Šiaulių krašto ir apskrities žydų bendruomenės su šiauliečiais kartu pagerbė Holokausto aukų atminimą. Istoriškai svarbią dieną uždegtos atjautos žvakutes prie Ežero ir Trakų gatvių kampe esančio atminimo akmens, žyminčio buvusio žydų geto vartus.

Neteko visko, kas brangiausia
1945 metų sausio 27 dieną buvo išlaisvinta Aušvico (Osvencimo) koncentracijos stovykla Lenkijoje. Joje karo metais buvo išžudyta per 1,1 milijono žmonių, iš kurių – apie 90 procentų žydų tautybės.

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2005 metų lapkričio 1 dienos rezoliucija paskelbė sausio 27-ąją kasmetine Tarptautine holokausto aukų atminimo diena. Šioje rezoliucijoje atmetamas holokausto neigimas, smerkiama diskriminacija ir prievarta religiniu ar etniniu pagrindu.

Šiaulių krašto žydų bendruomenės pirmininkas Naum Gleizer minėjimo dalyviams priminė, kad Europos šalyse buvo žvėriškai sunaikinti, sušaudyti 6 mln. žydų ir apie 200 tūkst. – Lietuvoje.

Tik nedaugeliui pavyko išgyventi koncentracijos stovyklose, getuose, kalėjimuose siaubingais karo metais. Dvi Šiaulių krašto žydų bendruomenės narės Ida Vileikienė ir Romualda Každailienė buvo Šiaulių geto kalinės ir iki šiol prisimena ten patirtą košmarą.

Tuo metu dar visai mažos mergaitės patyrė didžiausius genocido baisumus, tačiau iš likimo abi gavo dovaną – galimybę išgyventi. Jau garbaus amžiaus sulaukusios moterys dabar gali pasidžiaugti šeimomis, vaikais, anūkais ir net proanūkiais, o tada jos neteko visko, kas brangiausia.

Tai – negali pasikartoti
N. Gleizer sakė, kad labai svarbu kalbėti apie tai, kas įvyko praeityje, nes praeitis vis dar gali turėti įtakos mūsų ateičiai: „Be praeities – nėra ateities. Ar jūs garantuoti, kad rytoj nebus lietuvių genocidas, ar priešai toli nuo mūsų? Pažiūrėkite, kas dabar darosi pasaulyje, visur vyrauja antisemitizmas ir ne tik prieš žydus, bet žmonės ir tarp savęs mušasi. Todėl reikia prisiminti, kad visa tai daugiau nepasikartotų.“

Minėjime dalyvavę jaunuoliai įrodė, kad jie tikrai nėra abejingi praeities įvykiams. Siekdami pagerbti Holokausto aukas, jie prisijungė prie Pasaulinio žydų kongreso organizuojamos socialinės akcijos „We Remember“ („Mes prisimename“): visą mėnesį fotografavosi su šiuo užrašu ir nuotraukas publikavo socialiniuose tinkluose. Šio užrašo neužmiršo pasiimti ir šiame minėjime dalyvavę Šiaulių mokiniai.

Šiaulių apskrities žydų bendruomenės pirmininkas Sania Kerbelis pasidžiaugė jaunimo aktyvumu ir priminė, kad neišmokta istorija yra linkusi kartotis, todėl, anot jo, minėdami šią dieną ir pagerbdami visas aukas – mes saugome ateities kartas.

Taip pat jis užsiminė Europoje matantis radikalumo, antisemitizmo bangos pakilimą. Kalbėjo, kad tik susivieniję galime užkirsti kelią neapykantai. „Kviečiu visus kartu parodyti, kad Lietuvoje nėra vietos neapykantai ir radikalizmui“, – ragino S. Kerbelis.

2020 01 28 6

Minėjime dalyvavo ir jauni žmonės.
Autorės nuotr.

Į viršų