Šiaulių gydymo įstaigos po truputį atnaujina planines gydymo paslaugas. Tai reiškia, kad gydytojai konsultuos ne tik telefonu, bet ir tiesioginio vizito poliklinikoje metu. Žinoma, gydytojai turės galimybę priimti kur kas mažiau pacientų, todėl reikiamos paslaugos gali tekti palaukti ilgiau.

Epidemiologinė situacija suvaldyta
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika nuotolinėje Šiaulių miesto spaudos konferencijoje kalbėjo, kad šiuo metu stengiamasi padaryti taip, kad ligoninė dalinai sugrįžtų į normalų gyvenimą ir tuo pačiu būtų pasiruošusi priimti koronavirusu sergančius pacientus.

„Šis uždavinys nėra toks paprastas, nes turime išplėsti paslaugų teikimą, bet kartu ir išsaugoti saugumą“, – akcentavo R. Mažeika.

Įstaigos vadovas kalbėjo, kad praėjusią savaitę ligoninėje pradėtos teikti planinės pagalbos paslaugos. Pirmiausia paslaugos pradėtos teikti kraujagyslių dienos stacionare, taip pat startavo dienos chirurgijos paslaugos. Žinoma, minėtos paslaugos nebus teikiamos tokia apimtimi, kaip prieš karantiną. Pavyzdžiui, jeigu iki karantino, traumatologijos dienos chirurgijoje būdavo atliekamos aštuonios planinės operacijos, tai dabar bus atliekama iki keturių operacijų.

Kalbėdamas apie ambulatorines paslaugas, ligoninės vadovas užsiminė, kad prioritetas ir toliau bus skiriamas nuotolinėms konsultacijoms: „Parengėme atskiras atmintines ir jas išsiuntinėjome visoms šeimos gydytojų institucijoms. Norime išsaugoti tą gėrį, kuris buvo sukurtas karantino metu, tai yra, nuotolines konsultacijas. Net jeigu reikalinga kontaktinė konsultacija su šeimos gydytoju ar kitais specialistais, ji vis tiek turėtų būti registruojama elektroninėje erdvėje.“

Anot jo, gera žinia yra ta, kad tiek Šiaulių mieste, tiek Šiaulių apskrityje epidemiologinė situacija suvaldyta ir nėra nė vieno Covid-19 židinio. Kaip kalbėjo R. Mažeika, šiuo metu ligoninės reanimacijoje gydomas vienas jaunas pacientas iš Telšių apskrities. Ligonis ekstubuotas, jo būklė stabili, tikimasi, kad jis pasveiks. Infekciniame skyriuje gydomas dar vienas pacientas, kol kas jo būklė vidutinio sunkumo.

Įstaigos vadovo teigimu ligoninėje atliekami ir kiti darbai, nesusiję su ligonių gydymu. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę ligoninę pasiekė žinia, kad bus skiriamas finansavimas Infekcinio skyriaus plėtrai su moderniausiu įrengimu, todėl nuo vakar pradėti projektavimo darbai.

„Europos Sąjunga priėmė sprendimą stiprinti sveikatos priežiūros įstaigas, nes įvairios šalys neatlaikė koronaviruso sukelto krūvio, todėl dėmesys infekcijų kontrolei yra padidintas ir tai medicinai gera žinia, nes iki šiol gyvenome komforto zonoje, apie infekcines ligas žinojome vis mažiau. Panašu, kad mobilizacijos laikmetyje teks vėl tai prisiminti ir investuoti į infekcijų kontrolę“, – sakė R. Mažeika.

Po truputį grįžta į įprastą režimą
Šiaulių centro poliklinikos direktorius Mindaugas Maželis kalbėjo, kad Lietuvos Vyriausybei dar labiau sušvelninus karantino sąlygas, Šiaulių centro poliklinika vėl pradeda teikti planines sveikatos priežiūros paslaugas. Tai reiškia, kad gydytojai konsultuos ne tik telefonu, bet ir tiesioginio vizito poliklinikoje metu.

Planinės paslaugos poliklinikoje atnaujinamos etapais, atsižvelgus į prioritetus ir užtikrinant pacientų bei darbuotojų saugumą. Remiantis sveikatos apsaugos ministro sprendimu, šios paslaugos kol kas nebus teikiamos tokia pat apimtimi kaip iki karantino. Konsultacijos laikas skirtas pacientui apžiūrėti, procedūroms atlikti ir kabinetui dezinfekuoti po kiekvieno vizito, todėl gydytojai turi galimybę priimti kur kas mažiau pacientų ir reikiamos paslaugos gali tekti ilgiau palaukti.

Kaip ir iki šiol, bus teikiamos nuotolinės sveikatos priežiūros paslaugos. Jų metu galima operatyviai išsiaiškinti paciento būklę ir priimti sprendimą dėl tolesnės medicinos pagalbos. Visais atvejais prašoma skambinti į poliklinikos registratūrą.

Pacientai, kurie bus užregistruoti nuotolinei sveikatos priežiūros paslaugai, nurodytu laiku sulauks gydytojo skambučio. Gydytojas įvertins, ar užtenka konsultacijos telefonu (dėl vaistų, būtinų tyrimų paskyrimo, nedarbingumo pažymėjimų, siuntimų pas specialistus išdavimo ir pan.), ar reikalinga detalesnė apžiūra ir tyrimai tiesioginio priėmimo metu.

Nuotolinei šeimos ar vaikų ligų gydytojo, gydytojo specialisto konsultacijai pacientai gali registruotis ir internetu.

Siekiant apsaugoti Covid-19 rizikos grupei priskiriamus 60 metų ir vyresnius, taip pat turinčius lėtinių ligų pacientus bei nėščiąsias, jiems skirtos atskiros priėmimo valandos. Senjorai ir lėtinėmis ligomis sergantys pacientai planinėms paslaugoms bus priimami nuo 9 iki 13.30 val. Pacientams vieno vizito metu bus atliekama ir apžiūra, ir visi tyrimai ar procedūros, o apie tyrimų rezultatus bus informuojama per nuotolinę konsultaciją.

Kol kas poliklinikoje teikiama tik būtinoji odontologijos pagalba. Planinės odontologijos paslaugas planuojama atnaujinti palaipsniui nuo kitos savaitės.

Poliklinikoje visiems pacientams sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos tik paskirtu vizito metu. Todėl į polikliniką reikia atvykti ne anksčiau kaip likus 10 minučių iki konsultacijos ar procedūros laiko, esant būtinybei pacientą gali lydėti vienas asmuo.

„Jeigu neatsiras naujų epidemiologinių pakitimų, taip pamažu sugrįšime į įprastinį režimą“, – sakė M. Maželis.

2020 05 11 13

Ligoninė pamažu grįžta į įprastą ritmą.
Redakcijos archyvo nuotr.

Į viršų