Trys mėnesiai karantino neišblaškė „Laiptų galerijos“ kultūrinio vyksmo dalyvių. Visą tą laiką iškilių dailininkų virtualios parodos, kamerinės muzikos koncertai, įdomiausios susitikimų su rašytojais ir poetais akimirkos, „Salduvės“ melodijos, trumputės „Gyvenimo istorijos“ beldėsi į galerijos lankytojų širdis ir neleido užmiršti, kad Šiauliuose yra vieta, kur plevena kūrybos dvasia. Nuo 1992 m. puoselėjama ,,Laiptų galerijos“ gimtadienio tradicija taip pat gyva, tik šiemet nusikėlė į vasarą ir žada akiai mielą reginį, turiningų diskusijų skambant klasikinei muzikai.

Menas kaip vaistai
28-asis „Laiptų galerijos“ gimtadienis buvo planuotas pavasarį, gegužės 13-ąją, bet teko atidėti.

„Birželio 17-oji – pirmoji diena po trijų mėnesių užsisklendimo. Didžiausia baimė buvo, kad žmonės bijos viruso, nesusirinks, – kalbėjo „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė. – Užsidarymas yra psichologiškai paveikęs visus, irzlesni, nepakantesni, atsargesni pasidarėme. Skaudžiausias praradimas būtų, jei užgestų interesas susitikti, pamatyti, išgirsti, pajausti.“

Direktorė įsitikinusi, kad karantino metu laiptiečiai buvo vieni iš stipriausių. Gal trūko techninių galimybių labai profesionaliai parengti virtualias parodas, bendrauti su meno gerbėjais, bet turinys pateiktas nepriekaištingas, tikrai kokybiškas. Išskirtinis ir visos komandos susiklausymas, nuoširdumas. Galerijos darbuotojai išanalizavo atsiliepimus, reakcijas internete, džiugina, kad susidomėjimas jų veikla yra padidėjęs. Kai kurie žmonės net su ašaromis akyse atėjo į pirmas parodas, kai buvo šiek tiek leista gyvasties.

J. Ališauskienė tikisi iš galerijos lankytojų drąsos leisti sau pabūti drauge su muzika ir daile. Supranta atsakomybę už atėjusiųjų sveikatą, tuo bus pasirūpinta, organizuojant renginį. „Sakoma, meno galia yra gydanti. Gydo tik geros kokybės vaistai. Taigi geros kokybės menas yra tikras vaistas“, – konstatuoja galerijos vadovė.

Dailės ir muzikos jungtis
Pasak J. Ališauskienės, dažnai iškyla sunkumų suderinant renginio turinį. Galimybė muzikos fone bendrauti, kalbėtis šiuo metu lyg ir nedera, prasilenktų su medikų rekomendacijomis. Teko apgalvoti kitokį formatą.

Galerijos pagrindinė užduotis – paroda. Taigi salėse eksponuojama tapyba  iš Julijos ir Evaldo Rimšelių kolekcijos bei Antano Krištopaičio autoportretų paroda. Su Martyno Gaubo objektais žiūrovai galės „diskutuoti“ galerijos sode.  

Populiarios, atpažįstamos, kamerinės muzikos koncertu galima bus gėrėtis didžiojoje salėje, keli kūriniai skambės ir sode. Klausytojus džiugins Dalia Dėdinskaitė (smuikas), Gleb Pyšniak (violončelė), Tadas Motiečius (akordeonas).

Skambės A. Šenderovo, A. Piazzolla, P. I. Tchaikovsky, B. Goodman, G. Gershwin ir kt. kompozitorių muzika. Tai įneš šventiškumo.

Vertingiausia dovana
Kultūros centro tokia dalia, kad gyvenimas nuolatos planuojamas į priekį, ieškoma įdomių menininkų, kuriamos ir tobulinamos tradicijos bei ritualai. Didelis rūpestis buvo, ar karantinas nesukliudys „Šiaulių Monmartro respublikos“ festivalio.

Šiais metais pagrindinis festivalio dailininkas – garsus Ukrainos menininkas Matvei Vaisbergas. Padedant Lietuvos užsienio reikalų  ministerijai ir Lietuvos dailininkų sąjungai „Laiptų galeriją“ ketvirtadienį pasiekė brangiausia dovana – iš Kijevo atgabentuose paketuose M. Vaisbergo kūriniai – pasaulinio garso paveikslų ciklas „Siena“ ir praėjusią vasarą Žagarėje patirtos emocijos sužadintas ciklas „Svetimi namai“.

Pasak J. Ališauskienės, tai nepaprasta Lietuvos dovana mažytei galerijai Šiauliuose. Toks pasitikėjimo ženklas įpareigoja dirbti taip, kad žodžiai „Šiauliai šviečia“ būtų ne tuščias lozungas, o tikrovė. Šita paroda, kurios galėjo nebūti, didelis įvykis ne tik Šiauliuose. Tai vertinga dovana visos Lietuvos kultūros lauko bendruomenei.

Trumpiausia vasaros naktis – su muzika ir eilėmis
Birželio 23 d. 21 val. „Laiptų galerija“ kviečia su poezija ir muzika pasitikti magiškąją trumpiausią vasaros naktį. Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Auksinio scenos kryžiaus laureatas Dainius Svobonas skaitys vieno savičiausių XX a. lietuvių poetų Alfonso Nykos-Niliūno eiles, muzikuos Kauno fortepijoninis trio: Lina Krėpštaitė (fortepijonas), Indrė Andruškevičiūtė (smuikas), Asta Krištaponienė (violončelė).  

Pasak galerijos vadovės, aktorius D. Svobonas klausytojams atvers magišką poezijos akimirką –kaip paparčio žiedas išsiskleis nepasiekiamoji Eldorado – amžinosios laimės šalies – paslaptis. Trumpiausios nakties burtus plukdys klasikinės muzikos vandenys. Kai žvakių šviesoje jungiasi poezija ir muzika – kas gali būti stebuklingiau?

Poezija, diskusijos ir išskirtinės parodos
Lygiai po savaitės, birželio 30 dieną 18 val., „Laiptų galerijoje“ – vakaras su charizmatiškuoju teatro ir kino aktoriumi, režisieriumi Valentinu Masalskiu. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Klaipėdos universiteto profesorius V. Masalskis skaitys Vytauto Mačernio eiles, ištraukas iš Adomo Mickevičiaus poemos ,,Vėlinės“, kvies klausytojus į pokalbį „...Kur eina visos dienos mūsų“.

Valstybės dieną, liepos 6-ąją, atidaroma Šarūno Saukos darbų paroda. Pasak J. Ališauskienės, Š. Sauka šiandieninėje kultūros erdvėje gerokai iškišęs galvą virš stogo. Bus eksponuojami iki šiol niekur nerodyti darbai, juos pristatys kolekcininkas Edmundas Armoška. Gali būti, kad parodos atidaryme dalyvaus ir autorius.

Taigi „Laiptų galerija“, burdama draugėn iškilius menininkus, į žmogų, į savo klausytoją ir žiūrovą eina atsakingai, pakiliai, jautriai, labai šeimyniškai. 28-ąjį gimtadienį pasitinka optimistiškai, laukia prasmingo susitikimo su išsiilgtais galerijos bičiuliais.

2020 06 12 41

2020 06 12 40

„Laiptų galerijos“ renginiuose netrūksta geros nuotaikos ir žaismės.
„Laiptų galerijos“ archyvo nuotr.

Į viršų