„Trečia karantino savaitė, ne paslaptis, kelia emocinę įtampą. Nusprendėme Verbų sekmadienį atsipūsti – su vaikais išėjome į artimiausią parkelį. Tačiau Beržynėlyje mums pasirodė per tiršta žmonių, pasukome nuošalesnių takelių ieškoti. Apžiūrėjome sprogstančius pumpurus, bandėme atpažinti paukštelių balsus, vaikai džiūgaudami lenktyniavo, strikinėjo per kupstus. Grįžę nemaloniai nustebome. Pusantrų metukų dukrytės kojinytėmis ropinėjo vos įžiūrimi gyviai – erkučių nimfos. Labai tikiuosi, kad nė vienam iš vaikučių neįsisiurbė“, – guodėsi šiaulietė Daiva.

Ypač pavojingos vos įžiūrimos nimfos
Pavasarį ir vasarą erkės būna itin aktyvios, kadangi po žiemos joms būtina pasimaitinti krauju ir išgyventi. Šiaulių miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė Karolina Rušinskienė  primena, kad šiuo metu labai atsargiems reikia būti gamtoje, pavasarį erkių aktyvumas sustiprėja, o jų platinamos ligos žmonėms sukelia itin sunkius sveikatos sutrikimus.

Pasak specialistės, Lietuvoje rizika užsikrėsti erkių platinamomis ligomis yra viena didžiausių Europoje. Erkiniu encefalitu ir Laimo liga kasmet suserga 2–3 tūkstančiai žmonių. Dėl to Lietuva yra paskelbta endemine zona. Ypač didelė rizika „parsinešti“ erkių yra leidžiant laiką gamtoje – soduose, prie vandens telkinių, miškuose, parkuose, skveruose.

„Erkiniu encefalitu susergama įsisiurbus iksodinei erkei, užsikrėtusiai erkinio encefalito virusais, arba pavartojus nepasterizuotą ar kitaip termiškai neapdorotą, erkinio encefalito virusais užkrėstą karvių ar ožkų pieną, – teigia K. Rušinskienė. – Didžiausia tikimybė užsikrėsti žmogui yra nuo nimfų. Jos labai mažos (apie 1 mm skersmens), todėl sunkiai pastebimos.“

Erkiniu encefalitu dažniausiai susergama praėjus 2–3 savaitėms po užsikrėtusios erkės įsisiurbimo. Virusai pirmiausia dauginasi odoje, vėliau su limfa patenka į limfmazgius ir kraujotaką, išnešiojami ir dauginasi įvairiuose organuose, vėl patenka į kraujotaką ir pažeidžia centrinę nervų sistemą.

Laimo liga susergama tada, kai siurbdama kraują erkė į žaizdą suleidžia skysčius, kuriuose yra Laimo ligos sukėlėjų – borelijų. Patekusios į žmogaus odą, borelijos sukelia uždegiminę reakciją.

Maždaug trečdalis žmonių, persirgusių erkiniu encefalitu, visą gyvenimą jaučia liekamuosius reiškinius,  trikdančius gyvenimo kokybę: miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai. Daugumai sirgusių Laimo liga gyvenimo kokybė ir sveikatos būklė pablogėja negrįžtamai net ir tais atvejais, kai Laimo ligą pavyksta išgydyti. Atlikti plataus masto tyrimai JAV ir Europoje parodė, kad apie 34 proc. šia liga persirgusių žmonių neigiamas pasekmes jautė vidutiniškai 6 metus po gydymo antibiotikais.

Kuo greičiau, bet atsargiai pašalinti erkę
Prieš traukiant erkę negalima naudoti jokių riebalų ir kitų medžiagų, kadangi tai tik suintensyvina erkės mitybą. Traukiant erkę pincetu, jos nereikia sukioti į visas puses, o ištraukti staigiu judesiu. Svarbu erkę paimti taip, jog nebūtų pažeistas jos pilvukas.

Erkės galvoje Laimo ligos sukėlėjų nėra, todėl jei greitai ir teisingai ją ištrauksite, šia liga greičiausiai nesusirgsite.

Pašalinus erkę, įkandimo vietą reikia dezinfekuoti ir stebėti. Ta vieta neturėtų raudonuoti, tinti ar kitaip keistis. Jeigu pastebite įkandimo vietos pokyčius, nedelsdami kreipkitės į gydymo įstaigą.

Erkių platinamų ligų profilaktika
Visuomenės sveikatos specialistė K. Rušinskienė primena, kad nuo erkinio encefalito efektyviausia profilaktikos priemonė yra skiepai. Būtinos 3 skiepų dozės, kurios apie 99 proc. paskiepytųjų sudaro atsparumą erkiniam encefalitui 3-5 metams.

Nuo Laimo ligos skiepų nėra, todėl būtina nepamiršti kitų apsaugos būdų.

Labai svarbu tinkama aplinkos priežiūra. Erkės nemėgsta tiesioginės saulės, ieško drėgmės, šešėlio, labai mėgsta apleistus krūmynus ir aukštą žolę, todėl rekomenduojama reguliariai tvarkyti aplinką, nupjauti žolę, nepalikti nereikalingų krūmokšnių.

Šviesi apranga padės pastebėti voragyvius. Eidami į mišką apsirenkite šviesiais drabužiais, nes ant jų geriau matosi ropojančios erkės. Rinkitės uždarus drabužius ilgomis rankovėmis, taip pat ilgas kelnes, sukištas į batus ar kojines, galvą apriškite skarele ar užsidėkite kepurę.

Naudokite erkes atbaidančias priemones (repelentus). Purkškite atviras kūno vietas ir dėvimus rūbus. Nepamirškite, kad visų atbaidančių priemonių poveikis yra trumpalaikis, todėl reikėtų įdėmiai perskaityti ir naudoti priemonę, kaip nustato gamintojas.

Grįžę namo apsižiūrėkite visą kūną, ypač paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis ir sprandą, gerai išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu ir persirenkite, o vilkėtus rūbus pakabinkite negyvenamoje patalpoje ar saulėtoje vietoje. Sausame ore erkės išgyvena labai trumpai.

Naudokite tik termiškai apdorotą pieną ir jo produktus. Virinant pieną erkinio encefalito virusas žūsta per 2 minutes, veikiant 70 laipsnių temperatūrai – per 5 minutes.

Į viršų