Minint Pasaulinę ligonių dieną Respublikinės Šiaulių ligoninės Maisto paruošimo skyriuje įvyko spaudos konferencija, kurioje pristatyti pacientų maitinimo pokyčiai.

Netenkino maisto kokybė
Respublikinė Šiaulių ligoninė yra trečia pagal dydį Lietuvoje, labai svarbi regiono gyventojams. Sprendimą atsisakyti išorės tiekėjo paslaugų nulėmė maisto kokybės tyrimai ir pacientų apklausa. Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika sakė, kad mintis patiems ruošti maistą ligoniams kilo prieš metus: „Pradėjęs vadovauti ligoninei aš pakviečiau darbuotojus teikti pasiūlymus dėl įvairių problemų sprendimo. Vienas iš pirmųjų prašymų buvo perimti maitinimą. Nuo balandžio analizavome pokyčių būtinumą ir galimybes, Visuomenės sveikatos centro specialistai nustatė, kad 33 procentai ligoniams tiekiamo maisto neturi reikiamos energinės vertės, apklausoje nemaža dalis pacientų pageidavo skanesnio maisto, daugiau daržovių.“

Prieš apsispręsdami patys tiekti maistą šiauliečiai vyko konsultuotis į Kauno respublikinę ligoninę. Įsitikino, kad už tuos pačius pinigus pacientus galima maitinti ne tik geriau, bet ir skaniau. Ligoninės maisto paruošimo skyriuje nuo šių metų sausio 7 dienos gaminamas maistas ir tiekiamas  visų ligoninės padalinių pacientams. „Vos pradėjus mums patiems gaminti maistą iškart sulaukėme šalia įsikūrusios vaistinės darbuotojų atsiliepimų: „O, pagaliau maisto kvapas atsirado“, – juokavo ligoninės direktorius.

Maistas, kuris padeda sveikti
Dietinius patiekalus kartu su kitais konferencijos dalyviais degustavo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis teigė, kad imtis tokių pokyčių ligoninei didelis iššūkis ir džiaugėsi, kad pacientai gaus tokį maistą, kuris „bent jau negadins sveikatos“.

„Žmogui maistas turi prisidėti prie sveikatos. Ligonis turi gauti pakankamai baltymų, mineralų vitaminų – kad užtektų jėgų sveikti. Be to, maistas, kuris patiektas estetiškai, atrodo skanesnis. Skaniau – nebūtinai brangiau. Rinkos dėsniai gerai restoranuose, o ne švietimo ar sveikatos įstaigose, – kalbėjo sveikatos ministras ir pajuokavo: – Anksčiau ar vėliau mes visi tapsim ligoninių pacientais. Tad norisi, kol esu ministras, šį tą padaryti, kad po to netektų gailėtis neišnaudojus galimybių kai ką pakeisti. Iš anksto džiaugiuosi, kad bent iš Šiaulių nebegausiu piktų replikų dėl neskanaus maisto.“

Šiaulių ligoninės Maisto paruošimo skyriaus administratorė Rima Daujotienė rodė modernią, maisto paruošimo įrangą, atskiras patalpas duonai, mėsai ir žuviai, kiaušiniams laikyti ir paruošti.  

Į naujos įrangos pirkimą teko investuoti 50 tūkstančių eurų, dar 40 tūkstančių eurų teks investuoti artimiausiu metu, tačiau, R. Mažeikos teigimu, šios investicijos neabejotinai atsipirks. Virtuvėje vienos pamainos metu dirba 5 virėjos ir 4 pagalbininkės. Suktis tenka labai sparčiai, nes maitina  daugiau nei aštuonis šimtus žmonių.

Didžiulį darbą ruošdama receptūras atliko gydytoja dietologė Kristina Kurganovienė, turinti Europos klinikinės mitybos specialistės diplomą. Ji tikino, kad atsižvelgiama į ligonio sveikatos būklę, vienų ar kitų produktų toleravimą. Jei pacientas nepavalgo, mitybos nepakankamumas didina infekcijų dažnį, gydymas sunkesnis. Patiems ruošiant maistą daug paprasčiau kontroliuoti jo kokybę. Dar tik mėnuo praėjo, o matyti, kad pacientai daugiau suvalgo, mažiau maisto atliekų.

Aida Matulevičiūtė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovė, virtuvės šefė, nemažai prisidėjo prie maisto ruošimo pažangos. Ji sakė, kad čia maistas ruošiamas tausojančiu būdu, labai sveikas ir skanus. Jos abi su dietologe Kristina kels receptūras į SAM internetinį puslapį, kad ir mažesnės ligoninės galėtų pasinaudoti. „Maisto įvairovė ir saikas yra pagrindiniai mitybos principai, – sakė energija trykštanti virtuvės šefė. – Jei po sočių pietų norisi miego, pavalgėte netinkamai.“

Maisto ruošimo skyriaus darbuotojus, jų nuoširdų darbą, patalpas ir maistą palaimino vyskupas Eugenijus Bartulis. Konferencijos dalyviai galėjo degustuoti malonius akiai ir viliojančio kvapo dietinius patiekalus, įsitikinti, kad pacientams sveikti padės ir gardus maistas.

2020 02 12 8

Gaivios salotos.
Autorės nuotr.

2020 02 12 9

Dietologė K. Kurganovienė ir virtuvės šefė A. Matulevičiūtė ruošė receptūras.
Autorės nuotr.

2020 02 12 5

Maistas ligoniui šiltas, estetiškas, skanus.
Autorės nuotr.

Į viršų