Karantiną numatoma tęsti iki birželio pabaigos. Vyriausybė planuoja patvirtinti epidemiologinius kriterijus, kuriais būtų vadovaujamasi. Karantinas būtų atšauktas, jeigu per pastarąsias 14 dienų suminis sergamumo COVID-19 rodiklis 100 tūkst. gyventojų nedidėtų (šiuo metu jis yra 5,9), jeigu nuo visų patikrinimų teigiamų atvejų būtų ne daugiau kaip 0,5 proc., per savaitę nebūtų nustatyti daugiau kaip penki įvežtiniai atvejai ir jeigu ne mažiau kaip 90 proc. naujų atvejų būtų susiję su jau esamais lokaliais židiniais.

Karantino švelninimas
Palaipsniui vis labiau grįžtame į įprastinį gyvenimą, nes ribojimų vis mažėja. Sveikatos priežiūros įstaigos turi atnaujinti planines paslaugas,  apie 53 proc. poliklinikų ir apie 56 proc. ligoninių jau yra pateikusios paslaugų atnaujinimo planus Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Aktyviausios Šiaulių, Telšių, Panevėžio ir Tauragės apskritys – jos atnaujino pusę ir daugiau visų ambulatorinių, stacionarinių ir odontologijos paslaugų.

Nuo birželio 1-osios panaikinama sienos su Latvija kontrolė. Grįžusiems ne iš Baltijos valstybių asmenims privaloma per 48 val. užsiregistruoti tyrimams ir išsitirti, be to, 14 parų izoliuotis.

Kavinėms ir naktiniams klubams  numatyta leisti dirbti valanda ilgiau – iki 23 val. Panaikinamas dabar galiojantis ribojimas viešose vietose burtis ne daugiau kaip penkiems asmenims, jeigu jie nėra šeimos nariai. Taip pat nuo birželio pradžios siūloma leisti komandinius žaidimus mėgėjams – krepšinį, futbolą – lauke, rengti sporto renginius su žiūrovais. Nuo birželio atvirose erdvėse ketinama leisti renginius iki 300 žiūrovų, uždarose erdvėse – iki 100, užtikrinant dviejų metrų atstumą tarp žiūrovų.

Maldos namams rekomenduojama riboti dalyvių skaičių religinėse apeigose ir užtikrinti saugų atstumą tarp žmonių. Apeigose negali dalyvauti žmonės, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų požymių. Rekomenduojama šv. Komuniją dalyti į rankas.

Meno kolektyvų vadovams rekomenduojama pagal galimybes organizuoti darbą nuotoliniu būdu arba dirbti mažomis grupėmis iki 10 žmonių arba  organizuoti repeticijas pamainomis, užtikrinti ne mažiau nei 2 metrų atstumą tarp atlikėjų. trumpinti repeticijų laiką, mažinti repeticijose  aptarnaujančio personalo.

Panaikintos galimai diskriminacinės nuostatos
Svarbu pažymėti, kad nebelieka rekomendacijos prie įėjimo į prekybos ir paslaugų teikimo vietas, viešojo maitinimo įstaigas ir pan. kabinti informacijos, kurioje patariama čia nesilankyti rizikos grupės žmonėms, nes pasitaikė atvejų, kai rekomendacijos buvo suprastos kaip draudimai ir atsirado diskriminacinio pobūdžio užrašų prie paslaugų teikimo vietų, kad senjorai ten neįleidžiami ar nepageidaujami.

Netenka galios rekomendacija ugdyti vaiką namuose, kai jis serga lėtinėmis ligomis arba kai vaikas gyvena su žmonėmis, priklausančiais rizikos grupei. Taip pat nebegalioja rekomendacija neleisti vaikui dalyvauti neformaliojo ugdymo veiklose, jei jis serga lėtinėmis ligomis.

Testavimo naujovės
Nuo gegužės 6 dienos yra leidžiama norintiems atlikti mokamą COVID-19 testą privačiai. Penkios privačios laboratorijos turi teisę atlikti mokamus tyrimus koronavirusui nustatyti. Tiesa, mokamus tyrimus jos gali atlikti tik tuomet, kai užtikrina nemokamų tyrimų atlikimą.

Spaudos konferencijoje  ministras A. Veryga aiškino, kad  „poreikio ypatingai skelbti ir reklamuoti privačias laboratorijas nematė reikalo“, todėl viešai apie tokią galimybę nekalbėta. Jo teigimu, privačiai išsitirti gali norėti keliaujantys į šalis, kurios reikalauja tyrimo duomenų, ar šiaip neturintys jokių indikacijų, bet dėl tik jiems suprantamų priežasčių norintys išsitirti asmenys, tačiau nepatarė šitaip leisti savo pinigų.

Pasak ministro, Lietuva kol kas nesvarsto galimybių įsivesti „imuniteto pasą“ į šalį atvykstantiems asmenims, kol esą  neaišku, ar antikūnų nustatymas tikrai reiškia, kad žmogus turi imunitetą ir ligos nebeplatina. „Jei atsirastų daugiau mokslinės informacijos, patvirtinančios saugumą, tai Lietuva neatsiliktų nuo kitų šalių ir tokias praktikas diegtume“, – sakė A. Veryga.

Statistikos departamentas rinks duomenis iš gyventojų apie COVID-19 požymius, paplitimą. Tikimasi, kad anketavimas padės šios ligos paplitimo analizei, geresnei diagnostikai.

Kuriama testavimo strategija, numatoma prioritetine tvarka tirti tikslines grupes, o profilaktinius tyrimus atlikti labiau paveiktose savivaldybėse.

Per praėjusią parą patvirtinti aštuoni nauji koronaviruso atvejai
Bendras užsikrėtusiųjų COVID-19 skaičius Lietuvoje siekia 1647.Tebeserga 389, pasveiko 1184 žmonės, iš jų nuo koronaviruso iš viso mirė 68 asmenys, dar aštuoni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovės Rolandos Lingienės, 6 iš 8 naujai susirgusių asmenų yra susiję su viruso židiniais. Tai parodo, kaip svarbu laiku identifikuoti susirgusius, ypač besimptomėmis formomis, kuo operatyviau ir profesionaliau surinkti visus sąlytį turėjusius asmenis, įvertinti šio sąlyčio pobūdį ir riziką ir šiuos asmenis kuo greičiau izoliuoti. Ligoninėse gydomi 85 pacientai, iš jų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuose – penki, dirbtinė plaučių ventiliacija taikoma dviem asmenims, su deguonies kaukėmis gydomi 29 ligoniai. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje gydomi du pacientai.

Į viršų