Šiaulių miesto savivaldybė rado naują vietą, kur galėtų būti teikiama Nakvynės namų vienos nakties apnakvindinimo paslauga. Anot Savivaldybės atstovų, tam puikiai tiktų Kauno g. 6 esantis buitinis pastatas. Tik panašu, tokia kaimynystė nelabai patiktų to rajono gyventojams.

Pateikė naują pasiūlymą
Prieš porą mėnesių Šiaulių miesto taryba priėmė sprendimą už 58 tūkstančius eurų nupirkti seną nebenaudojamą UAB „Busturas“ gamybinį pastatą Šarūno gatvėje 2 ir įrengti jame nakvynės vietą benamiams.

Tą kartą kalbėta, jog tai būtų pati saugiausia vieta, kokią mieste tik galima rasti. Tik tokio sprendimo įgyvendinimas būtų pareikalavęs apie 1 mln. eurų. Būtent tiek lėšų iš miesto biudžeto planuota skirti pastato rekonstrukcijai ir šalia esančios Purienų gatvės pratęsimui.

Nespėjus šio plano neįgyvendinti, Savivaldybės administracija pateikė naują idėją. Gruodžio 12 dieną vyksiančiame Tarybos posėdyje Savivaldybės administracija siūlo panaikinti sprendimą dėl Šarūno gatvės 2, nes benamių nakvynei numatė kitą pastatą, esantį Kauno gatvėje 6.

Tokios kaimynystės nepageidauja
Pasklidus šiai žiniai sunerimo kai kurie Kauno g. gyvenantys šiauliečiai. Šio rajono atstovas Gediminas Dubonikas „Šiaulių naujienų“ redakcijai atsiuntė laišką, kuriame aiškiai išdėstė, ką apie tai mano.

„Kai jau rodėsi Savivaldybė rado gerą alternatyvą – šią įstaigą įkurti „Busturo“ teritorijoje esančiose laisvose gamybinėse patalpose (šioje vietoje nėra gyvenamųjų kvartalų, mokyklų, todėl tai nesukeltų miestiečių nepasitenkinimo, baimių ir t. t.), staiga, nepasitarus su miestiečiais, sugalvota „pataupyti“ ir rastas pigesnis variantas – benamių prieglaudą įkurti šalia užsieniečių gausiai lankomo Saulės miesto, autobusų stoties, į kurią atvyksta miesto svečiai, netoli geležinkelio stoties – Kauno gatvėje, esančioje šalia pagrindinio viaduko.

Kauno gatvė – tai ne tik privačių įmonių patalpos. Tai ir privačių gyvenamųjų namų rajonas, esantis vos už kelių dešimčių metrų. Šiame rajone yra ir ne vienas daugiabutis namas.

Šio rajono vaikai eina į Ragainės progimnaziją ir Juliaus Janonio gimnaziją būtent viaduku! Tai reiškia, kad Kauno, Verdulių, Veduliukų, Šilėnų, Ragainės, K. Donelaičio ir kitų aplinkinio rajono gatvių gyventojų vaikams, einantiems į mokyklą, po viaduku (jau ir taip gan pavojinga vieta) teks susidurti su nakvynės namų gyventojais.

Nesu prieš socialiai pažeidžiamų žmonių integraciją, visada palaikau pagalbos jiems iniciatyvas, tačiau šiauliečių rinkti atstovai, norėdami padėti vienai soc. grupei negali sukelti emocinio nesaugumo jausmo kitai. Tikrai negalima taupyti sprendžiant tokius klausimus.

Sutaupyti (miesto mastu) gan nedideli pinigai negali tapti svarbiau už Kauno gatvės ir šio mikrorajono gyventojų nuomonę. Tėvai, išleisdami vaikus į mokyklas, neturi bijoti dėl jų saugumo, o privačios įmonės neturi bijoti dėl paliekamų automobilių ir kito turto saugumo. Ar išgirsite šią nuomonę, gerb. atstovai?

Labai kviečiu pasirinkti protingą variantą, įkurti šias patalpas ne beveik miesto centre esančioje Kauno gatvėje, o kaip ir planuota anksčiau, „Busturo“ teritorijoje esančiose laisvose gamybinėse patalpose, kur aplink nėra mokyklų ir gyvenamųjų namų. Įsiklausykite į gyventojų prašymus. Netaupykite mūsų ir mūsų artimųjų emocinio saugumo sąskaita“, – rašoma atsiųstame laiške.

Turės nuspręsti Taryba
Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius laikraščiui komentavo, kad Kauno gatvėje 6 esantis garažas, buitinis pastatas ir dirbtuvės priklauso „Lietuvos geležinkeliams“, tačiau dar 2015 metais Savivaldybė sutiko jį perimti savo žinion. Tik iki šiol nebuvo imtasi jokių žingsnių tam turtui perimti.

„Prieš mėnesį gavome raštą su paklausimu, ar vis dar sutinkame perimti Kauno g. 6 esantį „Lietuvos geležinkelių“ turtą. Atsakėme, kad Tarybos sprendimas tebegalioja ir mūsų pozicija šiuo atžvilgiu nepasikeitė. Tad dabar tikimės, kad gruodžio 8 d. įvyks visi procesai, kurių pagrindu bus galima šį turtą perimti“, – kalbėjo D. Griškevičius.

Savivaldybės administracija paskaičiavo, kad jeigu Taryba pritartų šiame pastate benamiams teikti vienos nakties apnakvindinimo paslaugą, pavyktų sutaupyti apie 700 tūkst. eurų Savivaldybės biudžeto lėšų. Vicemero aiškinimu, pinigai susitaupytų, nes nebereikėtų pirkti „Busturui“ priklausančio pastato, jo remontuoti ir t. t. Kauno gatvės atveju minimaliam remontui, langų pakeitimui užtektų skirti 50 tūkst. eurų. Taigi už sutaupytus pinigus būtų galima nuveikti kitus miestui svarbius darbus.

Vicemeras D. Griškevičius sakė, kad Savivaldybė yra pasiruošusi dėl galimo Nakvynės namų įkūrimo Kauno gatvėje 6 tartis su to rajono gyventojais: „Su kai kuriais iš jų mes jau susitikome, informavome, kad esame pasiruošę pristatyti savo sumanymą bei tartis dėl reikalingų papildomų sprendinių: tvoros, kamerų ar apšvietimo įrengimo.“

Vicemeras teigė suprantantis, kad ir šiuo atveju bus žmonių, kuri tokiai kaimynystei nepritars, tačiau vis tiek paprašė gyventojų supratingumo: „Nebus nė vieno mikrorajono, kur žmonės pakels ranką ir sakys norintys, kad šalia jų apsigyventų benamiai. Pats gyvenu centre ir pro langą matau praeinančius ir po konteinerį besikapstančius benamius, nors jokių Nakvynės namų šalia nėra. Tai tam tikri socialiniai dalykai, kurių visur yra, bet kaip ir minėjau, dėl to dar turės nuspręsti Taryba.“

Į viršų