Lietuvoje koronavirusu (COVID-19) užsikrėtusių asmenų nustatoma vis daugiau, bet tai nereiškia didelio infekcijos šuolio. Plečiamos tyrimo apimtys, natūralu, kad skaičiai didėja.

 Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, lyginant procentinę išraišką matyti, kad infekuotųjų kreivė nežymiai plokštėja. Žinoma, tą rodiklį reikėtų vertinti atsargiai, nes infekcijos plitimas labai priklauso nuo daugelio priežasčių. Viena iš svarbiausių – kaip žmonės laikosi karantino sąlygų.

Kovo 30 d. 8 val. duomenimis, Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų buvo  484. Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius – 7. Visi mirusieji priklausė rizikos grupei dėl amžiaus ir lėtinių ligų.

Kol kas skelbiama tik apie 1 pasveikusią pacientę. Kadangi praėjo dvi savaitės, derinami algoritmai, pagal kuriuos bus vertinama, kada ligonis laikomas pasveikusiu. Artimiausiomis dienomis bus skelbiami kiti pasveikusiųjų skaičiai. Kaip minėta, plečiamos tyrimų apimtys, per sekmadienį  ištirta 1467 ėminiai, iš jų buvo 47 teigiami.  Iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso – 9891. Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre užsiregistravę 74 887 asmenys (kovo 20 d. duomenimis).  

Pirmadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje A. Veryga informavo, kad šalies ligoninėse gydomi  116 COVID-19 sergančių pacientų. 22 ligoniams taikoma deguonies terapija, 5 gydomi reanimacinėse palatose, vieno iš jų būklė labai sunki. Paklaustas, kada numatomas infekcijos pikas, ministras atsakė, kad niekas tikrai nežino, tikimasi maždaug gegužės pradžioje. Beveik visose savivaldybėse steigiamos karščiavimo klinikos, į kurias numatoma siųsti nesunkiai sergančius infekuotus  pacientus.

Infekcija gerokai įsisuko į medikų gretas. Užsikrėtė 51 medikas, 276 šalies medikai yra saviizoliacijoje.

Pasak ministro, gera žinia – išspręstos logistikos problemos, apsaugos priemonių ir tyrimams reikalingų testų atsargos nuolat papildomos, medicinos įstaigos bus aprūpintos. Dėl medikų testavimo periodiškumo leista apsispręsti įstaigų vadovams.

Karantino sąlygos kai kuriems žmonėms kelia emocinę įtampą. Ministras ragino žmones pasinaudoti psichologine pagalba adresu www.klausau.lt. Medikams psichologinės pagalbos grupės informacija www.medo.lt

Pasaulyje užsikrėtusių – maždaug 700 tūkstančių. Italijoje per savaitgalį užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičius beveik padvigubėjo, ši infekcija diagnozuota 1 694 žmonėms. Sekmadienį ligoninėse dėl koronaviruso gulėjo 779 žmonės, iš jų 140 – intensyvios terapijos skyriuose.

Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad koronavirusas yra pavojingiausias vyresniems nei 60 metų amžiaus žmonėms, taip pat tiems, kurių imuninė sistema silpnesnė dėl kitų ligų. Bet tai nereiškia, kad jauni žmonės ar vaikai neturėtų saugotis užsikrėtimo.

Nuo mūsų visų atsakomybės priklauso, ar sveiki bus artimieji, kaimynai, ar mūsų sveikatos sistema  pajėgs atlaikyti protrūkį. Likime namuose, venkime susibūrimų.

Į viršų