Šis skaudus laikas kupinas nerimo ir nežinios: kaip gyvensime, ar išgyvensime. Kultūros centro misija – susitelkti darbui, kuris dovanotų karantine esantiems žmonėms taurių emocijų, padėtų išsaugoti viltį, primintų apie prasmingus renginius, užpildytų meno išsiilgusių žmonių  sielas. „Laiptų galerija“ – bene vienintelė kultūros įstaiga Šiauliuose, kurios interneto svetainėje  nuolatos bendraujama su lankytojais: eilėraščio posmas, muzikos kūrinys, gyvenimiška istorija, meno kūrinių demonstracijos – kasdien naujas, jautrus įrašas.  

„Mes turime dirbti taip, kad išlaikytume savo lankytojų sąmonėje, kad tebesame galerija, kurioje eksponuojami vertingi meno kūriniai, vyksta prasmingi literatūriniai vakarai ir koncertai. Turime išsaugoti ryšius su iškiliais  menininkais, muziejais ir kolekcininkais, kurie pasitiki mūsų gebėjimu, puikiai išeksponuoti parodas, – kalbėjo „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė, pristatydama, kaip galerija dirba karantino metu – visa veikla, kiek įmanoma, persikelia į internetinę erdvę.

Videoparodos ir fotoalbumai – viltinga dovana žiūrovui
Taip susiklostė, kad karantinas prasidėjo po to, kai „Laiptų galerijoje“ buvo atidaryta  tapytojų abstrakcionistų Giedrės Riškutės ir Algimanto Kariniausko kūrybos paroda, sulaukusi didelio susidomėjimo. Kas nespėjo jos aplankyti, galerijos Facebook‘o svetainėje laukia virtualios ekskursijos  G. Riškutės ir A. Kariniausko tapybos bei Liucijos Karalienės fotografijų parodose.

Šiemet daugiau nei 500 žiūrovų apsilankė Algimanto Švėgždos (1941–1996) piešinių ir grafikos parodoje, kurią pagarbiai paruošė Vilniaus dailės akademijos muziejus (dr. Vidas Poškus). Tokių partnerių pasitikėjimas „Laiptų galerija“ be galo džiugina jos direktorę. Pamatyti A. Švėgždos parodą –  neeilinės asmenybės kūrinius, prisodrintus nepaprastos šviesos ir švarumo – retas įvykis. Darbus buvo galima pamatyti virtualioje erdvėje, bet paroda bus darsyk pakartota kitokiu formatu. Iš jų sklindanti šviesa neša viltį. A. Švėgždos virtualią parodą pristato Ričardas Jakutis.

„Ir po blogo derliaus reikia sėti“, – senovės mąstytojo  Senekos žodžiais „Laiptų galerija“ apibūdina savo misiją. – Reikia, nes dirva gali perdžiūti, ką jau kalbėti apie sėklą ir sėjėjus.“  

Galerija nepaiso iškilusių sunkumų, visas numatytas parodas pristato žiūrovams numatytą atidarymo dieną virtualiai.

Nuo balandžio 3 d. žiūrovus džiugins akvarelisto Algirdo Zibalio 60-mečiui skirta akvarelių paroda ,,neTIK“. Autorius pats atsiuntė geros rezoliucijos parodos demonstraciją. Galima stebėti kiekvienam patogiu metu. Tai antroji Algirdo Zibalio paroda ,,Laiptuose“ ir 30-oji personalinė paroda. Joje pastarųjų trejų-ketverių metų akvarelės galimybių ir temų paieškos „per žmogų, gyvūniją, gamtą“.

A. Zibalis  yra šiaulietis, gimnazijos mokytojas, meno kūrėjų asociacijos narys. Didesnį dėmesį autorius skiria akvarelei, ypač peizažo žanrui. Dalyvauja įvairiuose meno renginiuose, grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje ( Italijoje, Sicilijoje, Suomijoje).

„Tapymas akvarele – tai priklausomybė. Vis pakviečia, ir vis negali atsispirti. Taip dauginasi darbai, jie kaupiasi, ateina laikas juos išleisti į laisvę. Išleidimas į laisvę – paroda. Niekam nerodomi paveikslai neturi prasmės… Akvarelė – nepaklusni technika, su ja susigyventi reikia kantrybės ir pajautimo“, – tokiomis autoriaus mintimis pristatoma būsima paroda.

Balandžio 8 d. bus atidaryta virtuali Evaldo ir Julijos Rimšelių kolekcijos paroda. Joje – žinomų Lietuvos dailininkų tapyba. Išgirsite Evaldo Rimšelio pamąstymus apie meną, jo vietą mūsų gyvenime.

Gimtadieniai pažymimi įspūdingomis parodomis
Direktorės teigimu, mažutė  „Laiptų galerija“ yra užėmusi deramą vietą Lietuvos kultūrinio gyvenimo kontekste. Todėl svarbu priminti, kokių iškilių asmenybių kūrinius galėjo pamatyti šiauliečiai.

Savo gimtadienį „Laiptai“ švenčia kiekvieną pavasarį. 2017 m., kai minėjo 25-ąjį gimtadienį, vyko vieno įdomiausių laikmečio dailininkų Nacionalinės premijos laureato Adomo Jacovskio paroda. Tai menininkas, sugebantis kūriniais kalbėti apie viską: egzistenciją, tragediją, kelionę, meilę ir pražūtį. Jis yra sukūręs per 80 scenovaizdžių su garsiausiais mūsų režisieriais (Gyčiu Padegimu, Eimuntu Nekrošiumi, Jonu Jurašu, Rimu Tuminu ir kt.) Vilniaus ir Kauno bei Reikjaviko, Rygos, Maskvos, Pekino, Geteborgo ir kitų šalių teatruose.  Numatoma dar sykį pasidalyti su žiūrovais videoįrašu, kuriame dailininkas išsako mintis apie kūrybą, pasitikėjimą „Laiptų galerijos“ darbuotojų kompetencija ir profesionalumu, linkėjo galerijai ilgiausių metų. „Padrąsinimas tokio didelio žmogaus duoda pastiprinimą dvasinės jėgos, – sakė J. Ališauskienė. – Tokio optimizmo mums visiems labai reikia.  Šiandien tai neįkainojama dvasinė parama.“  

„Laiptų galerija“ pagrįstai didžiuojasi, kad turėjo galimybę ne kartą pristatyti visuomenei savita ironija trykštančio skulptoriaus, tapytojo, grafiko Martyno Gaubo kūrybą. Šiųmetinį 28-ąjį gimtadienį gegužės mėnesį  galerija taip pat tikisi surengti pasaulinėse meno mugėse pripažinto M. Gaubo kūrinių parodą. Pasak direktorės, gegužės 13 d.  laukia intriga, netikėti siurprizai.

Kiekvieną rugpjūtį pražysta „Šiaulių Monmartro respublika“. Pernai plenere dalyvavęs garsus Ukrainos menininkas Matvejus Vaisbergas, sukrėstas Žagarėje patirtų įspūdžių, sukūrė tapybos ciklą „Svetimi namai“. Pasaulyje dailininkas labiausiai išgarsėjo Maidano įvykių bibliniu ciklu „Siena“. Numatoma įspūdinga paroda, tačiau apie ją kalbėti dar anksti.

 „Gyvenimo istorijos“ tęsiamos
„Šiaulių Monmartro respublikos“ festivalio dalyvių apsilankymas Žagarėje davė postūmį projektui „Gyvenimo istorijos“. Kasdien į svetainę įkeliama  po dvi šiauliečių papasakotas istorijas, sekmadienį ir pirmadienį – pasakojimai apie Žagarę. Pasak direktorės, džiugu, kad istorijomis domimasi, skaitytojai atsiunčia savų pasakojimų. Be melo, be patoso, nuoširdūs trumpučiai prisiminimai apie dvi tautas, gyvenusias šalia – patirtys, įspūdžiai, nuomonės.

„Europos virtuozai“ – Gleb Pyšniak (violončelė), Simona Zajančauskaitė (fortepijonas) ir Dalia Dėdinskaitė (smuikas), ruošiantys senųjų litvakų kompozitorių  koncertus, „Gyvenimo istorijoms“ dovanojo legendinio smuikininko J. Heifetz „Estrellitą“. Nuostabaus kūrinio galima paklausyti virtualiai.

Tik keli renginiai nusikels į vasarą ir rudenį, pavyzdžiui Rolando Rastausko ir Arkadijaus Gotesmano poezijos ir muzikos vakaras.

Savaitgalius nuspalvina „Salduvė“
Kultūros centro „Laiptų galerija“ folkloro ansamblio ,,Salduvė“ (vadovas Darius Daknys) repertuare – įvairių Lietuvos etnografinių regionų dainos, šokiai, instrumentinė muzika, žaidimai, pasakojimai bei romansai. Už puikius kūrybinius pasiekimus ansamblis (įkurtas 1986 m.) apdovanotas geriausio Lietuvos miesto folkloro ansamblio nominacija ir „Aukso paukšte“. „Salduvės“ instrumentinės grupės nariai muzikuoja įvairiais lietuvių liaudies instrumentais: smuikais, bandonija, basedla, armonika, dūdmaišiu, kanklėmis, ožragiu, lamzdeliais, skudučiais, daudytėmis, ragais, birbynėmis, pūsline, būgnu ir kt.

Kiekvieną šeštadienį įkeliama po įrašą, kuriuos galima išklausyti patogiu metu. Ansamblis dalysis ir  renginių nuotraukomis. ,,Salduvė“ jau pateikė muzikos įrašų iš 2019 m. išleisto penktojo muzikinio albumo „Kur eisiu, kur būsiu“. „Klausykite „Salduvės“ dainų ir raminkite širdį.... kad ir kur bebūtumėt – ar gimtinėje, ar toli nuo savo namų – tegu širdyje visada skleidžiasi ramybė ir gerumas“, – ragina  galerijos kūrybinė komanda.

 „Sit venia verbo“
„Laiptų galerija“ reguliariai pradžiugina puikiais poezijos skaitymų, knygų pristatymo vakarais. Įsiminė  jautrus Justino Marcinkevičiaus gimtadienio minėjimas. Virtualių literatūrinių renginių projekto „Sit venia verbo“ ( lot. tebūnie leista pasakyti ) pirmieji svečiai – Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas poetas Donaldas Kajokas ir filosofas, rašytojas, poetas Liutauras Degėsys jau kreipiasi į šiauliečius.

Galerijos svetainėje skaitome D. Kajoko laišką – tarsi išmintingą receptą karantino izoliuotam žmogui. Netrukus išgirsime aktorės Monikos Šaltytės skaitomas D. Kajoko eiles. Filosofas L. Degėsys į šiauliečių auditoriją kalba gyvu žodžiu, videosiužete įvertindamas „Laiptų galerijos“ indėlį į kultūrinį vyksmą: „Mene slypi galimybė išlaisvinti žmogų, padėti susigaudyti gyvenime, galimybė ugdyti skonį, distanciją, pasitikėjimą savimi ir kritiškumą. Šiaulių „Laiptų galerija“ siūlo kitaip pažvelgti į staiga atsivėrusį laisvalaikį – pabandyti pamatyti save, susidomėti savimi, pasinerti į „laisvo laiko“ stichiją. Lankykitės, gėrėkitės, stebėkitės, džiaukitės ir stiprėkite.

Meno laiptais – aukštyn ir artyn. Geryn ir pirmyn...“

2020 04 01 4

2020 04 01 6

A. Švėgždos darbai stebina ypatinga švara, iškalbinga šviesa.
Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

2020 04 01 10

Dainuoja folklorinis ansamblis „Salduvė“.
Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

2020 04 01 2

J. Ališauskienė ir A. Jacovskis „Laiptų galerijoje“ 2017 m.
Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

2020 04 01 20

Dariaus ANČEREVIČIAUS nuotr.

Į viršų