„Šiauliai keičiasi, gražėja. Nesame kokie niurzgliai, kad nematytume gerųjų permainų. Bet norisi, kad miestas būtų patogus, kad jaustume, jog žmogumi čia išties rūpinamasi, – telefonu kalbėjo Purienų  ir Spindulio gatvių gyventojų vardu į redakciją paskambinęs Valentinas bei  dviračiu važinėjanti Jolanta. – Centre įrengtos naujos mokamos mašinų stovėjimo aikštelės, nuo Valstybinės kolegijos nutiestas moderniai sutvarkytas dviračių takas, vyksta darbai įvairiose miesto vietose. Bet norime priminti apie tai, ką taisyti reikėtų.“

Stotelė per toli
Purienų ir Spindulio gatvių gyventojai, važinėjantys 17 bei 21 maršrutų autobusais, pasigenda Purienų g. stotelės, iš kurios jiems būtų patogu atvažiuoti į miestą.  Važiuojant iš Gytarių (iš miesto) stotelė yra: Smėlio g. stotelė, Purienų g. stotelė, Vaidoto g. stotelė ir t. t.  

O norint nuvažiuoti į miestą  gyventojams nepatogu, tenka puškuoti  pusę kilometro iki Vaidoto g. stotelės arba visą kilometrą iki Smėlio g. (Tilžės prekybos centras) stotelės. Jei tarpinė Purienų g. stotelė būtų, senyvi žmonės lengviau iki bažnytėlės nuvažiuotų, nereikėtų prašyti, kad kas automobiliu pavėžėtų. Ir į darželius centre vežančios mamos vargsta. Pasak Valentino, toji stotelė ne tik žmonėms keliones palengvintų, bet ir taršą mieste mažintų, nes daugiau žmonių visuomeniniu transportu naudotųsi.

Šiaulių miesto savivaldybės nuomonė yra kitokia. Iš jos gautame atsakyme teigiama: „Autobusų stotelės mažai urbanizuotoje Tilžės gatvės atkarpoje tarp Purienų ir Krantinės gatvių šiuo metu nenumatomos. Dėl naujų, atitinkančių reikalavimus autobusų stotelių Tilžės g. įrengimo svarstytina rekonstruojant minėtą gatvės atkarpą. Autobusų stotelė „Vaidoto“ Tilžės g. yra tarp Purienų ir Vaidoto gatvių. Gretimoje Žemaitės g., kuria kursuoja 5 maršruto autobusai, artimiausios autobusų stotelės yra „Spindulio“, „Rajono policijos“.

Iš atsakymo atrodo, kad klerkai po miestą pėsti nevaikšto ir autobusais nevažinėja, todėl sunkiai įsivaizduoja atstumus tarp šių maršrutų. O gal kai bus rekonstruojama minėta Tilžės gatvės atkarpa, vis dėlto pasvarstys apie dar vienos stotelės įrengimą tarp Vaidoto g. ir Smėlio g.?

Dviratininkai ne visur laukiami
Šiaulietė Jolanta dažnai važinėja dviračiu. „Kodėl rekonstruojant Tilžės gatvę pamiršti dviratininkai? Per centrą pervažiuoti nesaugu, – sakė  moteris. – Puikūs takai nuo pietinio iki senojo viaduko, šaunu važiuoti Dvaro g., malonu nuo Valstybinės kolegijos iki Ginkūnų kapinių.“ Už šiuos takus šiauliečiai dėkingi.

Dviratininkai dėjo daug vilčių, kai buvo rekonstruojamas senasis viadukas. Teko nusivilti, nes takelis toks siauras, kad prasilenkti net su pėsčiuoju sudėtinga. Bet gal tokios techninės galimybės. Nuo važiuojamosios dalies užtat labai stiprūs atitvarai, o žmonės išmokę mandagiai vienas kitą praleisti, padėkoti.

Moterį erzina, kad Tilžės g. 76 ir Vairo g. 1 sankirtoje ant dviračių tako pastatytos užtvaros, kurių, jos nuomone,  paskirtis neaiški. Daugelis važiuojančių dviračiais ar paspirtukais ją aplenkia važiuojamąja gatvės dalimi, o tai saugumo neprideda.

Miesto Savivaldybės komentarai aiškūs: 2017 m. birželio 27 d. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Saugaus eismo komisijoje  buvo svarstomas klausimas dėl Vairo-Tilžės g. pėsčiųjų ir dviratininkų eismo saugumo. Nagrinėtas Šiaulių apskrities VPK Kelių policijos tarnybos raštas dėl saugaus eismo organizavimo šioje sankryžoje, kurioje dažnai nukentėdavo dviratininkai, nes dėl  per arti sankryžos esančio pastato yra blogas matomumas.

Buvo pasiūlyta, vadovaujantis Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie susisiekimo ministerijos rekomendacijomis, organizuoti pėsčiųjų ir dviračių eismui reguliuoti ir apsaugoti 1,0–1,2 m aukščio tvorelės iš metalinių vamzdžių, metalo tinklo ir pan. pastatymą. Komisijos nariai rekomendavo įrengti 1,0–1,2 m aukščio tvoreles iš metalinių vamzdžių per pėsčiųjų ir dviratininkų taką prieš Vairo gatvę nuo viaduko pusės.

2018 m. birželio 20 d. Komisijos posėdyje klausimas dėl įrengtų atitvarų Tilžės gatvėje ties Vairo gatve buvo svarstomas papildomai, nuspręsta ant atitvarų papildomai įrengti įspėjamuosius kelio ženklus Nr. 146 „Posūkio kryptis į dešinę“ ir Nr. 147 „Posūkio kryptis į kairę“. Taigi atitvaras  saugo mūsų gyvybes.

Skaitytojos teigimu, liūdniausia, kai nori pervažiuoti miesto centrą. Viaduką apsižvalgydama, kad į ką nors neatsitrenktum, pusiau pėstute įveikei, ties Dubijos gatve dviračių taką žymintis ženklas veda tarp stulpų ir medžių kamienų (įprastas vaizdelis beveik visose toliau nuo centro esančiose gatvelėse) ir dingsta. Iki pat Vytauto g. dviratininkai turbūt skrenda oru. Nuo Vytauto g. atsiranda Tilžės g. pakraščiuose pažymėtos linijos dviračiams.

Jolanta papasakojo, kaip jautėsi išbandžiusi dviračiu atvažiuoti nuo Prisikėlimo aikštės iki  „Rūtos“ fabriko. „Adrenalino mėgėjams smagu: ištisa virtinė automobilių ir aš šalia – lygiavertė eismo dalyvė. Tik žiū – priekyje autobusų stotelė, o aš atsiduriu tarp autobuso ir tekančios automobilių upės. Nustėrau, bet šį kartą laimingai išsprūdau. Įtampai nuslūgus suima pyktis prisiminus pusiau tuščius šaligatvius abipus Tižės gatvės. Gal neišmanau nieko apie eismo organizavimą, bet nenorėčiau, kad mano vaikaičiai šituo taku per centrą važiuotų“, – baigė savo nuotykius moteriškė.

Šiaulių miesto savivaldybės komentaras konkretus: „Rekonstruojant Tilžės g. nuo Vytauto g. iki Prisikėlimo aikštės dviračių eismas buvo numatytas gatvės važiuojamojoje dalyje. Abiejose gatvės pusėse yra išskirtos eismo juostos dviračių eismui. Nuo Prisikėlimo gatvės iki Šiaulių valstybinės kolegijos dviračių eismui šaligatvio zonoje yra išskirta atskira juosta.

Dviračių tako įrengimas Tilžės g. atkarpoje nuo Ragainės g. iki Dubijos g., vadovaujantis Šiaulių miesto darnaus judumo planu, yra numatytas ateities planuose. Atkarpoje nuo Dubijos g. iki Vytauto g. dviračių eismas galėtų būti pertvarkomas tik rekonstruojant gatvę.

Atsižvelgiant į turimas ir planuojamas lėšas Šiaulių miesto savivaldybės biudžete bei į kitus būtinus atlikti remonto, rekonstravimo bei naujos statybos darbus Šiaulių miesto gatvėse, darbai Tilžės g. atkarpoje nuo Ragainės g. iki Vytauto g. 2020–2021 metais nėra planuojami.“

Į viršų