Užsikrėtusių koronavirusu daugėja. Nepaisant to, specialistai ramina ir sako, kad daroma viskas, kas įmanoma, jog būtų užtikrintas šiauliečių saugumas.

Ragina padėti vienišiems senjorams
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pirmadienį vykusioje nuotolinėje spaudos konferencijoje patikino, kad Šiaulių miesto gyventojams ir toliau bus teikiamos visos būtinosios paslaugos. Šiauliečiai neliks be maisto ir vaistų, parduotuvėse prekių neturėtų pritrūkti. Darbuotojai į darbą ir iš jo, kaip įprastai, galės važiuoti viešuoju transportu. Administracijos direktorius atkreipė dėmesį, kad viešuoju transportu, ypač aktyviai naudojasi vyresni nei 75 metų asmenys. Anot jo, tai rodo, kad senjorai arba nesupranta situacijos rimtumo, arba yra priversti išeiti iš namų vien tam, kad įsigytų reikiamų produktų.

Šiek tiek neramina ir neatsakingas jaunimo elgesys. Policijos pareigūnai pastebi, kad vis dar vyksta nemažai nebūtinų susibūrimų. Be to, praėjusį savaitgalį užfiksuotas didelis išvykų į gamtą skaičius.

„Norime labai paprašyti šiauliečių, kad vengtų tokių susibūrimų ir būtų namuose“, – sąmoningumo prašė A. Bartulis.

Taip pat jis priminė, kad neturintys galimybių saviizoliacijai namuose, gali paprašyti Savivaldybės pagalbos. Šiuo metu šia paslauga naudojasi 7 šiauliečiai, grįžę iš užsienio. Saviizoliacijai Savivaldybė yra paruošusi tris butus, 129 kambarius su savarankiškais sanitariniais mazgais ir 167 kambarius su bendrais sanitariniais mazgais. Vyksta ir tolimesnis naujų patalpų paieškos procesas.

„Jeigu jūsų artimieji grįžta iš užsienio, drąsiai skambinkite tel. 1863, tuomet išsiaiškinsime visas aplinkybes ir priimsime atitinkamą sprendimą“, – nebijoti kreiptis pagalbos ragino A. Bartulis.

Ruošiasi galimam ligonių antplūdžiui
Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika informavo, kad siekiant užtikrinti visų saugumą prie įėjimo į Priėmimo skyrių pastatyta palapinė. Tam, kad nebūtų užteršta ligoninė, iš jos ligoniai paskirstomi į atskirus skyrius. Jeigu nėra karščiavimo, ligoniai nukreipiami į Skubios pagalbos skyrių. Su aiškiais Covid-19 infekcijos požymiais nukreipiami į Infekcinių ligų skyrių. Tie, kurie yra įtartini, bet iš karto negalima nustatyti diagnozės, keliauja į Tuberkuliozės ir plaučių ligų kliniką. Jeigu pritrūks vietų Infekcinių ligų skyriuje, ši klinika aktyvuosis ir kaip koronaviruso infekcijos teritorija.

R. Mažeika pasidžiaugė, kad ligoninė sulaukė verslo paramos. Viena įmonė jau padovanojo 540 respiratorių, kita – 1 tūkst., o ekstremalių situacijų komisija nupirko dar 3 tūkst. respiratorių.

Į ligoninę atkeliauja ir 500 mėginių koronavirusui tirti. Taip pat laukiama atvežamos naujos įrangos, kuri per parą leistų atlikti daugiau tyrimų: „Šiandien yra atvežamas naujas aparatas, kuris mums leis atlikti iki 700–900 tyrimų per parą. Mes praėjusią savaitę šį aparatą įsigijome iš Vokietijos, jis labai brangus, mokėjome 100 tūkst. eurų. Tikėtina, kad bus didelis tyrimų skaičius artimiausiomis savaitėmis.“

Ligoninės vadovas patikino, kad laboratorija atlieka tyrimus visiems pacientams, kuriuos patikrinti dėl koronaviruso siūlo gydytojai: „Jeigu mes matome, kad yra neaiški diagnozė, nepaisant to, kad Covid-19 epidemiologinė analizė ne visai atitinka, mes tiriame tuos pacientus, kuriuos gydytojai mano, kad būtina tirti.“

Savaitės pabaigoje ligoninę turėtų pasiekti ir didelis apsaugos priemonių siuntinys. „Tikiuosi, kad labai greitai pasieks mus didžiulis siuntinys, tai yra, mes praėjusį penktadienį pervedėme pusę milijono eurų avanso (50 procentų visos sumos) ir tikimės, kad šios savaitės pabaigoje šitas siuntinys pasieks ir Šiaulius“, – kalbėjo R. Mažeika.

„Tada išspręstume visų medicinos darbuotojų, kurie yra ligoninėje, apsaugos priemonių problemą“, – pridūrė jis.

Šiuo metu tokios priemonės skiriamos tik personalui, dirbančiam su koronavirusu sergančiais ar įtariamais pacientais, kitiems skyriams priemonių skirta tik tiems atvejams, jeigu kyla įtarimų dėl galimo viruso.

Ligoninės direktoriaus teigimu, Šiauliuose kol kas yra patvirtinti 3 koronaviruso atvejai, vienas iš pacientų yra pasveikęs, o 2 yra išleisti saviizoliacijoje gydytis namuose.

Keičiasi darbo metodai
Šiaulių centro poliklinikos vadovas Mindaugas Maželis atviravo, kad ir čia susiduriama su tam tikrais iššūkiais. Dėl karantino poliklinikoje nebėra teikiamos planinės konsultacijos; gydytojų specialistų konsultacijos; ambulatorinės medicininės reabilitacijos, profilaktiniai patikrinimai ir prevencinės programos; odontologijos paslaugos, išskyrus būtinosios medicinos pagalbos teikimą.

Šeimos gydytojais ir slaugytojai konsultacijas teikia nuotoliniu būdu, išrašo kompensuojamuosius vaistus, medicinos pagalbos priemones, išduoda nedarbingumo pažymėjimus.

Poliklinikos vadovas informavo, kad tik su šeimos gydytojo leidimu bus galima atvykti į pirmines paslaugas teikiančią įstaigą; nuolat vartojamų vaistų receptai ir medicinos priemonės bus pratęsiamos nuotoliniu būdu; nedarbingumo pažymėjimai dėl karantino, traumos ar ligos bus išduodami nuotoliniu būdu.; profilaktinės sveikatos patikros atidedamos; dėl planinių skiepijimų būtina visų pirma susisiekti su šeimos gydytoju; laboratoriniai tyrimai bus atliekami tik šeimos gydytojo sprendimu ir tik tiems kam būtina; planinės operacijos atidedamos.

„Norime nuraminti, kad šeimos gydytojai ir slaugytojos suteiks visą jums reikalingą pagalbą ir užtikrins reikalingas paslaugas tęstinei jūsų sveikatos priežiūrai. Dėl jūsų pačių saugumo skatiname likti namuose“, – kalbėjo M. Maželis.

Pradės veikti mobilus patikros punktas
Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius pranešė, kad Šiauliuose nuo antradienio planuojama pradėti patikrinimus mobiliajame koronaviruso patikros punkte.

„Savivaldybė jau penktadienį buvo pasiruošusi, įvykdžiusi visus reikalavimus. Norint atidaryti šį punktą, yra privalomas Sveikatos apsaugos ministerijos leidimas, kol kas mes jo oficialaus dar neturime, tačiau neoficialiais duomenimis, panašu, kad šis leidimas bus gautas šiandien ir planuojame atidaryti šį punktą nuo rytojaus, antradienio, 12 valandos“, – sakė Šiaulių vicemeras D. Griškevičius.

Taip pat priminė, kad Šiaulių savanoriai yra pasiruošę atskubėti senjorams į pagalbą. Savanoriai padeda nusipirkti būtiniausių maisto produktų, vaistų ir kitų prekių visiems Šiaulių senjorams, žmonėms su negalia, tėveliams su mažamečiais vaikais ir tiems, kuriems karantino laikotarpiu tokios pagalbos tikrai reikia. Šiauliečiai kviečiami registruotis tel. 8 657 81 597.

Tiesa, siekiant apsisaugoti nuo sukčių, savanorių verta paprašyti parodyti savo pažymėjimus. Vicemeras akcentavo, kad savanoriai turi specialius Šiaulių miesto savivaldybės išduotus pažymėjimus ir atvyks tik juos iškvietus.

Į viršų