Pareigūnai pakvietė žurnalistus puodelio kavos – vakar žiniasklaidai pristatė Šiaulių apskrities policijos 2019 metais nuveiktus darbus. Susitikime pristatyti trikojai greičio matuokliai, modernūs alkoholio detektoriai, atsakyta į diskusijos dalyvių klausimus.

Išaiškintų nusikaltimų procentas išaugo
Ramūnas Sarapas, Šiaulių AVPK viršininkas, aptardamas 2019 metų veiklos rezultatus, neslėpė pasididžiavimo kolektyvu. Žymiai išaugo išaiškinamų nusikaltimų procentas, sėkmingesnis sunkių ir labai sunkių nusikaltimų ištyrimas. Nėra neištirtų nužudymų, apiplėšimų. Vienas svarbiausių tikslų, kad gyventojai būtų saugūs, pasiektas. Viršininko teigimu, sėkmingi buvo ir 2018 metai, tačiau praėjusieji parodė, kad pertvarka policijoje buvo efektyvi, veikla pagerėjo, ambicingi uždaviniai įgyvendinti.

Per paskutinius 10 metų visuomenėje įvyko didžiulių pokyčių. Nusikaltimų pobūdis taip pat keičiasi. Anksčiau buvo paplitęs organizuotas nusikalstamumas. Dabar populiarėja nusikaltimai elektroninėje erdvėje. Jų atsiranda vis naujų. Tenka mokytis kasdien.

Liūdina, kad šalyje daugėja nelaimių keliuose. Nors Šiaulių apskrityje padėtis nėra labai prasta, bet siekiama, kad kuo mažiau žūtų eismo nelaimėse. Pagrindinės eismo įvykių priežastys – greičio viršijimas, girtumas, atsakomybės stoka. Žinoma, yra ir pėsčiųjų neatsakingumo, tačiau jeigu mieste pėsčiųjų perėjoje traiškomi žmonės – to neturi būti.

Praėjusių metų pabaigoje buvo atliekama kontrolė dėl vairuotojų blaivumo. Pirmas šeštadienis nuliūdino – 14 neblaivių vairuotojų. Paskutinį mėnesio šeštadienį – tik 1. Aktyvus darbas davė rezultatą.

Labiausiai policijos darbuotojus džiugina augantis visuomenės pilietiškumas. Skambina, praneša, yra nepakantūs ir drąsūs. Štai išplatinta informacija apie pilietį, sulaikiusį neblaivų vairuotoją, kuris sužalojo žmogų ir paliko įvykio vietą. R. Sarapo teigimu, policijos institucija ne tiek baudžianti, kiek teikianti paslaugas žmonėms, todėl malonu, kad lengviau rasti bendrą kalbą su visuomene.

Nauja moderni aparatūra
Spręstina problema mūsų keliuose – greičio viršijimas. „Svarbus mūsų darbo aspektas – išmokyti laikytis kelių eismo taisyklių. Prarandame daug žmonių dėl greičio viršijimo. Viena iš priemonių – atsakomybės neišvengiamumas, – sakė R. Sarapas. – Mobilūs greičio matuokliai pasitarnaus ugdant vairuotojų sąmoningumą. Dėl eismo saugumo priemonių, greičio ribojimo bus tariamasi su gyventojais, atsižvelgiama į pasiūlymus. Svarbu keisti požiūrį ir įprasti laikytis eismo taisyklių.“

Kelių policijos tarnybos viršininkas Robertas Radavičius pristatė daug komentarų socialiniuose tinkluose sukėlusius mobilųjį greičio matuoklį, vadinamą trikoju. Aparatas dirba bet kokiomis oro sąlygomis, lazerinės technologijos maždaug 300 metrų atstumu automatiškai fiksuoja pažeidimus. Per 1–2 dienas pažeidėjas gaus el. pranešimą. Netiesa, kad blykstė tamsiu paros metu apakina, tai pademonstruota žurnalistams. Ši aparatūra bus naudojama avaringiausiuose kelių ruožuose, jie per dieną gali būti statomi skirtingose vietose. Šiauliuose juodosiomis dėmėmis laikomos pagrindinės gatvės: Tilžės, Žemaitės, Architektų, Dubijos, Gegužių. Šiaulių apskrityje yra 4 greičio matuokliai, jų vieta nuolat keisis.

Alkoholio detektorius
Blaivumo patikrinimui nauji įrankiai – alkoholio detektoriai. Šie prietaisai skiriasi nuo įprastinių alkotesterių tuo, kad tikrinant blaivumą nenaudojami vienkartiniai antgaliai, į juos pučiama per atstumą, tai trunka tik dvi sekundes. Promilės tikrinant alkoholio detektoriumi nerodomos, nes šie prietaisai yra skirti preliminariam blaivumo patikrinimui, nustato faktą – yra alkoholio iškvėptame ore, o kiek promilių, nustatys įprastos priemonės.

„Mūsų siekis ne bausti, o keisti mąstymą, ugdyti vairavimo kultūrą“, – apibendrino R. Sarapas.

2020 01 18 7

R. Radavičius pristatė trikojį greičio matuoklį.
Autorės nuotr.

 

Į viršų