Baigėsi pirmasis etapas, kai Šiaulių miesto gyventojai galėjo teikti savo idėjas, kaip būtų galima pagerinti gyvenamąją aplinką. Šiauliečiai šioje iniciatyvoje dalyvavo pakankamai aktyviai. Iš viso sulaukta 30 idėjų, kurias dabar vertins sudaryta darbo grupė.

Pateikė savo idėjas
Šiaulių miesto savivaldybės Tarybai patvirtinus Bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašą, patys miesto gyventojai galėjo patys nuspręsti, kam skirti 200 tūkst. eurų iš Savivaldybės biudžeto.

„Esame pakankamai maloniai nustebinti, nes sulaukėme 30 idėjų. Džiugu, kad žmonės užpildė tam tikrą formą ir pateikė idėjas komisijos vertinimui“, – vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius.

Jis informavo, kad gautos idėjos daugiausiai susijusios su šaligatvių įrengimu, gatvių apšvietimu. Žinoma, sulaukta ir kitokių idėjų. Vienos iš tokių: Rėkyvos ežero tilto apžvalgos aikštelės įrengimas; dviračių, riedučių, paspirtukų trasos įrengimas; kalėdinės ledo čiuožyklos Prisikėlimo aikštėje įrengimas; Šiaulių miesto bendruomenės meninės saviraiškos ir edukacijų centro steigimas.

Sudarys galimybę balsuoti
Anot vicemero, visi gyventojų siūlymai suskirstyti į dvi kategorijas: mažos apimties (infrastruktūriniai projektai, įgyvendinami mieste tais pačiais metais, jų vertė neviršija 50 tūkst. eurų) ir didelės apimties (nekomercinės paskirties infrastruktūriniai projektai, kurių vertė yra iki 150 tūkst. eurų, negeneruojantys pajamų ir įgyvendinami mieste per dvejus metus, techninę dokumentaciją pradedant rengti pirmaisiais metais) projektai.

„Gavus pasiūlymus sudaryta darbo grupė įvertins ir patikslins teikiamų projektų sąmatas ir apsvarstys ar pritarti balsavimui teikiamam šiauliečių iniciatyvų projektų sąrašui.

Artimiausiu metu balsuoti už pateiktas idėjas galės visi miestiečiai nuo 16 metų. Balsuoti bus galima už kiekvieną projektą po vieną kartą ir ne daugiau kaip už 5 sąrašo projektus“, – sakė D. Griškevičius.

Įdomu tai, kad šiai priemonei 2020 m. Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto projekte, kol kas numatyta skirti tik 50 tūkst. eurų. Vicemeras paaiškino, kad iš karto atidėti dar 150 tūkst. nebūtų visai tikslinga, nes didelės apimties projekto šiais metais vis tiek nepavyktų įgyvendinti.

„Jeigu idėjos įgyvendinimui bus reikalingas projektavimas, tai akivaizdu, kad idėja šiais metais dėl laiko stokos negalėtų būti įgyvendinama. Jeigu nugalės idėja, kuriai nebus reikalingas projektavimas, tuomet, kai balandžio, gegužės mėnesiais perskirstomas biudžetas, ta suma bus patikslinta ir tikrai užtikrinta“, – teigė D. Griškevičius.

Svarsto apie iniciatyvos pratęsimą
Primintina, kad bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų finansavimo tikslas – didinti piliečių įtraukimo į miesto biudžeto formavimą galimybes. Pagrindiniai uždaviniai yra skatinti piliečių iniciatyvą mieste, suburti gyventojų bendruomenes gyvinti ir gerinti socialinę ir gyvenamąją aplinką, aktyvinti verslo kūrimą ir dalyvavimą atnaujinant teritorijas, skatinti diskusijas miesto plėtros tema.

„Matysime, kaip seksis tolimesniuose etapuose. Jeigu gyventojai toliau aktyviai dalyvaus, galbūt kitais metais bus galima kalbėti ir apie didesnes sumas“, – apie tai, kad iniciatyva galėtų būti tęsiama ir toliau, užsiminė vicemeras.

Nors Lietuvoje dalį biudžeto skirstymo patikėti gyventojams yra naujovė, tačiau pasaulyje tokia praktika taikoma jau seniai – pilietinis biudžetas pirmą kartą buvo pristatytas Brazilijos Porto Alegrėje (Pôrto Alegre) beveik prieš ketvirtį amžiaus.

 

Į viršų