Verslo ir pasiekimų paroda „Šiauliai 2019“ nenustoja stebinti savo originalumu. Kasmet tris dienas vykstanti verslo šventė vienu laiku vienoje erdvėje sutelkia šiaurės Lietuvos regiono verslo lyderius, smulkaus ir vidutinio verslo atstovus, klientus, pirkėjus, užsakovus ir verslo partnerius. Teikiamas paslaugas, naujausius gaminius ar verslo sprendimus pristato gamintojai, organizacijos, smulkaus ir vidutinio verslo įmonės iš skirtingų pramonės sektorių. Parodos dalyvių įvairovė leidžia kiekvienam lankytojui atrasti tai, kas jam įdomu ir aktualu.

Nusiteikę bendrauti
Didžioji dalis parodos dalyvių – Šiaulių regiono įmonės, tačiau yra ir svečių iš Telšių, Latvijos, Lenkijos, Vokietijos.

Pagrindinis parodos privalumas yra tas, jog priešingai, nei apsilankius prekybos centre, čia galima tikėtis išsamios produkto gamintojų ar prekiautojų konsultacijos. Be to, čia nereikia vėpsoti į aukštai pakabintas lentynas ar ieškoti prekės aprašymo, kurie dažniausiai būna atspausdinti mažomis raidėmis. Taip pat parodoje kiekvienas turi galimybę išsirinkti sau priimtiniausią produktą ar paslaugą iš itin plataus asortimento.

Verta prisiminti, kad prieš daugiau nei šimtmetį prekybos ir pramonės pasiekimai visuomenei pradėti pristatinėti vadinamosiose žemės ūkio parodose. Apie XIX a. vidurį Europoje užsimezgusi parodų tradicija iki Pirmojo pasaulinio karo pradžios tapo nuolatiniu renginiu ir Lietuvoje.

Iš pradžių sumanytos kaip žemės ūkio, parodos plėtėsi ir apėmė vis naujas sritis – smulkiuosius verslus, sodybų projektus, pramoninkų gaminius, liaudies menininkų ir amatininkų dirbinius. Centrinės miestų ir miestelių aikštės su parodų paviljonais sukviesdavo tūkstančius vietinių gyventojų ir svečių ir tapdavo visuotine švente. Pirmoji žemės ūkio paroda Lietuvoje surengta 1875 ar 1876 m. Šiauliuose, vėliau Lietuvos miestuose ir miesteliuose nusidriekė ištisa parodų virtinė.

Parodos šiauliečiams buvo didžiulis įvykis, jos vykdavo su itin didele „pompa“, antai, į 1910 m. parodą buvo parduota 19000 bilietų. 1910-aisias surengtoje parodoje savo gaminius rodė daugiausia pramonininkai ir stambūs ūkininkai, amatininkai.

Iš tiesų galima pasidžiaugti, kad sukurta tokia tradicija, kuri yra puoselėjama su viltimi, tikėjimu bei didžiuliu užsidegimu. „Šiauliai 2019“ – tai didžiausias verslo renginys, tradicinė vieta, kurioje galima parodyti sukurtus naujus produktus ir pasisemti naujų idėjų ateities lūkesčiams, planų įgyvendinimui.

Turi, ką pasiūlyti
Inovatyvios kompanijos, užsiimančios mažmenine ir didmenine prekyba vienkartiniais indais gėrimų išsinešimui segmente atstovė Edita Žukauskienė patikina, kad dalyvavimas parodoje iš tiesų naudingas, nes šiauliečiai iš pirmų lūpų gali išgirsti atsakymus į rūpimus klausimus. Ji pasakoja, kad šiauliečiai domisi ekologiška produkcija: popieriniais puodeliais, dangteliais, šiaudeliais, suyrančiomis pakuotėmis maisto išsinešimui.

„Susidomėjimas mūsų produkcija iš ties didelis, tikimės, kad jis neatslūgs ir kitomis parodos dienomis“, – sako pašnekovė.

Parodos metu šiauliečiai turi galimybę ir daugiau sužinoti apie būdus, kaip galėtų save palepinti, pagerinti sveikatą ir atgauti jėgas.

„Norime klientams pasakyti, kad vis dar esame, pristatyti savo naujienas, pabendrauti, galbūt padėti išrinkti kalėdinę dovaną“, – dalyvavimo priežastį atskleidžia sveikatingumo centro „Aronija“ direktorius Raimundas Paulauskas.

Jo nuomone, dovanų kuponas masažui, SPA procedūroms, aparatinėms veido ir kūno procedūroms, gali būti puiki dovana tiek vyrui, tiek moteriai. Be to, visai verta pasidomėti, kokių dar naujų sveikatinimo procedūrų siūlo šiauliečiai. Pavyzdžiui, ar jums yra tekę ką nors girdėti apie neinvazinę mezoterapiją? Jei ne, tuomet pats metas vykti į Šiaulių areną ir išsamiau apie tai paklausinėti.

Turbūt didžiausio parodos lankytojo dėmesio sulaukia Šiaulių profesinio rengimo centro Buitinių paslaugų skyriaus atstovai. Čia šiauliečiai būriuojasi, kad galėtų išbandyti jų siūlomas paslaugas. Štai kosmetikai siūlo nemokamai pasidaryti makiažą, kirpėjai – išbandyti naują šukuoseną, fotografai – nusifotografuoti, o kur dar visokios loterijos ir kitos atrakcijos.

Sektoriaus vadovės Redos Valiukienės teigimu, pagrindinė viso to idėja, parodyti žmonėms, kad Šiauliuose jie gali įgyti įvairias specialybes ir baigus mokslus lengvai įsilieti į darbo rinką: „Mūsų moto – „be profesijos sušalsi!“ ir tai visiška tiesa. Tik turėdamas gerą profesiją, pavyzdžiui, siuvėjo, galėsi ne tik sau pasisiūti rūbus, bet ir iš to uždirbti pinigų, tai to mes ir siekiame.“

Šiauliečiai ne tik saugo gamtą, tobulina savo profesines žinias, rūpinasi savo grožiu ir sveikata, bet ir retkarčiais pasmaližiauja. Anot „Super Garden“ atstovės Agnės Adomavičiūtės miesto gyventojai itin pamėgo džiovintus šaltyje (liofilizuotus) produktus: vaisius, uogas, daržoves.

„Džiovinti šaltyje maisto produktai – puikus užkandis skubantiems, sportuojantiems ir sveikuoliams. Vaikams pakeičia saldumynus. Ypač tinka veganams ir žaliavalgiams, nes yra termiškai neapdoroti“, – produkciją pristato pašnekovė.

Ji sako, kad šiauliečiams labiausiai patinka braškių, aviečių, ananasų ir mangų skoniai.

2019 11 29 6

Paragaukite džiovintų šaltyje maisto produktų.
Autorės nuotr.

 

Į viršų