines grupes, – pasakoja įstaigos direktorius prof. Bronius Maskuliūnas. – Stengėmės, kad jis būtų aktualus, kad būtume greta žmonių informuodami juos apie aktualijas, įtraukdami į įvairias kultūrines veiklas, siekdami išlaikyti kokybę ir sąsają su bibliotekos prigimtine veikla – skaitymu, knyga.“

Nacionalinės bibliotekų savaitės metu „Youtube“ platformoje buvo organizuotas nuotolinis (vienkartinis) renginys – virtualios ekspresyviojo rašymo ir sąmoningo kvėpavimo dirbtuvės „Įkvepiame ramybę, išrašome baimes“ su Eva Tombak. Tiesioginę transliaciją stebėjo 90 asmenų, o įrašas iš viso peržiūrėtas 486 kartus. Gegužės 14 d. bendradarbiaujant su Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja“ ir asociacija „Savarankiškas gyvenimas“ surengta virtuali diskusija „Zoom“ platformoje. Įrašą peržiūrėjo 347 asmenys.

Profesorius vardija karantino metu daugiausia populiarumo sulaukusias tęstinas rubrikas, kurios viešintos bibliotekos svetainėje, socialiniuose tinkluose „Facebook“,„Instagram“.

„Žymūs asmenys apie tai, kur ieškoti „išganymo“: žymių kultūros ir kitų sričių asmenų buvo klausiama, kokia knyga ar filmas gali paaiškinti pandemijos situaciją ir, kaip klausė Maironis, – kame išganymas. Rubrikoje dalyvavo 22 asmenys (tarp jų žymūs šiauliečiai, menininkai, rašytojai, poetai, menotyrininkai ir kt.).

„Poviliukas rekomenduoja“ – karantino metu rengtos knygų apžvalgos. Biblioteka vykdė virtualius vaikų knygelių skaitymus savo mažiesiems lankytojams. Įskaityta 14 pasakų. Akcija „Su poezija – šviesiau“.  Biblioteka jungėsi prie tarptautinio poezijos festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo“ akcijos – „Poezija prie lango“. Jos metu įvairūs asmenys siuntė įrašus, kuriuose buvo skaitoma poezija. Sukurta 11 įrašų.

„70 knygų penketukų!“ Minėdama savo 70-metį, biblioteka dovanojo savo (ir ne tik savo) skaitytojams net 70 teminių knygų rekomendacijų! Knygas penketukams kruopščiai atrinko ir sudarė patys bibliotekininkai. Šie penketukai atkreipia skaitytojų dėmesį į 350 įvairiausio pobūdžio knygų. „Pavasario dirbtuvės“. Dirbtuvėlėse dalytasi nesudėtingomis instrukcijomis, kaip pasigaminti paprastus rankdarbius, suvenyrus ir kt. Paskelbta 19 įrašų.

Buvo organizuojami didelio susidomėjimo sulaukę konkursai („Knygų nugarėlės“ „Grufo piešimo konkursas“, „Petro Rakštiko kurtų portretų konkursas“ ir viktorina „Ką aš žinau apie ES ir jos literatūrines premijas?“ (kartu su „Europe Direct“) ir kt. įtraukios veiklos.

„Vis dėlto nutrūko pats svarbiausias momentas – knygų skolinimas. Jo labiausiai pasigedo skaitytojai. Tai parodė ir prie durų stovinčios eilės, pradėjus švelninti karantiną. Balandžio 28, 29, 30 d. bibliotekos abonemente ir Vaikų ir jaunimo literatūros skyriuje apsilankė 738 skaitytojai ir buvo išduotos 2 559 knygos.  O virtualioje erdvėje yra pakankamai kultūrinio turinio, todėl vartotojas labai atsirenka. Manome, kad orientuosimės į aukštos kultūrinės ir meninės vertės interaktyvias veiklas, skatinančias skaitymą, mąstymą, rimtą diskusiją, į jas įtrauksime visuomenę, žinomus žmones“, – teigia bibliotekos vadovas.  

Šiuo metu laikantis visų saugos reikalavimų jau teikiamos visas bibliotekos paslaugos.  Šeimos, auginančios elgesio, kalbos ir komunikacijos sutrikimų turinčius vaikus, aktyviai registruojasi į „Sensorinius skaitymus“, jaunimas vėl renkasi Poviliuko skaitytojų klube.

„Esame metodinis centras ir organizuojame regionuose dirbančių bibliotekų specialistų kompetencijų ugdymą. Didžiąją dalį mokymų programų perkėlėme į virtualią aplinką. Šita kryptimi dirbsime ir toliau plėsdami programų turinį ir pritaikydami jas gyventojų poreikiams, –  apibendrino prof. B. Maskuliūnas. – Naudodamasis proga, noriu atkreipti dėmesį, kad šie metai bibliotekai yra ypatingi, nes švenčiame bibliotekos 70-metį. Vasaros metu visada organizuodavome daug kultūrinių renginių už bibliotekos ribų. Tad šiemet vėl kviesime šiauliečius ir miesto svečius užsukti į „Kiemus“ ir susitikti bei diskutuoti įvairiomis temomis su žymiais žmonėmis, dalyvauti „Poviliuko slemo“ festivalyje. Tikimės, kad rudenį vėl nustebins jubiliejinė penktoji Šiaulių knygų mugės programa ir kiti renginiai.“  

Akademinės bibliotekos uždavinys – mokslinių išteklių paieška
Darbas Šiaulių universiteto bibliotekoje karantino metu taip pat nenutrūko. Bibliotekos direktorė Aušra Mingailienė pasakoja, kad darbuotojams buvo sudarytos sąlygos prisijungti prie darbo aplinkos iš namų, todėl buvo pasiekiamos visos programos, duomenų bazės, per Microsoft Teams teikiamos konsultacijos, darbuotojai ir patys galėjo dalyvauti nuotoliniuose mokymuose, pasitarimuose ir pan., dalis darbuotojų pasikeisdami dirbo fonduose.

„Esame akademinė biblioteka, mūsų pagrindiniai skaitytojai – studentai, dėstytojai, mokslininkai, tad suprantama, kad populiariausios paslaugos buvo susijusios su mokslinių išteklių paieška. Ypač padidėjo elektroninių dokumentų paieška prenumeruojamose mokslinėse duomenų bazėse, kurių turime net 17. Pandemijos metu Lietuvos ir užsienio leidėjai atvėrė prieigą prie daugybės mokslinių išteklių, kurie įprastomis sąlygomis kainuoja gana nemažai“, –  teigia A. Mingailienė.

Paskutinių kursų studentams tai buvo ypač sudėtingas laikotarpis, nes reikėjo rašyti baigiamuosius darbus, todėl per visą karantino laikotarpį leidinių į namus biblioteka neišdavė tik 24 dienas. Grąžinti leidiniai ir dabar dar paliekami karantine mažiausiai 72 val., delspinigiai neskaičiuojami.

Tuo laikotarpiu parengta keletas naujų edukacijų suaugusiems ir aukštesniųjų klasių moksleiviams, atnaujintos ir peržiūrėtos jau teikiamos edukacijos, skirta daugiau laiko Kento valstybinio universiteto perduotiems rankraščiams. „Džiugu, kad šiuo nelengvu laikotarpiu pavyko paskelbti Vandos ir Vytauto Šliūpų stipendijos, skirtos aušrininkui dr. Jonui Šliūpui atminti, konkursą. Ką tik paskelbti laimėtojai, – praneša bibliotekos vadovė. – Už reikšmingus Šiaulių kraštui baigiamuosius darbus, susijusius su aušrininko dr. Jono Šliūpo iškeltais esminiais kultūros ir visuomenės plėtros klausimais, stipendijos skirtos Kristinai Kulikauskienei (Viešojo valdymo magistro studijų programos absolventei) už magistro darbą „Socialiai įtraukios bibliotekos kūrimas: paslaugų neįgaliesiems plėtojimo aspektas“ (vadovė prof. dr. Laima Liukinevičienė);  Ryčiui Milkintui (Viešojo valdymo magistro studijų programos absolventui) už magistro darbą „Sumanus miesto kultūros valdymas“ (vadovas prof. dr. Teodoras Tamošiūnas); Monikai Plingytei (Viešojo administravimo bakalauro studijų programos absolventei) už bakalauro darbą „Seniūnaičio vaidmuo plėtojant piliečių dalyvavimą vietos savivaldos valdyme“ (vadovas lekt. Sigitas Balčiūnas).“

Akademinei bendruomenei kol kas pats darbų įkarštis – baigiamųjų darbų gynimai, atsiskaitymai, egzaminai, todėl atitinkamai ir literatūrą renkasi susijusią su mokslu. Šiemet šis laikotarpis kitoks, dėstytojai su studentais mokslo metus baigs nuotoliniu būdu, todėl žymiai daugiau naudojami elektroniniai ištekliai, kurių labai daug atverta dėl pandemijos. Prasidėjus vasaros atostogoms šiek tiek padidėja grožinės literatūros išdavimas.

Nustebinti skaitytoją kasdien
„Tikriausiai daugelis iš mūsų nesitikėjome, kad kasdieninis  gyvenimas staiga gali taip apvirsti aukštyn kojomis, – laikraščiui sakė Roberta Rasikienė, vyriausioji metodininkė, l. e. Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėjo pareigas.– Izoliacija, nuotolinis darbas – tapo iššūkiu kiekvienam iš mūsų.  Šiaulių rajono savivaldybės viešoji biblioteka, siekdama sudominti savo skaitytojus, taip pat stengėsi viską atlikti išradingai.“

Darbų bibliotekose esti daug, tik dauguma jų iš šalies nematomi, ir reikia parodyti išmonės, kaip juos įveikti vienam, izoliuotoje erdvėje. Rajono bibliotekos  darbuotojai tvarkė knygų fondus, organizavo virtualius renginius: fotogalerijų ar tautodailės darbų parodas, viktorinas, konkursus. Pvz., Meškuičių biblioteka sukūrė ir paskelbė „Nuotaikingiausio vaikiškos knygos viršelio“ rinkimus. Gruzdžių Augustino Griciaus biblioteka savo FB skelbia garsinius teatralizuotus „Kiškučio skaitymus“, organizavo lėlių teatro spektaklių peržiūras. Net ir susitikimą-knygos pristatymą su knygų autoriais suorganizavome virtualioje erdvėje, pvz., Kuršėnų Vytauto Vitkausko biblioteka FB paskyroje organizavo virtualų sambūrį su žurnaliste, dr. Gražina Sviderskyte. Joje išgirsta apie daugybę 1933 m. įvykusios aviatorių žūties fakto nutylėjimų.

Norėdami skaitytojus išsamiau supažindinti su Šiaulių rajono  bibliotekininkėmis sukurta rubrika „Susipažink su bibliotekininku“, kurioje kiekvieną pirmadienį pristatoma vis kita bibliotekininkė, jos pomėgiai, veikloss ir rekomenduojamos knygos..

Karantino laikotarpiu pradėta rengti leidybai kuršėniškio, buvusio žurnalisto Algirdo Dankiso (1942 – 2014) kūrybos rinktinė. Rudeniop jau numatoma knygos leidyba.

Atvėrus bibliotekų duris po  karantino darbai grįžta į senas vėžes. Edukacinius užsiėmimus jau teko vesti Ginkūnų mokyklos vaikų stovykloje, Šiaulių vaikų dienos namuose „Tik tu“ ir kt.

Netrukus startuos ir projekto „Šiaulių krašto istorija kino vaizduose“ veiklos. Dokumentinių ir mėgėjiškų filmų, sukurtų 1960–1995 m., peržiūros 8 Šiaulių rajono vietovėse.

„Idėjų ir  minčių nestinga, nes bibliotekoje dirba kūrybiški darbuotojai, – teigia R. Rasikienė. –Stengiamės ne tik karantino laikotarpiu, bet ir kasdien stebinti savo skaitytojus, ieškoti naujų darbo formų, renginių ir edukacinių užsiėmimų, skatinančių skaitymą, pažinimą, meninius gebėjimus.“

Ką skaito bibliotekų vadovai?
Irena Žilinskienė: „Esu  susigyvenusi su tikra knyga, nors po nedaug, bet vartyti šiugždančius lapus – kasdienis ritualas. Po karantino įtampos norėjosi ko nors labai lengvo. Akis užkliuvo už Erikos Umbrasaitės „Lūpdažio pamokslai“: įkvepiančios istorijos kasdienybės žavesiui ir rutinai ištverti“. Tai trumpos, šilumos pripildytos, įkvepiančios esė apie žmogiškumą ir paprastumą, savotiškas minčių dienoraštis.  Humoras, išmintis, keli lašai liūdesio ir gera dozė optimizmo. Greitai neperlėksi, turi stabtelti, pamąstyti. Mėgstu ir detektyvus.“

Prof. Bronius Maskuliūnas: „Skaitymui, deja, nėra galimybės skirti tiek laiko, kiek norėtųsi. Jam atitenka dalis laisvalaikio, poilsio laiko. Kalbant apie knygos formą, neignoruoju nė vienos, bet neabejotinai esu tradicinės, popierinės, knygos šalininkas ir gerbėjas. Iš pastaruoju metu skaitomų tekstų pirmiausiai turiu paminėti Povilo Višinskio publicistiką, kurią dabar redaguoju ir kurią per artimiausius mėnesius išleisime. Tai, žinoma, kitoks skaitymas, bet tie tekstai tikrai verti dėmesio ir šiandien. O iš grožinės literatūros šiuo metu esu pradėjęs ar įpusėjęs net kelias knygas: Jenso Christiano Grøndahlio „Kitokia šviesa“, Aido Jurašiaus „Bibliofobija“ ir Romualdo Granausko „Šventųjų gyvenimai“. Manau, visos jos vertos būti rekomenduotos skaityti.

Aušra Mingailienė: „Savo malonumui skaityti laiko turiu tik vakarais prieš miegą ir man mieliausia yra popierinė knyga su švelniai šiugždančiais lapais ir spaustuve kvepiančiais dažais. Elektroninės knygos gal labiau tinkamos mokslinei literatūrai, kai skaitydamas gali iš karto pasižymėti, persikelti į savo užrašus ir pan.

Šiuo metu pradėjau skaityti Zeruyaos Shalev romaną „Skausmas“ (vertė Kristina Gudelytė-Lasman). Tai šiuolaikinės Izraelio rašytojos tikru įvykiu paremta istorija. Kartais mielai paskaitau ir skandinaviškus detektyvus.“

Roberta Rasikienė: „Nėra dienos, kad bent 20 min. prieš miegą nepaskaityčiau mėgstamos knygos. Skaitymas man – terapija, atsipalaidavimo būdas, kai gali panirti į kitą pasaulį, atsidurti netikėčiausiose vietose, išgyventi knygos herojų emocijas.

Iš gausybės knygų sunku išskirti, tačiau manau, jog reikia labai palaikyti lietuvių rašytojus, kūrėjus.

Šiauliečiams būtinai reikia perskaityti Rimanto Kmitos „Pietinia kronikas“, Rūtos Šepetys „Tarp pilkų debesų“. Iš užsienio autorių rekomenduočiau amerikiečių rašytojo Džeromo D. Selindžerio „Rugiuose prie bedugnės“, skaitydama kaskart atrandu kažką naujo. Ken Kesey „Skrydis virš gegutės lizdo“ – palietė iki sielos gelmių. Kartais norisi ir lengvesnio žanro knygos, tada renkuosi detektyvus ar meilės romanus.“

2020 06 19 4

Prof. B.Maskuliūnas: „Iš grožinės literatūros šiuo metu esu pradėjęs ar įpusėjęs net kelias knygas. Viena iš jų – Jenso Christiano Grøndahlio „Kitokia šviesa“.
P. Višinskio viešosios bibliotekos archyvo nuotr.

2020 06 19 16

A. Mingailienė: „Šiuo metu pradėjau skaityti Zeruyaos Shalev romaną „Skausmas“.
Šiaulių universiteto bibliotekos archyvo nuotr.

2020 06 19 14

I. Žilinskienė: „Vartau po truputį Erikos Umbrasaitės „Lūpdažio pamokslus“. Tai įkvepiančios istorijos kasdienybės žavesiui ir rutinai ištverti“.
Rimantės FILIPAVIČIENĖS nuotr.

2020 06 19 8

R. Rasikienė: ,,Šiauliečiams būtinai reikia perskaityti Rimanto Kmitos „Pietinia kronikas“.
Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos archyvo nuotr.

Į viršų