Šiaulių miesto savivaldybės atstovai visuomenei pristatė miesto sprendimus, susijusius su valstybėje įsigaliojusiu karantino režimu. Šiauliečių prašoma atidžiai susipažinti su ribojimais, kurie bus taikomi karantino metu.

Ruošiasi tikėtinam karantino pratęsimui
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis informavo, kad medikų, policijos pareigų, ugniagesių gelbėtojų ir kitų statutinių valstybės pareigų vaikai net ir karantino metu neliks be priežiūros. Tam, kad šių profesijų atstovai galėtų toliau dirbti, jų mažamečiai vaikai prižiūrimi lopšeliuose-darželiuose. Savivaldybės duomenimis, iš viso šiuo metu penkiuose Šiaulių lopšeliuose-darželiuose prižiūrimi aštuoni vaikai.

Administracijos direktoriaus teigimu, švietimo srityje visi reikalingi veiksmai įgyvendinti, šiuo metu reikia ruoštis tikėtinam karantino pratęsimui bei ugdymo procesų organizavimui nuotoliniu būdu. Žmonių gerovės ir ugdymo departamento direktorė Asta Lesauskienė sakė, jog tokios patirties kai kurios Šiaulių ugdymo įstaigos jau turi, bus konsultuojamasi tiek su išore, tiek tarpusavyje. Sprendžiamas ir moksleivių maitinimo bei kiti aktualūs klausimai. Numatoma, kad miesto darželiai neskaičiuos tėveliams abonentinio mokesčio už ikimokyklinį ugdymą.

Bus tikrinama, kaip laikomasi draudimų
Siekiant užtikrinti Vyriausybės nuostato įgyvendinimą, susijusį su viešojo maitinimosi įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų vietų veiklos draudimu, Šiauliuose suburta mobili Koordinacinio centro grupė, kuri nuo šios dienos tikrins, kaip įmonės laikosi draudimų.

Administracijos direktorius patikino, kad kaip ir numatyta Vyriausybės nutarime, Šiauliuose toliau dirbs maisto prekių parduotuvės ir vaistinės. Vis dėlto paprašė šiose vietose lankytis kiek įmanoma rečiau: „Pagrindinė karantino mintis ir yra sumažinti miestiečių judėjimą. Mūsų miesto sėkmė  priklausys nuo to, ar mes kiekvienas vengsime tiesioginio kontakto su antru, trečiu ar dešimtu žmogumi. Visiškai teisingai elgiasi tie, kurie vienu kartu atėję į parduotuvę, nusiperka maisto visai savaitei.“

A. Bartulis kreipėsi ir į maisto parduotuvių, vaistinių bei kitų veikiančių įstaigų savininkus. Jis prašė užtikrinti sklandžią veiklą, nuolat pildyti lentynas, kad jos nebūtų tuščios, ir tai nesėtų bereikalingos panikos, taip pat atsakingai dezinfekuoti visus reikiamus paviršius. Įstaigų, kurių veikimas sustabdytas, jis prašė nebandyti apeiti draudimų.

Ragina į darbą važiuoti savu automobiliu
Savivaldybės atstovas atkreipė dėmesį, kad būtų geriau, jeigu šiauliečiai kuo rečiau važinėtų viešuoju transportu. Tiems, kurie neturi galimybės į darbo vietą atvykti nuosavu automobiliu, patarė laikytis tam tikrų taisyklių.

Anot jo, autobusuose leidžiama keliauti tik sėdimose vietose. Svarbiausiose miesto stotelėse keleivių kontrolė ribos įlipančiųjų skaičių. Kitose stotelėse prašoma laikytis šio nurodymo savarankiškai.

Prašoma nelipti į autobusą, jei nėra sėdimų vietų, išlaikyti vienas nuo kito bent 1 metro atstumą, dezinfekuoti rankas. Autobusai stotelėse prireikus stovės ilgiau nei įprastai, todėl tikrai bus nukrypimų nuo tvarkaraščio, tikimasi šiauliečių supratingumo ir atlaidumo. Tvarkaraščiai kol kas nekoreguojami, tačiau bus stebimi keleivių srautai ir pagal poreikį pritaikomi.

A. Bartulio teigimu, transporto priemonės nuo pirmadienio dezinfekuojamos dar atsakingiau ir dažniau. Galinėse stotelėse vairuotojams nurodyta nuolat vėdinti autobusus. Visiems vairuotojams, kontrolieriams platinamos rekomendacijos, kaip saugotis nuo virusų, užtikrinti asmeninę higieną, dalijamos dezinfekcinės priemonės rankoms ir paviršiams valyti. Kontrolė turi visas dezinfekcines priemones – rankų ir paviršių valymo skysčio, respiratorių, vienkartinių pirštinių.

Paslaugos bus teikiamos nuotoliniu būdu
Taip pat jis informavo, kad Šiaulių miesto savivaldybės administracija darbo nenutraukia, tačiau dauguma darbuotojų dirbs ir paslaugas teiks nuotoliniu būdu. Penki padaliniai (Civilinės metrikacijos skyrius, dvi seniūnijos, Savivaldybės  priimamasis bei Socialinių išmokų ir kompensacijų skyrius), paprastai turintys tiesioginį kontaktą su gyventojais, dirbs uždaru režimu. Raginama naudotis jų paslaugomis elektroninėje erdvėje ar telefonu. Nesant tokios galimybės, galima naudotis specialia dėžute prie Savivaldybės priimamojo durų, kurioje bus galima palikti popierinius prašymus, kitus dokumentus. „Prašome būti supratingiems, jei reikalų tvarkymas užtruks kiek ilgiau nei įprasta“, – supratingumo paprašė A. Bartulis.

Žada patenkinti atskirų patalpų poreikį
Pirmadienio spaudos konferencijoje akcentuota, kad saviizoliacija – ypač svarbus visuomenės apsaugos būdas. Administracijos direktorius pabrėžė, kad Savivaldybė savo ruožtu taip pat ruošiasi galimam didesniam atskirtų patalpų poreikiui.

Šiuo metu yra paruošti 3 butai, ketvirtasis butas baigiamas ruošti – šiose atskirtose patalpose virusą turintys neblogai besijaučiantys pacientai galės sveikti. Šiuo metu taip pat kalbamasi su viešbučio atstovais dėl patalpų, skirtų asmenų saviizoliacijai užtikrinti.

Jei šeimos nariui reikia izoliuotis, tačiau kiti šeimos nariai neturi galimybės būti atskirai bei dar neturėjo su juo kontakto, sveikiesiems šeimos nariams Savivaldybė yra paruošusi iki 120 asmenų talpinantį Sanatorinės progimnazijos bendrabutį. Čia apsistojusiems asmenims nebus taikomas izoliacijos režimas, kol jų artimieji izoliuosis namuose.
O kai asmenims reikia izoliuotis 14 dienų, tačiau namie jie to padaryti negali dėl kartu gyvenančių šeimos narių, jiems yra paruoštos Jaunųjų turistų centro bei Šiaulių logopedinės mokyklos patalpos.

Skatina imtis visų reikiamų apsaugos priemonių
Ypatingas dėmesys spaudos konferencijoje skirtas jaunimui. Nors virusas jaunimui nėra labai pavojingas, tačiau jie tampa jo nešiotojais ir gali užkrėsti kitus, pažeidžiamus, žmones. Specialiai jiems Savivaldybės specialistai sukūrė informacinę lentelę, kurioje aiškiai pavaizduota, ką galima ir ko negalima daryti. Į ją reikėtų atkreipti dėmesį ir tėvams, kurie turėtų kontroliuoti savo vaikų elgseną šiuo įtemptu laikotarpiu.

A. Bartulis akcentavo, kad moksleiviams negalima eiti pas draugus į svečius, rinktis kitose patalpose. Vietoje to siūloma bendrauti su draugais virtualiai. Negalima žaisti komandinių ir grupinių žaidimų, bet galima sportuoti individuliai: vaikščioti lauke, važinėti dviračiu. Negalima lankytis uždarose erdvėse, eiti į parduotuves, galima skaityti knygas, mokytis įvairių dalykų savarankiškai. Negalima naudotis viešuoju transportu ir taksi, reikia laikytis bent 1 metro atstumo nuo kitų žmonių viešose erdvėse. Negalima lankyti senelių ir sergančių žmonių, būtina plauti rankas ir laikytis kitų higienos reikalavimų.

Palaiko nuolatinį kontaktą su Vyriausybe
Mero pavaduotojas Domas Griškevičius informavo, jog palaikomas nuolatinis kontaktas su Vyriausybe, taip pat yra žinių, jog ruošiamos įstatymų pataisos, palengvinsiančios Savivaldybės nuotolinio darbo, posėdžių galimybes. Planiniai komitetų posėdžiai yra nukeliami, tačiau tikimasi, kad netrukus bus rastos išeitys, kaip būtų galima organizuoti Savivaldybės darbą nuotoliniu būdu. Darbas vyksta, atsakingi asmenys dirba ties įvairiais pagalbos gyventojams bei verslui klausimais, kiek tai įeina į Savivaldybės galimybių ribas.

Jis taip pat prašė gyventojų elgtis atsakingai, ne tik imtis būtinų atsargumo priemonių, bet ir be reikalo neapkrauti pagalbos linijų, kadangi skambučių yra labai daug. Tiek Savivaldybės, tiek Valstybės ištekliai yra riboti, reikia stengtis, kad jie būtų skirti būtent tiems, kam labiausiai jų reikia.

Į viršų