Valstybinė lietuvių kalbos komisija vasario 16 d. – kovo 11 d. kviečia penktą kartą dalyvauti Lietuvių kalbos dienų renginiuose, kurie vyks visoje Lietuvoje ir užsienyje.

Lietuvių kalbos dienų tikslas – didinti lietuvių kalbos prestižą, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje.

Vyks apie 50 renginių
Šiaulių miesto savivaldybės kalbos tvarkytoja Aušrinė Rinkevičienė informavo, kad ilgiau nei tris savaites Šiaulių kultūros ir švietimo įstaigose vyks konkursai, viktorinos, turnyrai, varžytuvės, olimpiados, protų mūšiai, gražiausio žodžio, raštingiausio moksleivio rinkimai, seminarai, konferencijos, susitikimai, knygų pristatymai, parodos ir t. t. Iš viso vyks apie 50 renginių, skirtų lietuvių kalbai, jos mokymuisi, lietuvių kalbą ir literatūrą puoselėjusių žmonių atminimui.

Kaip ir anksčiau, aktyvios lietuvių kalbos dienų organizatorės yra „Romuvos“ progimnazija, surengsianti 8 renginius; Ragainės progimnazija – 4; Šiaulių logopedinė mokykla – 6, Šiaulių sporto gimnazija – 4. Ne ką mažiau renginių vyks Šiaulių miesto savivaldybės Viešojoje bibliotekoje ir Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje.

Dauguma švietimo įstaigų renginių skirta jų bendruomenėms, o į kultūros įstaigų renginius kviečiami visi šiauliečiai ir miesto svečiai.

Rašys Nacionalinį diktantą
Vienas iš tokių renginių, į kurį kviečiami ne tik moksleiviai, bet ir suaugusieji, jau tradiciniu tapęs Lietuvos nacionalinio diktanto konkursas. Atsižvelgusios į VšĮ Pilietinės minties instituto kvietimą prisidėti prie tryliktą kartą organizuojamo Nacionalinio diktanto konkurso, Šiaulių miesto savivaldybė, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio biblioteka ir Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka vasario 28 d. 11 val. šiauliečius kviečia atvykti į šias įstaigas rašyti Nacionalinį diktantą.

Nacionalinį diktantą bus galima rašyti ir įmonėse. Norinčios dalyvauti Nacionalinio diktanto konkurse įmonės, institucijos, organizacijos turėtų susisiekti su organizatoriais. Gausiausiai dalyvavę ir mažiausiai klaidų padarę įmonių kolektyvai bus paskelbti ištaisius pirmojo etapo darbus.

Nacionalinį diktantą bus galima rašyti ir namuose, tik tokiu atveju dar tą pačią dieną organizatoriams jį reikės išsiųsti paštu. Projekto organizatoriai paštu gautus diktantus įsipareigoja patikrinti, ištaisyti ir išsiųsti autoriams.

Į Nacionalinio diktanto finalą, kuris vyks balandžio 4 d. 11 val., bus kviečiami geriausiai diktantą parašę asmenys. Finalo dalyviai varžysis raštingiausio moksleivio, raštingiausio suaugusiojo bei raštingiausio užsienio lietuvio kategorijose.

Į viršų