Daugelis nekantriai laukiame, kada koronaviruso pandemija ims atslūgti, bet optimistiškų prognozių vis mažiau. Kai kurie mokslininkai teigia, kad viruso mirties šmėkla atsitrauks rudenį, kiti kalba, kad užtruks metus, treti svarsto, kad su šiuo virusu teks išmokti gyventi nuolatos. Lietuvoje taip pat nėra abejonių, kad karantinas bus pratęstas. Klausimas kiek: dviem savaitėms ar mėnesiui? Bet tai esmės nekeičia. Svarbu, kad pasimokytume iš pirmosios savaitės klaidų ir neleistume virusui įsisiautėti kaip Italijoje.

Pandemijos pikas dar toli
Pasaulyje koronavirusu sergančiųjų skaičius artėja prie 340 tūkst., gerokai daugiau nei 14 tūkst. nuo šios ligos mirė. Pasveikusiųjų skaičius netrukus pasieks 100 tūkst. Neramiomis nuotaikomis gyvena JAV – čia aukų skaičius artėja prie 500: Baltimorėje įsikūrusio Johnso Hopkinso universiteto duomenimis, JAV įregistruotas 35 211 užsikrėtusių, 471 iš jų mirė. Apie trečdalis infekuotų – niujorkiečiai. Iki kovo mėnesio pabaigos JAV apribojo žmonių iš Europos patekimą į šalį, svarstoma, kokių dar priemonių imtis. Gerų naujienų negirdėti ir Europoje. Nepaisant griežtėjančių draudimų, infekcija nesuvaldomai plinta.

Vilties teikia JAV, Kinijoje ir kitose šalyse pradėti vakcinos bei vaistų tyrimai. Prancūzijoje pradedamas Pasaulio sveikatos organizacijos inicijuotas keturių eksperimentinių Covid-19  gydymo strategijų veiksmingumo ir saugumo tyrimas. Manoma, kad iš viso šis projektas apims iki 3,2 tūkst. pacientų taip pat Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Ispanijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose ir galbūt kitose Europos Sąjungos šalyse.

Lietuvoje ligos tempai spartėja
Pandemija Lietuvoje įgyja pagreitį. Užsikrėtusiųjų skaičiai kinta kelis kartus per dieną. Iki pirmadienio vidurdieno atsirado 40 naujų patvirtintų COVID-19 atvejų. Iš viso  kovo 23 dienos duomenimis, 154 susirgimo atvejai. Ištirta Lietuvoje 2361 ėminių.  Spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga nepaneigė, kad galimai užsikrėtusių yra gerokai daugiau negu žinoma ir pažadėjo, kad kitą savaitę, kai bus gauta didžioji reagentų siunta, bus pradėti tirti ir visi medikai.

Lietuvoje kol kas 1 mirties atvejis ir 1 sunkios būklės ligonis. Bet susirūpinimą kelia, kad virusas  įsisuko į medikus. Karantinuota dalis medikų Vilniuje, Ukmergėje, Visagine, Klaipėdoje, Kaune. Tai smarkai sutrikdo ligoninių darbą, tenka persitvarkyti, uždarinėti kai kuriuos skyrius.

Sveikatos apsaugos ministerijos mobiliosios grupės šiomis dienomis vyks į periferines gydymo įstaigas ir domėsis, kaip jos pasirengė skirstyti karščiuojančius pacientus, organizuoti darbą pagal pateiktas rekomendacijas.

Aprūpinimo iššūkiai
Sekmadienį buvo kilusi įtampa, kad užstrigo reagentų, skirtų koronaviruso infekcijai (Covid-19) nustatyti, pristatymas ir laboratorijos galėjo jų pritrūkti. Vėlai vakare siunta pasiekė Lietuvą ir įtampa tam kartui atlėgo. Pirmadienį Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje mobilieji tyrimų punktai veikė be trikdžių. Sveikatos apsaugos ministerija praneša, kad daugiau nei 30 tūkst. reagentų Lietuvą pasieks kovo 23–27 dienomis. Pasak ministro A. Verygos, šiuo metu bendromis pastangomis yra užsakyta beveik 200 tūkst. reagentų. Taip pat užsakyti greitieji testai. Dalis jų turėtų būti pristatyta per savaitę, t. y. iki kovo 27 d., likę – per 2 savaites – iki balandžio 3 d. Šie testai bus skirti medikams ir pareigūnams.

Šiuo metu laboratorijos gali ištirti 1,5 tūkst. ėminių per parą. Kai bus sumontuota papildoma įranga, (maždaug per 10 dienų) galės atlikti po 4 tūkst. tyrimų per parą.

Nuo antradienio turėtų pradėti veikti mobilieji patikros punktai Šiauliuose, Telšiuose ir Alytuje. Ruošiasi ir dar kelios savivaldybės. Tyrimų apimtys didės, gal tai padės stabdyti infekcijos plitimą.

Sveikatos apsaugos ministerija dėkoja ir verslo žmonėms, kurie aktyviai prisideda prie to, kad ligoninėse atsirastų daugiau apsaugos priemonių medikams, gydymui būtinos aparatūros. Šiuo metu Lietuvoje yra 900 įrenginių, skirtų plaučių ventiliavimui. Lovų skaičius, ministro teigimu, pakankamas dabartinėmis sąlygomis, o reikalui esant gydymo įstaigos persitvarkys. Respiratoriais aprūpinti visus medikus ministras nepažadėjo. Ministerijos prioritetas yra 5 ligoninės, kurios tiesiogiai užsiima infekuotųjų gydymu. Kitų ligoninių aprūpinimas yra vadovų atsakomybė. Kai bus gauta didžioji priemonių siunta, dalį priemonių skirs ir kitoms ligoninėms.

Sugriežtinamas karantinavimas
Lėktuvais, keltais, traukiniais ir automobiliais iš užsienio šalių grįžta tūkstančiai tautiečių. Jie turėtų izoliuotis 14 dienų. Deja, ne visi sąmoningi, kasdien policija gauna po kelis šimtus pranešimų apie karantino sąlygų pažeidimus. Tai kelia didžiulę grėsmę, nes žmogus gali nešioti virusą nejausdamas ligos požymių.

Spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras A. Veryga teigė, kad artimiausiomis dienomis turėtų įsigalioti sprendimas grįžusius iš užsienio piliečius privalomai karantinuoti ne namuose, o savivaldybių paskirtose patalpose. Tam savivaldybės jau turėjo būti pasirengusios.

A. Verygos teigimu, informacija apie karantinuojamus asmenis bus mobilioje platformoje, kuria galės naudotis savivaldybės ir gydymo įstaigos. Taip tikimasi išvengti atvejų, kai žmogus slepia informaciją apie pavojingus kontaktus.

Naujos rekomendacijos
Lietuvos kardiologų draugija ir Lietuvos Širdies asociacija ragina nepasitikėti socialiniuose tinkluose skleidžiama informacija apie kraujospūdį mažinančių ir priešuždegiminių vaistų neigiamą poveikį užsikrėtusiems koronavirusu: „Kaip ir daugelis autoritetingų Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų kardiologų ir kitų specialistų draugijų, rekomenduojame tęsti paskirtus gydytojų vaistus; jų nutraukimas gali būti labai pavojingas dėl lėtinių ligų paūmėjimo, naujo miokardo infarkto ar insulto išsivystymo. Be to, Pasaulinė sveikatos organizacija ir Europos vaistų agentūra paneigė žinutę apie ibuprofeno sąsają su koronaviruso infekcijos blogėjimu.“ Rekomenduojama saugotis nereikalingų socialinių kontaktų, laikytis higienos ir pasitikėti savo gydytoju.

Visiems pacientams, kuriems reikalingos dializės procedūros, turi būti užtikrintas šių paslaugų teikimas. Šie pacientai yra rizikos grupėje, tad labai svarbu, kad medicinos personalas imtųsi visų įmanomų saugumo priemonių, užtikrintų sugriežtintas higienos sąlygas, laiku identifikuotų naujus susirgimus. Be abejo sanitarijos taisyklių turi laikytis ir pacientai.

Lietuvos akušerių ginekologų draugija pateikė rekomendacijas specialistams, prižiūrintiems nėščiąsias ir gimdyves su įtariama arba patvirtinta Covid-19 infekcija. Jose pažymima, kad jei nėščioji ar gimdyvė yra karantine dėl Covid-19 infekcijos, akušerinė pagalba jai teikiama pagal bendrus principus, o gimęs naujagimis nėra atskiriamas nuo mamos, žindomas.

Ministras spaudos konferencijoje prakalbo ir apie būtinybę viešose vietose dengti burną ir nosį. Jei neturime kaukės, prisidengti siūlė bent šalikėliu ar skarele. Dažni peršalimai, sloga, kosulys, ne iš karto gali žinoti jo priežastį. Būkime sąmoningi, neužkrėskime kitų. A. Veryga kalbėjo, kad ruošiamos rekomendacijos, kaip prekybos vietose užtikrinti žmonių saugumą, kad nebūtų susibūrimo, kad žmonės naudotųsi vienkartinėmis pirštinėmis, dezinfekcijos priemonėmis.

Saugokimės dėl savęs ir dėl kitų
Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad pacientas, pasireiškus bent vienam ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingam simptomui – staiga pradėjus karščiuoti, kosėti, prasidėjus dusuliui – ir, jei 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios keliavo bet kurioje užsienio šalyje ar po sąlyčio su patvirtintu ar tikėtinu koronaviruso infekcijos atveju, pirmiausia turės skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Kiekvienas darykime savo darbą. Valdžia kuria strategijas, teikia rekomendacijas, organizuoja aprūpinimą. Medikai pasiaukodami rūpinasi mūsų sveikata, pareigūnai – saugumu. Šimtai savanorių ateina į talką medikams, Visuomenės sveikatos centro specialistams, ligoniams, vienišiems asmenims. Daugybė geradarių dalijasi savo idėjomis ir pajamomis, kad kova su virusu būtų kuo efektyvesnė.

O iš daugelio mūsų tereikia labai nedaug – sėdėti namuose. Jei keliavai ar dirbai užsienyje, jei esi ligotas ar garbaus amžiaus, jei turi mažų vaikų ar namuose slaugai ligonį – pasilik namuose.

Į viršų