Šiaulių miesto savivaldybė kviečia gyventojus kartu paskirstyti dalį miesto biudžeto bei prisidėti prie patrauklios gyvenamosios aplinkos kūrimo. Šiauliečiai raginami teikti viešosios infrastruktūros, nekomercinius ir skirtus gyvenamajai aplinkai gerinti projektus, kurie vėliau bus finansuojami Savivaldybės biudžeto lėšomis.

Iš viso skirs 200 tūkst. eurų
Šiaulių miesto savivaldybės Taryba patvirtino Bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų atrankos ir finansavimo tvarkos aprašą. Tai reiškia, kad eiliniai Šiaulių miesto gyventojai galės patys nuspręsti, kam skirti 200 tūkst. eurų iš Savivaldybės biudžeto, tą jie kviečiami padaryti per šių metų gruodžio mėnesį.

Gyventojų siūlymai bus suskirstyti į dvi kategorijas: mažos apimties (infrastruktūriniai projektai, įgyvendinami mieste tais pačiais metais, jų vertė neviršija 50 tūkst. eurų) ir didelės apimties (nekomercinės paskirties infrastruktūriniai projektai, kurių vertė yra iki 150 tūkst. eurų, negeneruojantys pajamų ir įgyvendinami mieste per dvejus metus, techninę dokumentaciją pradedant rengti pirmaisiais metais) projektai.

Gavus pasiūlymus sudaryta darbo grupė įvertins ir patikslins teikiamų projektų sąmatas ir apsvarstys ar pritarti balsavimui teikiamam šiauliečių iniciatyvų projektų sąrašui.

Kitų metų sausį balsuoti už pateiktas idėjas galės visi miestiečiai nuo 16 metų. Balsuoti bus galima už kiekvieną projektą po vieną kartą ir ne daugiau kaip už 5 sąrašo projektus.

Leis patiems nuspręsti kam išleisti
Kaip paaiškino Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis, bendruomenės iniciatyvų, skirtų gyvenamajai aplinkai gerinti, projektų idėjų finansavimo tikslas – didinti piliečių įtraukimo į miesto biudžeto formavimą galimybes. Pagrindiniai uždaviniai yra skatinti piliečių iniciatyvą mieste, suburti gyventojų bendruomenes gyvinti ir gerinti socialinę ir gyvenamąją aplinką, aktyvinti verslo kūrimą ir dalyvavimą atnaujinant teritorijas, skatinti diskusijas miesto plėtros tema.

„Tikimės, kad galimybė tiesiogiai patiems spręsti, kam naudojami biudžeto pinigai, padės šiauliečiams labiau įsitraukti į miesto gyvenimą, suprasti, kad jie patys gali spręsti, kaip tvarkyti miestą“, – sakė A. Bartulis.

Nors Lietuvoje dalį biudžeto skirstymo patikėti gyventojams yra naujovė, tačiau pasaulyje tokia praktika jau buvo taikomas – pilietinis biudžetas pirmą kartą buvo pristatytas Brazilijos Porto Alegrėje (Pôrto Alegre) beveik prieš ketvirtį amžiaus.

Į viršų