Kasmet vasario mėnesį Jelgava kviečia į įspūdingą šventę – tarptautinį ledo skulptūrų festivalį. Žalia šių metų žiema organizatorių neišgąsdino, festivalis rengiamas jau 22-ąjį kartą. Plati ir įdomi  festivalio tema – „Superherojus“. Jelgava trumpam virs didžiuliu ledo skulptūrų parku: Pašto saloje ir Janio Čakstės bulvare profesionalūs įvairių šalių skulptoriai pristatys spindinčius meno kūrinius, kuriems panaudota 70 tonų ledo.

Festivalyje – trys lietuvių menininkai
Šiaulių miesto savivaldybėje pristatydami renginį  Jelgavos miesto savivaldybės įstaigos „Kultūra“ vadovas Mintauts Buškevics ir festivalio prodiuseris Gundars Caune sakė, kad festivalyje dalyvaus 30 menininkų iš 7 šalių: Latvijos, Lietuvos, Suomijos, Ukrainos, Rusijos, Baltarusijos ir Bulgarijos. Lietuvos atstovai – broliai skulptoriai Kęstutis ir Vytautas Musteikiai, kurie 18-ajame  festivalyje pripažinti geriausiais, bei pirmąsyk konkurse dalyvaujantis Danas Aleksa.

Bus sukurtos 45 konkursinės skulptūros – 30 mažų (individualių) ir 15 didelių (komandinių). Iš viso bus galima pamatyti apie 60 ledo kūrinių. Skulptoriai savaip interpretuos „Superherojaus“ temą. „Holivudo sukurti personažai, komiksai ir filmai apie superherojus mūsų vaizduotę dažnai nuskraidina į kitus pasaulius. Superherojai gyvi ir kiekvienos tautos legendose, mituose, nes kova tarp blogio ir gėrio, tamsos  ir šviesos – amžina. Patys geriausi  meistrai įkūnys savo vaizdinius ir svajones,  sukurs  įspūdingas  ledo skulptūras – žiūrovams tai unikali galimybė pamatyti, kaip atsiranda stebuklai“, – kalbėjo M. Buškevics.

Pramogos ir siurprizai
Nuo vasario 7 iki 9 dienos Pašto saloje, J. Čakstės bulvare ir koncertų salėje „Mītava“ netrūks gražių vaizdų ir pramogų. Visas tris dienas plati, įvairi programa visai šeimai – atrakcionai, spektakliai, žaidimai vaikams, ledo kalneliai.  Vakarais koncertuos populiarios grupės „Astro'naut“, „Sub Scriptum“, „Franco Franco“, „A-Europa“ ir kt. Šeštadienį muzikos mėgėjus pradžiugins Latvijos ir Lietuvos „X Faktoriaus“ dalyviai. Naujovė – šeštadienį ir sekmadienį vyks mažųjų ledo skulptūrų kūrimo demonstracijos.

Sutemus ledo skulptūros išmoningai apšviečiamos ir sužėri visu grožiu. Lankytojų dar laukia ledo baras, šviesų šou, fejerverkai.

Šilta žiema organizatoriams sukėlė papildomų iššūkių – mažosios skulptūros nakčiai bus šaldomos, didžiąsias nuo lietaus saugos palapinės. Nepaisant nepalankaus oro, vaikams ledo kalneliai įrengti. Šiemet žiūrovų laukia dar vienas siurprizas – galima bus pamatyti vasaros festivalyje sukurtas didžiąsias smėlio skulptūras – „Sfinksą“ ir „Piramidę“. Pasak G. Caune, susitiks smėlio ir ledo stebuklai.

Šiauliečių piešiniai – džiugins šventės svečius
Per 300 Šiaulių miesto 1– 4 klasių moksleivių  dalyvavo piešinių konkurse „Superherojus“. Komisija atrinko 31 autorių, kurių komandiniai darbai buvo kūrybiškiausi. Konkurso nugalėtojams skirta nemokama kelionė į Ledo skulptūrų festivalį, o jų kūriniai bus eksponuojami Jelgavos miesto savivaldybės įstaigos „Kultūra“ 2 aukšte.

Lina Lušienė, Gegužių progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui, sakė, kad nustebino, jog vaikai įdomiai interpretavo superherojaus tema, piešiniuose ne tik filmų herojai, bet ir istorinės asmenybės. Pasak Šiaulių miesto savivaldybės Gerovės ir ugdymo departamento Švietimo skyriaus patarėjo R. Marcinkaus, smagiausia, kad daugeliui vaikų superherojus – tėtis.

Pasitinka draugiškai
Festivalio organizatoriai pataria iš anksto pasidomėti internete paskelbtais planais, kuriuose nurodytos patogios automobilių stovėjimo aikštelės. Primena, kad Jelgavos gatvėse automobilio stovėjimas nemokamas, bet ribotas.

Norintys filmuoti renginį dronais privalo turėti licenciją ir iš anksto gauti Jelgavos savivaldybės leidimą.

Su šunimis į Ledo skulptūrų festivalio teritoriją neįleidžiama. Taip siekiama užtikrinti vaikų saugumą ir tvarką šventės metu. Be to, žmonių gausa, triukšmas, šviesų šou, fejerverkai gali augintiniui sukelti stresą. Džiaukimės, grožėkimės nepaprastu reginiu, patirkime džiugių emocijų – kviečia organizatoriai.

2020 01 29 8

Festivalio organizatoriai.
Autorės nuotr.

2020 01 29 41

Šiauliečių piešiniai iškeliavo į Jelgavą.
Autorės nuotr.

Į viršų