Pirmadienį vykusioje nuotolinėje Šiaulių miesto savivaldybės spaudos konferencijoje kalbėta apie Šiaulių universiteto ir Vilniaus universiteto susijungimo aspektus, esamą situaciją ir ateities perspektyvas. Panašu, kad Šiaulių universitetas jau greitai pakeis vardą ir taps Vilniaus universiteto Šiaulių akademija.

Pritarta vystymosi perspektyvai
Šiaulių universiteto rektorius Darius Šiaučiūnas informavo, kad balandžio 29 d. vykusiame Vyriausybės pasitarime Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymu pritarta Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos vystymo studijų, mokslo ir meno srityse perspektyvai ir finansavimo 2020–2024 m. gairėms. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos vystymo perspektyvai ir finansavimo gairėms pritarta su sąlyga, kad Šiaulių universitetas bus reorganizuotas prijungimo prie Vilniaus universiteto būdu 2020 m. liepos 1 d.

2020 m. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos raidos plano įgyvendinimui numatyta skirti 5,05 mln. eurų: 4,75 mln. eurų ES struktūrinių fondų ir 0,3 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Lėšos Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos finansavimui 2021 ir vėlesniems metams bus kasmet numatomos valstybės biudžete, universitetui pagrindus jų poreikį.

Vyriausybei pritarus Šiaulių ir Vilniaus universitetai sudarys jungtinės veiklos sutartį, kurioje bus aptartos Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos finansinės veiklos tvarumo užtikrinimo priemonės, bei parengs ir pateiks tvirtinti Šiaulių universiteto reorganizavimo sąlygas ir planą.

Vilniaus ir Šiaulių universitetams pasiūlyta pateikti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai Šiaulių universiteto reorganizavimo sąlygų aprašą ir reorganizavimo planą iki birželio 1 d.

Tiki gera ateitimi
Vilniaus universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas patikino, kad reorganizacija tikrai įvyks. Kalbėjo, kad Šiaulių universitetui tapus Vilniaus universiteto Šiaulių akademija ypatingas dėmesys bus skiriamas specialiosios pedagogikos ir informatikos studijoms.

„Visi gerai žinome, kad pedagoginės studijos Šiauliuose yra viena iš prioritetinių sričių, viena iš stiprybių, todėl iš esmės labai norime, kad motyvacija studijuoti pedagogines studijas Šiaulių universitete neišblėstų. Vyriausybės priimtas sprendimas skirti 300 eurų stipendijas tiems, kurie studijuoja pedagoginius dalykus, manau, prie to labai prisidės“, – sakė R. Petrauskas.

Taip pat jis paragino Šiaulių miesto savivaldybės tarybą pagalvoti, kaip galėtų prisidėti prie stojančiųjų motyvavimo likti studijuoti savo mieste. Jo nuomone, galbūt būtų galima skirti papildomas stipendijas toms studijų programoms, kurios svarbios regiono plėtrai, t. y. informacinės technologijos, inžinerija ir pan.

„Noriu pabrėžti, kad aukštojo mokslo Šiauliuose vystymas yra tiek nacionalinis, tiek regioninis prioritetas. Tai tikrai svarbus prioritetas ir Vilniaus universitetui. Esu įsitikinęs, kad dirbdami kartu mes tikrai pasieksime, kad aukštojo mokslo kokybė Šiauliuose būtų stipri ir tvari ilgiems metams į priekį“, – akcentavo R. Petrauskas.

Prioritetą skirs pedagogikai
Vilniaus universiteto prorektorius studijų reikalams Valdas Jaskūnas kalbėjo, kad patvirtintame Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos raidos plane yra numatytas pakankamai ambicingas studijų programų portfelis.

„Mes puikiai žinome, kad pedagoginės studijos Šiauliuose yra vienos iš lyderių Lietuvoje, Šiaulių universitetas yra vienas iš trijų nacionalinių mokytojų rengimo centrų, bet Šiaulių regionui taip pat labai svarbu, jog būtų rengiami įvairesnių krypčių specialistai. Mes ta nuostata vadovaudamiesi ir užtikriname, jog studentai galės rinktis tokias studijų kryptis, kaip informacinės technologijos, inžinerija, anglų kalbos filologija, ekonomika“, – teigė V. Jaskūnas.

Jis dar kartą akcentavo, kad tai yra ambicingas planas ir tam, jog jis būtų įgyvendintas, reikia sutelkto abiejų universitetų bendradarbiavimo ir valstybės prisidėjimo šį planą realizuojant.

„Suprantama, kad šių metų priėmimas yra labai svarbus ir jis parodys, kiek stojantieji tiki mūsų esama ir būsima veikla. Reikia sudaryti visas sąlygas, kad stojantieji rinktųsi studijas Šiauliuose jau šiemet, nes nuo to gali priklausyti ir kai kurių studijų programų ateitis“, – sakė V. Jaskūnas.

Žada aukštą kokybę
Šiaulių universiteto studijų prorektorė Renata Bilbokaitė informavo, kad numatoma vykdyti 10 bakalauro, 8 magistro ir 4 trečiosios pakopos studijų programas. Ji akcentavo, kad dabartinis studijų programų paketas suformuotas derybų metu su Vilniaus universitetu, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, socialiniais partneriais.

„Palikome tas programas, kurios šiuo metu Šiaulių universitete yra pačios geriausios, tas programas, kurioms mes šiandien turime pačius geriausius specialistus, profesorius, docentus, tuos žmones, kurie turi tamprų ryšį su praktika ir panašiai“, – tvirtino R. Bilbokaitė.

Ar perspektyvoje Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje atsiras naujų programų, anot jos, kol kas vienareikšmiškai atsakyti negalima: „Esmė ta, kad reikia rekonstruoti Šiaulių universiteto įvaizdį, reputaciją, kuri buvo panaikinta per daug metų. Reikia, kad stojantieji patikėtų, jog tai visai kitokios kokybės studijos, kad jas pabaigę absolventai ne tik gaus darbą, bet ir galės didžiuotis baigę šią instituciją. Daug dalykų priklausys ir nuo rinkos, kaip žinia, šiame regione nėra daug studentų, daug potencialai stojančiųjų, o centriniai miestai – Vilnius, Kaunas, užsienio megapoliai išlieka traukos centru. Nepaisant to, mes iš savo pusės darysime viską, kad tų programų būtų daugiau, jog stojantieji norėtų likti Šiauliuose.“

Į viršų