Švelninant karantiną, į lopšelius-darželius, priešmokyklinio ugdymo grupes palaipsniui sugrįžta vaikai. Žinant, kad koronovirusas dar niekur nedingo, rūpinamasi, kad sugrįžimo procesas vyktų saugiai. Kiekvienam atėjusiam vaikui matuojama temperatūra, tėvai klausiami apie sveikatą.

Į darželius sugrįžo ne visi
Daugiau informacijos šia tema suteikė Šiaulių miesto savivaldybės Facebook paskyroje vykusioje Live transliacijoje dalyvavusi Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė.

Transliaciją A. Lesauskienė pradėjo nuo padėkos tėvams: „Didžiulis ačiū jums visos Savivaldybės vardu už tai, kad esate sutelkti, išgirstate mūsų prašymus, norus.“ Ji sakė suprantanti tėvų norą savo vaikus išleisti į darželius, bet anot jos, Savivaldybei rūpi ne tik vaikų, bet ir pedagogų sveikata, todėl nuo gegužės 18 d. nuspręsta į darželius leisti sugrįžti ne visiems to norintiems: „Mums rūpi ir mokytojų, ir auklėtojų sveikata, ir tai, kad Šiauliai toliau liktų tuo miestu, kuriame nėra užsikrėtusių koronavirusu, sunkiai susirgusių ir su šia liga susijusių tragiškai pasibaigusių istorijų.“

Departamento direktorė informavo, kad iki karantino Šiaulių ikimokyklinėse ugdymo įstaigose lankėsi 4700 0–6 metų vaikai, o bendrojo ugdymo mokyklose, priešmokyklinio ugdymo grupėse – beveik 500.

Taigi 5200 vaikų jau pirmadienį norėjo ateiti į savo ugdymo įstaigą, pamatyti savo pedagogą, atrasti savo mėgstamus žaislus. Deja, į darželius ir priešmokyklinio ugdymo grupes galėjo ateiti tik 25 proc. visų mažųjų šiauliečių, t. y. 1300 vaikų.

„Pirmadienį vaikus pasitiko įstaigos vadovai, auklėtojai. Jie priminė, kaip saugiai elgtis, dezinfekuoti rankas, dėvėti apsaugos priemones, nes turbūt to, ką dabar išmoksime mes visi, dar prireiks ateityje, juo labiau kai nežinome, koks bus rugsėjis, kai visi pilnai sugrįšime į darbus, mokyklas, darželius“, – kalbėjo A. Lesauskienė.

Palaipsniui skaičių didins
Kadangi Šiauliuose epidemiologinė situacija nėra tokia prasta kaip kituose šalies miestuose, tėvams buvo įdomu sužinoti, kodėl Savivaldybė yra tokia atsargi. Atsakyta, kad įvertinus Vyriausybės nutarimus, suprasta, jog nebus galima priimti daugiau kaip 30 proc. vaikų, nes tik taip galima laikytis saugių atstumų, jog grupės nesusitiktų ir jokie užsiėmimai nevyktų kartu.

Džiugi žinia yra ta, kad palaipsniui į vieną grupę bus galima priimti daugiau vaikų. Gali būti, kad jau kitą savaitę vaikų skaičius grupėje šiek tiek keisis.

„Iš pradžių vaikų skaičių grupėje didinsime iki 15-os ir žiūrėsime, kokia situacija bus po savaitės. Birželį, manau, dar labiau švelninsime sąlygas ir galvosime, kaip visiems susitikti didesne apimtimi“, – sakė A. Lesauskienė.

Tėvams taip pat kilo klausimas, kokios ugdymo kokybės gali tikėtis dabar į darželį ar į priešmokyklinę grupę atėję vaikai. Departamento direktorė net nebandė slėpti, kad dabar ugdymas bus šiek tiek kitoks. Anot jos, daugiau įvairių užsiėmimų vyks lauke.  

A. Lesauskienė patikino, kad be užduočių neliks ir vaikai, likę namuose, su jais ir toliau bus bendraujama nuotoliniu būdu: „Tie, kurie likote kartu su vaikais namuose, tikrai gausite užduočių. Suprantame jūsų nuogąstavimus ir rūpestį, kad nemažai darbo dabar turite, kartu su vaikais turite atlikti užduotį, nufotografuoti, nufilmuoti, kaip vaikams pasisekė padaryti darbelius. Nepaisant to, manome, kad tas rūpestis mums visiems kažkaip atsipirks ir vis tiek ateis laikas, kai jūs grįšite su vaikais į darželius ir turėsite šiek tiek kitokį laiką su savo šeima namuose.“

Metas planuoti vasaros atostogas
Daug nežinios tėvams kyla ir dėl artėjančios vasaros. Kaip žinia, anksčiau tėvai iki gegužės 20 d. ugdymo įstaigai turėdavo pateikti prašymus, kuriuose nurodydavo, kada planuoja atostogauti ir kuriais vasaros mėnesiais į darželį norėtų vesti savo vaikus. Supratus, kad dabar iki šios datos tėvams to nebus įmanoma padaryti, šis terminas pratęstas iki birželio 15 d.

„Norime pasakyti, kad maksimaliai visi darželiai turėtų dirbti vasarą, jeigu tik jums jų reikės, išskyrus tris darželius (lopšelis-darželis „Kregždutė“, lopšelis-darželis „Drugelis“, lopšelis-darželis „Žibutė“), kuriems numatytos renovacijos. Šie trys darželiai neveiks, bet visuose kituose darželiuose, priešmokyklinio ugdymo grupėse vaikai galės ugdytis visą vasarą, jeigu tik to norėsite. Žinoma, tik tai reikia suderinti su pačia ugdymo įstaiga, nes vis tiek turės susidaryti bent jau minimali grupė, kad ugdymas galėtų vykti“, – teigė A. Lesauskienė.

Tėvams neaišku, ir kaip bus su mokesčiu už ikimokyklinio ugdymo įstaigose teikiamas paslaugas. Departamento direktorė priminė, kad Šiaulių miesto savivaldybės Taryba yra priėmusi sprendimą karantino laikotarpiu netaikyti mėnesinio mokesčio: „Kadangi šis mokestis yra nedalomas ir mokamas už mėnesį, tie, kurie jau grįžote į darželius, iki mėnesio galo jums mokėti dar nereikės.

Mokesčiu už ugdymą startuosime galbūt nuo birželio mėnesio ir tada viskas vyks taip, kaip vyko iki šiol.“

Ji atskleidė, ir kaip bus su nemokamu maitinimu, kurį gaudavo visi priešmokyklinio ugdymo grupių vaikai, neatsižvelgiant į jų tėvų pajamas: „Norime pasakyti, kad tie, kurie ateis į grupes, tikrai gaus pietus ir už juos nereikės mokėti, visi kiti, kurie liks namuose, vieną kartą per savaitę gaus sausą davinį.“

Būreliai susitikti gyvai dar nekvies
Kiek kitokia situacija dėl neformaliojo ugdymo. Nors Vyriausybė leido vykdyti neformaliojo vaikų švietimo veiklas, paprastai tariant – būrelius, edukacinius užsiėmimus, Šiauliuose nuspręsta nerizikuoti šiauliečių sveikata ir mokslo metus nuotoliniu būdu užbaigti iki birželio 1 d.

Iš visų neformaliojo ugdymo švietimo įstaigų jau nuo kitos savaitės savo veiklą gyvai vykdyti pradės tik Šiaulių jaunųjų gamtininkų centras, tam tikras edukacinės veiklos vyks ir Katinų muziejuje.

Kalbant apie sporto centrus, šiuo metu Šiauliuose galima užsiimti tik tokia sporto šaka, kuri vyksta lauke (futbolas, irklavimas ir pan.). Kitų sporto šakų užsiėmimai, kurie įmanomi tik viduje, tikėtina, gegužę dar nevyks.

„Turime informacijos, kad ypač neformaliojo švietimo mokyklos, sporto centrai planuoja ugdymo procesą pabaigti iki birželio 1 d. ir kuo anksčiau išleisti pedagogus atostogų tam, kad galėtų anksčiau juos visus pakviesti prieš prasidedant kitam sezonui, kai Lietuvoje bus labiau aišku, kaip turėtų vykti ugdymas patalpose, jog išliktumėme sveiki“, – kalbėjo A. Lesauskienė.

Departamento direktorė taip pat informavo, kad iki birželio 1 d. pradinis, pagrindinis ir vidurinis ugdymas bus toliau organizuojamas nuotoliniu būdu. Nuo birželio 1 d. rekomenduojama mokykloms ugdymo procesą organizuoti kitomis nei pamoka ugdymo formomis, t. y. organizuoti individualias ar grupines konsultacijas, ypač atkreipiant dėmesį į specialiųjų ugdymosi poreikių turinčius mokinius, mokinius, kuriems teko mokytis nuotoliniu būdu nepalankioje edukacinėje aplinkoje namuose, kompensuojant pastebėtus mokymosi praradimus, mažinant karantino metu patirto streso padarinius, stiprinant socialines emocines kompetencijas, padėti siekti geresnių mokymosi rezultatų, ugdymą orientuoti į bendrųjų kompetencijų ugdymą.

Abiturientams mokslo metų pabaiga – gegužės 22 d. ir tada jau bus skiriamas laikas brandos egzaminams pasiruošti. Gimnazijos organizuos individualias ar grupines konsultacijas tam, kad jaunuoliai galėtų tinkamai išlaikyti egzaminus, planuoti savo ateitį ir karjerą.

Į viršų