Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pasirašė sutartį dėl Kaštonų alėjos atnaujinimo su bendrovės „SPD Armada“ vadovu Laurynu Vitkevičiumi. Gali būti, kad bendrovė jau artimiausiu metu pradės atlikti demontavimo ir kitus paruošiamuosius darbus.

Imsis pirmųjų darbų
Projekto metu bus pakeistas alėjos grindinys, atnaujintos sienelės-tvoros, bus suformuoti gėlynai ir žaliosios vejos, įrengtas apšvietimas senovinio stiliaus parkiniais šviestuvais, pastatyti suoleliai, numatytos vietos skulptūroms.

Neskaičiuojant technologinės pertraukos ir projektavimui skirto laiko, alėjos atnaujinimas turėtų būti atliktas per 10 mėnesių. Vykdant statybos darbus, bus nukirsti 36 medžiai (14 vnt. kaštonų (dėl prastos būklės), 22 vnt. klevų (dėl Didždvario istorinės sienos)). Patvirtintame projekte lieka 54 senieji kaštonai, vietoje 14 šalinamų kaštonų bus atsodinama 18 naujų kaštonų. Bendra rangos sutarties suma (su PVM) – 480 928 Eur.

Pabaigtuvių laukiama kitų metų rudenį. Kaštonų alėjos rekonstrukcija pagal ankstesnį projektą būtų jau baigta, bet projektas koreguotas grupei iniciatyvių šiauliečių pareikalavus palikti kuo daugiau senų kaštonų.

Iš tiesų kaštonus nuo kirtimo apsaugoję šiauliečiai nuveikė didelį darbą. Nesunku prisiminti, kad Šiaulių miesto savivaldybei, Kultūros paveldo departamentui, Kultūros paveldo departamento Šiaulių skyriui išsiųstas ne vienas raštas dėl Kaštonų alėjos rekonstrukcijos projekto. Išreikštas susirūpinimas, esą tuometinio projekto sprendiniuose neatsižvelgta į Kaštonų alėjos paveldosauginį statusą ir keliamą grėsmę objekto autentiškumui bei jo išlikimui. Taip pat vyko diskusiniai renginiai, įvairios akcijos, kurių metu buvo skatinama gelbėti Šiaulių kaštonus nuo grėslių protų ir rankų. Džiugu, kad visa tai atnešė realios naudos ir nuo kirtimo pavyko apsaugoti didžiąją dalį kaštonų.

Tikisi gražaus vaizdo
Šiai žiniai paplitus viename socialiniame tinkle šiauliečiai išreiškė viltį, kad po atnaujinimo darbų Kaštonų alėjoje bus jauku ir gražu. Pritarė, kad naujasis projektas logiškas, nes bus kertami tik supuvę medžiai.

Žinoma, išsakyti ir keli nuogąstavimai. Pavyzdžiui, išreikštas susirūpinimas, kodėl reikia kirsti medžius, esančius šalia Didždvario istorinės sienos. Taip pat prisiminti seni geri laikai, kai miestas atrodė tvarkingiau. Štai anksčiau Centriniame parke veikė lauko estrada, kur vykdavo įvairūs kolektyvų pasirodymai, buvo galima užsukti ir į čia pat esančias kavinukes. Visur buvo tvarka, suoliukai, takeliai sutvarkyti. Kaštonų alėjoje priešais parką veikdavo čiuožykla, kurioje skambant lietuviškai muzikai šiauliečiai sukdavo ratus su pačiūžomis. Tačiau kuo tolyn, skverbiantis į XXI amžių ir keičiantis valdžioms, viskas po truputį pradėjo menkti, trupėti ir krypti į blogąją pusę. Net ir šiandien galima išgirsti komentarų, kaip žmonėms nepatinka vaikščioti per iškasinėtas gatves, eiti po medžių kirtimo itin niūriu tapusiu pėsčiųjų bulvaru ir pan.

Nepaisant to, Šiauliuose vis tiek yra gyventojų, kurie tiki, kad šiuo metu mieste vykstantys pokyčiai tik į gera. Pastarieji ragina turėti kantrybės ir nepaisant visko mylėti savo miestą. Anot jų, jeigu šiandien mums yra blogai, tai nereiškia, kad taip pat bus ir rytoj.

 

Į viršų