Iki vakar 9 valandos ryto Lietuvoje patvirtintų koronaviruso atvejų 581. Pasveiko 7 asmenys, mirė 8. Paskutinę kovo dieną ištirta 1 849 ėminiai, iš jų 48 buvo teigiami. Iš viso ištirta 12 574 ėminiai.

Šiuo metu dėl COVID-19 ligoninėse gydomi 108 pacientai, 11 iš jų būklė sunki: 8 gydomi reanimacijoje, trims prireikė dirbtinės plaučių ventiliacijos.

Kas padeda valdyti situaciją
Specialistai viešojoje erdvėje samprotauja, kad epidemijos piką Lietuva patirs gegužės pradžioje. Balandis pareikalaus ištvermės, atsakomybės ir vienybės. Kalbėdamas nuotolinėje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dėkojo medikams ir kitiems specialistams už pasiaukojantį darbą, verslininkams už pagalbą aprūpinant gydymo įstaigas. Kreipėsi į gydymo įstaigų vadovus, kad nėra pagrindo baimintis dėl galimai sumažėjančių paslaugų ir delspinigių. Karantino metu ir mėnesį jam pasibaigus nebus skaičiuojami medicinos įstaigoms delspinigiai, o joms skirtos lėšos nesumažės, todėl negali mažėti darbuotojų atlyginimai, nevalia jų siųsti į prastovas ir pan.

Dėl išplėstų tyrimo apimčių laboratorijos nebespėja ištirti ėminių, bet įdiegus naujus pajėgumus eilė mažėja, nes balandžio 1 d. Kauno oro uoste nusileido lėktuvas, kuris atgabeno 860 tūkst. vienkartinių kaukių, 430 tūkst. chirurginių kaukių, daugiau nei 50 tūkst. vienkartinės aprangos, 8500 apsauginių skafandrų ir 390 tūkst. vienkartinių kepuraičių, 100 tūkst. tamponėlių mėginių ėmimui, taip pat vienkartinių pirštinių ir respiratorių. Siuntos svoris – daugiau kaip 31 tona. Individualiomis apsaugos priemonėmis pirmiausiai bus aprūpinti didžiųjų ligoninių ir greitosios pagalbos medikai. Papildomos medicininės įrangos užsakymai atlikti, jos atkeliaus balandžio vidury.

Šiaulių ligoninė ruošiasi didesniems infekuotųjų srautams
Respublikinė Šiaulių ligoninė yra viena iš penkių šalies gydymo įstaigų, pasirengusių dirbti su sunkiausios būklės COVID-19 sergančiais ligoniais. Infekcinių ligų skyriuje pirmadienį gydyta 10 koronavirusu infekuotų asmenų (visi iš apskrities, ne šiauliečiai), vienas – Chirurgijos reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Ligoninė ruošiasi galimam padidėjusiam pacientų srautui. Kad įrengtų papildomų vietų infekuotiesiems koronavirusu, pradėta reorganizuoti Chirurgijos kliniką, iš kurios dalis pacientų   išvežta į Joniškio ligoninę. Anesteziologijos-operacijų skyriuje rengiamos vietos ypač sunkios būklės ligoniams. Į gydymo įstaigą atvežti trys nauji dirbtinės plaučių ventiliacijos (DPV) aparatai. Intensyviai ieškoma ir kitos trūkstamos medicinos įrangos: DPV aparatų, monitorių, funkcinių lovų.

Darbas organizuojamas taip, kad naujai atvykstantys koronavirusu užsikrėtę asmenys būtų atskiriami nuo seniau klinikoje gydomų pacientų.

Pandemija Europoje pražudė jau daugiau nei 30 000 žmonių
Pasaulyje priskaičiuojama beveik 900 tūkst. sergančių koronavirusu, mirė nuo šios ligos per 400 tūkst., išgijo beveik 200 tūkst.

Europoje iš užfiksuoto 458 601 užsikrėtimo atvejo net 30 063 sudaro mirtys, taigi Europa yra labiausiai koronaviruso paveiktas žemynas pasaulyje. Net du trečdaliai visų Europos mirčių nuo koronavirusinės infekcijos tenka Italijai ir Ispanijai. Antradienį Jungtinėje Karalystėje nuo COVID-19 mirė 381 žmogus. Tai yra didžiausias vienos paros mirčių nuo koronaviruso skaičius šalyje, kurioje COVID-19 nusinešė 1 789 gyvybes.

Dideli infekcijos šuoliai JAV. Pranešama, kad mirčių nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 skaičius peršoko 4 tūkst., o šeštadienio vakarą aukų buvo kiek daugaiu nei 2 tūkst.

Rimtas įspėjimas tiems, kurie įsitikinę, kad koronavirusas grėsmingas tik garbaus amžiaus ligotiems žmonėms: Belgijoje mirė 12-metė mergaitė, o Jungtinėje Karalystėje – 13-metis berniukas. Gretutinių ligų jie neturėjo. Taigi saugotis turime visi. Kruopščiai plaukime rankas. Nesibūriuokime, laikykimės saugaus atstumo.

Į viršų