Paaiškėjo naujos detalės dėl 2020 m. Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto. Prognozuojama, kad biudžeto vertė gali siekti beveik 149 milijonus eurų ir tai yra 7,3 milijono mažiau nei šiemet (156 milijonai). Kol kas šios pajamos įskaičiuotos į bendrą sumą tik apytiksliai, tad minėta suma dar gali pasikeisti.

Sumažės ES parama
Kitais metais Savivaldybė pritrauks mažiau lėšų iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Europinė parama sumažės beveik 8 milijonais eurų. Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis sakė, kad tai ir yra viena iš priežasčių, kodėl biudžetas bus mažesnis. Nepaisant to, Savivaldybė vis tiek ketina įgyvendinti investicinius projektus už 23 milijonus eurų. Šiaulių oro uosto infrastruktūros įrengimas, Bačiūnų gatvės rekonstrukcija – tai pagrindiniai projektai, kuriuos planuojama įgyvendinti išskirtinai tik Savivaldybės lėšomis.

„Šitas europinių lėšų neatsivedimas ir duoda tą esminį skirtumą. Tai pagrindinė mūsų biudžeto naujiena arba jo išskirtinumas, lyginant su šių metų biudžetu“, – paaiškino A. Bartulis.

Jo nuomone, nors europinė parama mažės, galima pasidžiaugti bent tuo, kad surenkamos pajamos į miesto biudžetą auga beveik 3 procentais. Gyventojų pajamų mokesčio šiemet surinkta 2 milijonais eurų daugiau. Manoma, kad taip nutiko dėl atlyginimų didėjimo. Be to, buvo surinkta daugiau lėšų iš kitų rinkliavų.

„Manau, kad po metų kitų mes turėtumėme priartėti prie teisingų išorinės reklamos ir kitų rinkliavų skaičių, kurie leis žinoti, kad diskriminacijos tarp sąžiningų ir nesąžiningų verslininkų nebėra“, – kalbėjo administracijos direktorius.

Užbaigs pradėtus darbus
Kaip jau buvo minėta anksčiau, už surinktas biudžeto lėšas 2020 m. planuojama investuoti į Šiaulių oro uosto infrastruktūros įrengimą, Bačiūnų gatvės rekonstrukciją. Užbaigti Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų, Centrinio parko rekonstrukcijas, įgyvendinti Kaštonų alėjos, Vilniaus bulvaro atnaujinimo darbus, imtis Dainų parko kompleksinio sutvarkymo.

Pagal švietimo programą planuojama apšiltinti sienas lopšeliuose-darželiuose „Eglutė“ ir „Drugelis“. Sutvarkyti J. Janonio gimnazijos infrastruktūrą, sutvarkyti Gegužių progimnazijos aikštyną, imtis „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos automobilių stovėjimo aikštelės remonto.

Savivaldybei dar teks perkelti Nakvynės namus į Tiesos g.  ir, kaip žadėjo, sutvarkyti aplinkines gatves – S. Sondeckio, Tiesos ir Rasos. Reikės investuoti ir į Kauno g., kur benamiams bus teikiama vienos nakties paslauga. Apšviesti šalia esančias gatves, įmontuoti vaizdo stebėjimo kameras.

Susitraukimas neišvengiamas
Administracijos direktorius kalbėjo, kad lyginant su šiais metais kitąmet labiausiai susitrauks Miesto infrastruktūros objektų priežiūros, modernizavimo ir plėtros programa – beveik 8,5 milijono eurų, Kultūros plėtros – 2 milijonais. Užtat visu milijonu mokesčių mokėtojams pabrangs pačios Savivaldybės išlaikymas ir pasieks 12,5 milijono eurų.

Pagrindinės to priežastys – biudžetinių įstaigų buhalterijos centralizavimas, ir naujo padalinio – Koordinacinio centro – įsteigimas. Be to, didėja valstybės tarnautojų atlyginimų bazinis dydis, auga minimalus atlygis.

„Šiaulių naujienose“ jau esame rašę, kad niekas nepamiršo ir biudžetinių įstaigų. Vienoms biudžetinėms įstaigoms gali būti skirta šiek tiek daugiau, kitoms – šiek tiek mažiau lėšų, lyginant su praėjusiais metais.

Primename, kad pirminį 2020 m. biudžeto projektą galima rasti Šiaulių miesto savivaldybės internetiniame puslapyje. Kitų metų sausio 16-17 d. biudžeto projektas bus pristatytas Tarybos nariams ir suinteresuotiems asmenims. Vėliau jis bus pristatomas komitetuose ir vasario 6 d. 2020 m. biudžeto projektas bus tvirtinamas Taryboje.

Į viršų