Susirgimo atvejų daugėja, bent kol kas – įvežtinių. Kovo 18 d. duomenimis, Sveikatos ministerija skelbia apie 33 patvirtintus atvejus. Vienas asmuo gydomas Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, jis neseniai grįžo iš Jungtinės Karalystės.

SAM primena, kad žmonės, grįžę iš bet kurios užsienio valstybės, o ne tik iš konkrečių, kaip iki tol, laikomi galimai užsikrėtusiais, jei jiems pasireiškia bent vienas ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingas simptomas. Taigi keliautojams, grįžusiems iš bet kurios šalies, 14 dienų būtina izoliuotis. Jiems privalu kasdien matuotis kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir, jei staiga pradėjo karščiuoti, kosėti, atsirado dusulys – pirmiausia būtina skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808. Visos šios priemonės būtinos, norint apsaugoti tiek save, tiek savo artimuosius, tiek pažeidžiamiausius visuomenės narius.

Už karantino sąlygų pažeidimus gali būti baudžiama
Karantino laikotarpiu šalyje draudžiamas beveik visų paslaugų teikimas, o asmenys, grįžę iš užsienio, 14 dienų privalo likti namuose. Gyventojai raginami ypatingą dėmesį skirti priemonėms, padėsiančioms sumažinti infekcijos plitimą: būtina maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai, išlaikyti bent 1-2 m atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų ir paviršių higienai. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas. Visus reikalus, susijusius su gydymu, nedarbingumu ar kitais svarbiais klausimais reikia stengtis tvarkyti nuotoliniu būdu.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad asmenims, kuriems 14 dienų privaloma izoliuotis namuose, nes jie grįžo iš užsienio, išeiti į lauką galima tik tuo atveju, jeigu jo buvimas lauke niekam nesukels pasekmių, pavyzdžiui, bus savo balkone, terasoje, savo kieme, kuriame nesutiks kitų žmonių.

Visiems kitiems asmenims, kuriems netaikomi izoliavimosi reikalavimai, reikėtų vadovautis vienu principu – saugus atstumas. Patariama pasivaikščiojimui lauke rinktis tokias vietas, kuriose yra sąlygos išlaikyti saugų apie 2 metrų atstumą (pavyzdžiui, savas kiemas, sodas, miškas, parkas ir pan.). Tokių pačių sąlygų turėtų laikytis ir tėvai su vaikais, taip pat naminių gyvūnų turintys gyventojai. Tėvų pareiga yra paaiškinti vaikams tokio elgesio priežastis ir tikslus, atkreipti dėmesį, kad vaikai nežaistų kontaktinių žaidimų, išlaikytų saugų atstumą vienas nuo kito.
Sportuoti lauke galima tik tokiu atveju, jei žmogui netaikoma 14 dienų izoliacija. Sportuojant taip pat būtina laikytis visų sveikatos saugumo rekomendacijų, vengti masinių susibūrimo vietų.

Patvirtintų izoliacijos taisyklių nesilaikant – taikomos sankcijos.

Deja, kiekvieną dieną policija sulaukia vis daugiau pranešimų dėl koronaviruso, daugiausiai jie susiję su saviizoliacijos nesilaikančių žmonių elgesiu. Vien antradienį į pareigūnus kreipėsi 255 žmonės. Pažeidėjui, atsižvelgiant į reikalavimų nepaisymo pobūdį ir žalos mastą, gali grėsti sankcijos nuo baudos, arešto ar laisvės atėmimo iki trejų metų.

Sudaromi užsikrėtusiųjų judėjimo maršrutai
Siekdamas suvaldyti užkrečiamųjų ligų plitimą, NVSC vykdo visų COVID-19 atvejų epidemiologinę diagnostiką: apklausia infekuotus asmenis, aiškinasi užsikrėtimo aplinkybes, sąlytį turėjusius asmenis, renka kitą epidemiologiškai svarbią informaciją. Sąlytį su infekuotais žmonėmis turėję asmenys izoliuojami, su jais NVSC specialistai susisiekia kasdien, įvertina jų sveikatos būklę.

LRT Tyrimų grupė sudarė maršrutų žemėlapius, kaip Lietuvoje keliavo koronavirusu užsikrėtę asmenys. Šiuo metu jau yra nustatyti 18 žmonių maršrutai. Jie skelbiami Vyriausybės svetainėje, galima pasitikrinti, ar nebuvote tose pačiose vietose. Šiauliai kol kas paminėti tik vienu atveju, kuris susijęs su pasveikusia šiauliete.

Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius, dažnai pasisakantis televizijoje ir socialiniuose tinkluose, teigia, kad tikėtinas situacijos suvaldymas esant tam tikroms sąlygoms ir visų piliečių sąmoningumui. Pasak jo, oro temperatūrai pasiekus bent 15 laipsnių bei didėjant oro drėgmei, balandžio pirmomis dienomis susirgimų skaičius šalyje galimai neviršys 500 pacientų, iš kurių ne daugiau kaip 45 bus gydomi intensyvios terapijos skyriuose (šiuo metu intensyvi terapija taikoma vienam pacientui). Tereikia visai nedaug: absoliuti sienų ir oro erdvės kontrolė, leidžiant tik krovininio oro, jūrų ir sausumos transporto judėjimą; socialinė distancija – 2 metrai; asmeninės higienos laikymasis (rankų plovimas, kaukės esant simptomams, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas); jokių susibūrimų, kultūros, sporto ir mokymo veiklų, švenčių, išskyrus ne daugiau kaip 10 žmonių darbo pasitarimus užtikrinant bent 1 metro atstumą tarp žmonių; iš užsienio šalių grįžusių piliečių griežta dviejų savaičių saviizoliacija, visų medicinos darbuotojų tinkamas aprūpinimas apsauga; tyrimų apimtys šalyje iki protrūkio pabaigos turi būti didesnės nei 500 tyrimų per dieną, reikalingas visų karščiuojančių pacientų testavimas.

Pasak profesoriaus, didžiausia infekcijos protrūkio bei blogesnio scenarijaus rizika šalyje susijusi su iš užsienio grįžusių asmenų elgesiu per artimiausias dvi savaites. Todėl jis kviečia visus būti pilietiškus.

Baltijos šalyse testavimo skaičiai žymiai didesni. Iki trečiadienio vidurdienio patvirtinti 355 naujojo koronaviruso atvejai. Latvijoje patvirtintas 71 atvejis, ištirti 2144 žmonės. Estijoje patvirtinti 258 atvejai, ištirta 2020 žmonių. Lietuvoje tuo metu buvo patvirtinti 26 atvejai, ištirti 935 žmonės. Gerokai po pietų paskelbta, kad infekcija patvirtinta 33 asmenims.

Planiniai skiepijimai ir pagalba onkologiniams ligoniams nėra atidedami
Skiepai visada yra pati patikimiausia priemonė užkirsti kelią infekcinėms ligoms, todėl šis procesas nutrūkti negali. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras informuoja, kad planiniai skiepijimai nėra atidedami ir turi būti vykdomi, numatant pacientų srautų valdymą. Planinių skiepijimų atlikimui turi būti paskiriamas atskiras laikas (diena, valandos) ir atskiros patalpos, užtikrinant, kad nesikryžiuotų pacientų, atvykstančių planiniams skiepijimams, ir kitų pacientų srautai. Tuos dalykus privalu derinti su šeimos gydytoju telefonu.

Nors Lietuvoje paskelbus karantiną visose gydymo įstaigose atšauktos planinės konsultacijos, operacijos ir kitos procedūros, onkologinėmis ligomis sergančiųjų gydymui šios sąlygos negalioja. Tai reiškia, kad visos paslaugos, kurių reikia onkologinėmis ligomis sergantiems, turi būti suteiktos.  nes, nesuteikus tam tikrų paslaugų laiku, gali svariai pablogėti jų būklė. Visais neaiškiais atvejais  onkologinėmis ligomis sergančiuosius medikai ragina pirmiausia skambinti gydančiam onkologui, kuris, įvertinęs visas rizikas, paaiškins, kaip elgtis vienu ar kitu atveju, kokių veiksmų imtis. Jei chemoterapija gydomas ar po operacijos esantis pacientas pajuto peršalimo, gripo požymius ir įtaria galimą kontaktą su užsikrėtusiais asmenimis, reikia skambinti į Karštąją liniją trumpuoju telefono numeriu 1808.

Imunitetą stiprina – gera nuotaika
Šiauliečiams puikiai pažįstama garbaus amžiaus gydytoja Teodora Laimutė Daunienė  telefonu redakcijai pasakojo ramiai gyvenanti karantino sąlygomis: „Save įvardiju žmogumi iš olos, išlendu tik retkarčiais, apsidairau, per kiemą pereinu, malkų parsinešu ir vėl atgal. Gyvenu vienatvėje, bet ne vieniša. Yra Marijos radijas, platus interneto pasaulis. Pažįstamų gyvena ir Ispanijoje, ir Rusijoje bei kituose kraštuose. Meldžiuosi už visus. Nesuprantu, ko bobulytės į parduotuves vaikšto. Liepė valdžia namuose sėdėti ir klausyk. Pati susirgsi ir aplinkiniam bėdos pridarysi: tave slaugydami kiti susirgti gali.“

Imunitetui stiprinti gydytoja panacėjos neturi. Neseniai skaitė patarimą kasryt česnako skiltelę vandeniu užsigerti, kaip tabletę nuryti, nekramčius. Dar neišbandė, nes česnakų nenusipirko, o savi baigėsi.

Gydytojos teigimu, geriausias būdas būti sveikam – stiprinti pasitikėjimą. Ji pasitiki Lemtimi, Dangaus planu: „Išklausau Mišias per radiją, paskaitau Kryžiaus kelius ir jaučiu apsaugą.“ Pasak jos, žmogų paklupdo imuniteto kritimas, kuris su stresu susijęs. Nemalonūs išgyvenimai, netektys, baimės, blogos žinios kelia stresą.

Saugoti save nuo blogų emocijų padeda pats stipriausias žmogaus organas – liežuvis. „Plepumas yra mano bėda ir išganymas, – sako moteris. – Jei gerai panaudoji, ir energijos, ir nuotaikos užtenka.“ Ji sakosi  paplepanti internetu su sūnumi kelias valandas, su dukra, anūkėle – širdies džiaugsmu, pažįstamas pasikalbina – ir stipri.

T. L. Daunienė kviečia visus laikytis valdžios rekomendacijų, sėdėti namie ir rasti, kas dūšiai malonu, kad save praturtintum. O medikams linki ypatingos sveikatos: „Medikai rizikuoja, išvargsta, bet visada šios profesijos žmonės buvome altruistai. Atsilaikėme, tikiu, kad dabartiniai atsilaikys.“

Į viršų