Įvedus karantiną bedarbiai prarado viltį bent jau artimiausiu metu susirasti darbą. Kai kurie žmonės suabejojo, ar dabar tikrai metas potencialiems darbdaviams siųsti savo gyvenimo aprašymus, todėl užuot aktyviai dairęsi darbo, sėdi namuose ir laukia, kol įprastas gyvenimas vėl grįš į vėžes.

Darbo rinka neužsidarė
„Kaip manote, ar šiuo metu prasminga siuntinėti savo gyvenimo aprašymą? Turbūt dabar niekas nedarbina naujų darbuotojų, nes nežino, ką daryti su senais? Pati jau kandidatavau į dešimtis darbo vietų, bet iki šiol nesulaukiau jokio skambučio“, – su tokiu klausimu į „Šiaulių naujienų“ redakciją kreipėsi šiaulietė Monika.

„Personalo valdymo sistemos“ direktorė Sonata Jasėnaitė atsako, kad reikėtų toliau siųsti savo CV. Tik svarbu žinoti tai, kad karantino metu pokalbiai dėl darbo vyksta ne gyvai, bet nuotoliniu būdu.

Pašnekovė laikraščiui paaiškina, kad kai kurios įmonės dirba visu pajėgumu, todėl darbuotojų poreikis jose nesumažėjo. Be to, net ir įmonės, kurios nedirba pilnu pajėgumu, žvalgosi potencialių kandidatų.

„Nepilnu pajėgumu dirbančios įmonės dabar turi daugiau laiko tam tikrų dokumentų srautų ir užsitęsusių darbų sutvarkymui. Joms dabar labai geras laikas bendrauti su potencialiais kandidatais. Kai baigsis karantino laikotarpis, įmonės jau bus atsirinkusios kandidatus, kuriuos vėliau galės kviestis gyvam pokalbiui“, – sako S. Jasėnaitė.

Galimybė įsidarbinti išliko
Darbo rinkos ekspertė atkreipia dėmesį, kad dabar daugiausia darbuotojų ieško gamybos įmonės. Čia reikalingi tiek aukštą, tiek žemesnę kvalifikaciją turintys asmenys. Galimybių įsidarbinti taip pat yra transporto, ir maisto prekių prekybos srityse. Mažiausiai tikėtina darbą rasti kirpėjoms, manikiūrininkėms ir kitų sektorių atstovams, kurių veikla karantino metu yra uždrausta.

Šiauliuose, kaip ir kituose Lietuvos miestuose, įvedus karantiną, suaktyvėjo internetinė prekyba. Taip atsirado dar viena niša, kurioje nauji darbuotojai yra laukiami. Pašnekovės teigimu tos įmonės, kurios iki šiol nevykdė prekybos internetu arba vykdė maža apimtimi, labai greitai persiorientavo, ypač maitinimo sektorius: „Normalu, kad įmonės, kurios iki karantino neatliko išvežamosios arba internetinės prekybos, dabar didina tą pajėgumą ir ieško naujų darbuotojų.“

Darbo pokalbiai vyksta „onlainu“
Tai, kad karantino metu darbą susirasti įmanoma, patvirtina  ir „CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė. Anot jos, šiuo metu yra įmonių, kurios pristabdo darbuotojų atrankas ir išsiima skelbimus, bet yra ir tokių, kurios dabar kaip tik ieško naujų kandidatų.

„Įmonės, susijusios su informacinėmis technologijomis, finansais, gamyba, sandėliavimu, transportu darbuotojų paiešką vykdo toliau ir įkelia naujus skelbimus. Jeigu įmonė skelbimo neišėmė, vadinasi, atranka vykdoma ir kandidatuoti galima. Mes ir patys turime atrankų padalinį, kur pokalbius su kandidatais, darbdaviais vykdome per „Skype“, telefoninius skambučius, ieškome tų sprendimų, kaip rasti ryšį tarp darbdavių ir darbuotojų, kad atranka būtų įgyvendinama iki galo“, – sako R. Karavaitienė.

Tiesa, paskutiniu metu padaugėjo skelbimų, kuriose siūlomas terminuotas arba laikinas darbas, pašnekovės nuomone, įmonės taip bando suktis iš padėties, todėl ir priima laikinus darbuotojus.

„Darbuotojų įmonės tikrai ieško. Aš irgi ieškau darbo pagal specialybę, tai pastaruoju metu daug darbo pokalbių turėjau „Skype“ formatu“, – darbo rinkos eksperčių žodžius patvirtina darbo besidairanti Šiaulių miesto gyventoja Daiva.

Į viršų