Pabalių turgaus prekeiviai, Lieporių bendruomenė, medžių gynėjai ir kiti palaikantys šiauliečiai ketvirtadienį vykusiame mitinge stojo prieš miesto valdžią. Šiauliečiai politikams pažėrė nemažai kritikos ir išsakė savo nuoskaudas. Deja, ne visi Šiaulių miesto tarybos nariai įsiklausė į šiauliečių norus ir pageidavimus. Vykusiame Tarybos posėdyje vis tiek buvo priimtas Pabalių turgaus prekybininkams nepalankus sprendimas.

Pasigedo savigarbos ir išdidumo
Mitingo dalyviai sakė jaučiantys pareigą netylėti, nes susidariusi situacija mieste varo į neviltį. Išreiškė viltį, kad galbūt šis susibūrimas „pažadins“ Šiaulių miesto tarybą. Štai šiaulietė Lina sakė mananti, kad didžioji dauguma Tarybos narių yra netiesiogiai pavaldūs Savivaldybei per švietimą, sportą, meną ir kitas sritis, kadangi dirba miesto Savivaldybei pavaldžiose įstaigose ir elementariai bijodami netekti finansavimo ar postų yra priversti priiminėti nutarimus taip, kaip yra liepiama. Moteris užsiminė tikinti, kad miesto politikai yra pamynę savigarbą, išdidumą ir jiems nerūpi žmonių sveikata bei ramybė.

„Ar steigdami nakvynės namus tarp daugiabučių ir švietimo įstaigų, jūs domėjotės Visuomenės sveikatos centro keliamu susirūpinimu dėl tuberkuliozės problemos, kurią platina asocialūs asmenys? Manau, kad ne. Jums turbūt visiškai nerūpi Lieporių bendruomenės vaikų ir jų gyventojų sveikata. Jums nerūpi, kad nekilnojamojo turto kaina tame rajone nukris net iki 20 proc. Negana to, jūs kaltinate bendruomenę tolerancijos stoka“, – į Tarybos narius kreipėsi Lina.

Moteriai taip pat pasirodė nesuprantama, kodėl miesto išrinktiesiems nerūpi Pabalių turgaus prekeivių likimas. Juk net penki šimtai žmonių šiuo metu nežino, ar išsaugos savo darbo vietas. Be to, jiems yra meluojama ir bandoma įpiršti nesamas tiesas.

„Kai mieste įmonė sukuria penkias darbo vietas, įvyksta šventė su pagyromis ir pasididžiavimu, o kai šiuo atveju greičiausiai bus sunaikinta ne penkios, o penki šimtai darbo vietų, jūs, mielieji, tylite. Išvada viena – jums neberūpi miesto rinkėjai, dabar jums reikia įtikti vienam ar keliems vadovybėje. Jūs nepaisote miesto bendruomenių interesų ir lūkesčių, tenkinate tik vieno vienintelio žmogaus ambicijas ir taip liekate saugūs bei lojalūs, pamindami savo pareigas ir savo atsakomybes“, – priekaištavo šiaulietė.

Priimtus sprendimus laiko nelogiškais
Moteris kėlė klausimą ir dėl bulvaro liepų. Kodėl politikams neužteko drąsos palikti bent 15 gražiausių liepų bulvare, kaip pagarbą tėvams, kurie jas sodino, ir kaip dėkingumą žmonėms, kurie jas bandė išsaugoti.

„Jums neužteko drąsos ir ryžto išeiti, pasikalbėti ir padėkoti žmonėms už jų drąsą ir norą likti neabejingiems, kaip būtų pasielgę tikri lyderiai. Aš labai nuoširdžiai noriu tikėti, kad nauji miesto medžiai, pavasarį išskleidę pirmus savo pumpurus įkvėps jums drąsos, pabudins sąžinę ir privers veidu atsisukti į miesto žmones ir tai bus nauja mūsų visų pradžia“, – kalbėjo šiaulietė Lina.

Pabalių turgaus atstovas Eugenijus ypač daug kritikos išsakė Šiaulių miesto merui Artūrui Visockui. Jis atkreipė dėmesį, kad meras prieš rinkimus, siekdamas antrosios kadencijos, rinkėjams deklaravo viena, o dabar realybėje viską daro atvirkščiai ir tokį elgesį pavadino rinkėjų apgavyste.

„Artūro Visocko sąrašo „Dirbame miestui“ politinėje programoje dėl Pabalių turgaus ir medžių kirtimo buvo išsakyti visai kitokie siekiai. Vienas iš politinės programos punktų buvo neprivatizuoti pelningai dirbančių Savivaldybės įmonių. O ką mes matome dabar? Sprendimas privatizuoti Pabalių turgų padarys teatitaisomos žalos miestui, nes miestas per metus praras apie 50-65 tūkst. eurų, Kyla klausimas, o kodėl Savivaldybė nenori parduoti Šiaulių oro uosto, juk ten padėtis daug žiauresnė“, – susimąstyti ragino šiaulietis.

Egzistuoja daugiau nei viena tiesa?
Šiaulių miesto savivaldybės tarybos narys Marijus Velička išreiškė savo pritarimą visais trimis miestiečių iškeltais klausimais, o ypač nevengė pasisakyti Pabalių turgaus klausimu. Nieko nelaukęs jis iš karto rėžė, esą miesto meras sąmoningai meluoja.

„Mero teiginys, esą jokie LR įstatymai nenumato jokios galimybės Savivaldybei organizuoti turgaus paslaugos, yra klaidingas, nes iš tiesų tą numato Vietos savivaldos įstatymas. Nesiginčiju dėl to, kad privatus verslas yra imlesnis ir gabesnis valdyti įmones, tačiau mes kalbame apie įmonę, kuri pastaraisiais metais davė 70 tūkst. eurų dividendų į miesto biudžetą. Tai įmonė, kuri sukuria vietas penkiems šimtams prekybininkų ir dar sugeba iš to uždirbti pinigus ir juos sugrąžinti į miesto biudžetą“, – kitą tiesos pusę atskleidė M. Velička.

Anot jo, miesto meras neteisus ir dėl investicijų, reikalingų Pabalių turgaus infrastruktūros gerinimui: „Buvo sakoma, kad mes privalome privatizuoti turgų dėl to, kad į turgaus infrastruktūrą reikia investuoti du arba tris milijonus eurų, o Savivaldybė pati negali to daryti. Iš kur ištrauktas tas skaičius? Ogi iš oro, pats meras pripažino, kad nebuvo atlikta jokių skaičiavimų ir studijų.“

Tarybos narys sakė nesuprantantis, kodėl reikia parduoti funkcionuojančią, puikiai veikiančią, nešančią pajamas į miesto biudžetą ir darbo vietas kuriančią įmonę: „Tie žmonės, kurie dirba turguje neprašo pašalpų, bet po „lašą“ neša namo ir tokiu būdu aprūpina savo šeimas. Namų ūkį paprastai sudaro 2-3 asmenų šeimos, vadinasi, penki šimtai turgaus prekeivių sugeba aprūpinti arba parnešti duonos kąsnį pusantro tūkstančio žmonių. Tai ar tikrai reikia tai naikinti? Akivaizdu, kad kažkam tiesiog norisi įmonę privatizuoti.“

Tokių nesusipratimų dar nebuvo matę
Ilgametis tarybos narys Juozas Pabrėža taip pat teigė sunkiai beprisimenantis, kada dar buvo priimti tokie nepamatuoti ir nepagrįsti Tarybos sprendimai, kaip paskutiniu metu.  

Jis sakė, kad galbūt būtų pritaręs Pabalių turgaus privatizavimui, jeigu būtų suteiktos garantijos, jog ten dirbantys prekybininkai toliau tęs savo darbą, bet dabar, deja, tokių garantijų nėra.

„Kur dings penki šimtai žmonių, kur dings jų šeimos, galbūt teturėdamos tik minimalų pragyvenimo šaltinį? Mūsų meras ir administracija labai dažnai giriasi, jog Šiauliuose labai svarbu kurti naujas darbo vietas, tai iš tiesų yra nepaprastai svarbu. Tai ką reiškia sprendimas naikinti jau sukurtas darbo vietas. Šito niekaip nesuprantu“, – kalbėjo J. Pabrėža.

Tarybos nario nuomone, lygiai taip pat nelogiška Tiesos gatvėje įkurdinti nakvynės namus, nes tam yra dešimt ar net daugiau tinkamesnių vietų. Anot jo, nereikėjo kirsti ir sveikų medžių. Štai, pavyzdžiui, Kauno savivaldybė alėjoje išlaikė didžiulius medžius, vadinasi, tereikia tik turėti noro ir mylėti savo miestą.

„Visiškai suprantu jūsų atėjimą čia ir jaučiu, kad tie dalykai vis tiek anksčiau ar vėliau turės duoti rezultatą. Dabar galiu patarti tik viena – jūs viską darote pilietiškai, kad Šiauliams būtų geriau, bet padarykite vieną rimtą kreipimąsi į šiauliečių Seimo narių grupę. Gal ši grupė rimtai iškels šiuos klausimus Seime ir jie nori nenori turės būti iš naujo persvarstyti Taryboje. Viskas yra padaroma, tik reikia geros valios ir gerų norų“, – patarė J. Pabrėža.

Mitingo metu sutiko pasisakyti ir valdančiajai daugumai priklausantis Tarybos narys Zakiras Medžidovas: „Tikrai taip nėra, kad mes patys to nenorėdami tik pakeliame rankelę ir paspaudžiame mygtuką. Asmeniškai aš į visus tris klausimus tikrai esu įsigilinęs. Galbūt dėl nakvynės namų ir dėl medžių galėjo būti priimti geresni sprendimai, bet kalbant apie Pabalių turgų, tai aš privatizacijai nepritariu, manau, turgus galėjo toliau sėkmingai veikti.“

Nepanoro klausimo įtraukti į darbotvarkę
Po mitingo į vykusį miesto Tarybos posėdį susirinkę Pabalių turgaus prekybininkai tikėjosi, kad dabar pagaliau miesto valdžia juos išgirs. Vilties jiems suteikė žinia, kad galbūt į pagrindinę Tarybos darbotvarkę bus įtrauktas klausimas dėl Pabalių turgaus akcijų išbraukimo iš privatizuojamų įmonių sąrašo ir kai kurių Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos sprendimų pripažinimo netekusiais galios. Deja, dar prieš imant balsuoti dėl šio papildomo klausimo įtraukimo į darbotvarkę tapo aišku, kad didžioji dalis politikų tam nepritars.

Dar prieš balsavimą šio Tarybos sprendimo projekto rengėjai Danguolė Martinkienė ir Marijus Velička klausė, kodėl minėtas papildomas klausimas iš karto nebuvo įtrauktas į pagrindinę darbotvarkę. Teisininkas Arnas Ilgauskas atsakė, kad Tarybos darbotvarkę sudaro meras, jis priima sprendimus, kuriuos klausimus teikti svarstyti Tarybai, o kurių – ne. Šiuo atveju klausimas nebuvo mero įtrauktas į pagrindinę darbotvarkę, atsižvelgiant į neigiamas vizas dėl šio sprendimo projekto.

Kilęs sąmyšis dėl bandymo išsiaiškinti, kodėl klausimas nebuvo įtrauktas į pagrindinę darbotvarkę, suerzino vicemerą Domą Griškevičių. Jis ragino užuot diskutavus, pereiti prie balsavimo: „Aiškiai suprantame, kad įstatyme yra nustatyta prievolė merui sudaryti darbotvarkę, tačiau Taryba būtent šioje stadijoje, kur mes esame, gali priimti vienokį ar kitokį sprendimą, todėl ir kviečiu pereiti prie balsavimo ir priimti sprendimą.“

„Noriu priminti Tarybos nariams, ypač valdančiajai daugumai, kad tie, kurie balsuos prieš šio klausimo įtraukimą į darbotvarkę, visiškai pamins žmonių didžiulį nerimą dėl Pabalių turgaus privatizavimo ir dėl jų suorganizuoto mitingo“, – priimti teisingą sprendimą ragino J. Pabrėža.

Deja, didžioji dalis Tarybos narių į pastarąjį raginimą nusprendė nekreipti dėmesio. 9 balsavo „už“, 16 „prieš“, 1 nebalsavo ir tai reiškia, kad papildomas klausimas į darbotvarkę nebuvo įtrauktas.

Po balsavimo, replikos teise, pirmasis panoro pasisakyti Gintautas Lukošaitis: „Manau, kad mes tikrai su tais žmonėmis ieškosime sprendimo ir tikrai nė vienas žmogus Šiauliuose nebus užmirštas. Manoma, kad trejus metus turgaus veikla dar galėtų vykti ir tikrai ieškosime sprendimų bendrai kalbantis, bendrai kuriant.“

D. Martinkienė išreiškė nuogąstavimą, jog šis klausimas nebuvo įtrauktas į darbotvarkę Tarybos nariams iš anksto taip susitarus. Taip pat jai pasirodė kvaila žadėti ieškoti susitarimų, kai sprendimas jau yra priimtas: „Šiandien buvo puiki galimybė susitarti ir panaikinti ankstesnį sprendimą, bet jūs to nepadarėte. Tai nežinau, kaip dabar galite žiūrėti šiems žmonėms į akis ir sakyti, kad mes ieškosime susitarimo. Šiandien buvo puiki proga tai padaryti.“

Liejosi susipriešinimas ir pyktis
Eduardas Bivainis suskubo paneigti kalbas apie išankstinius susitarimus: „Komitetai tam ir yra, kad būtų susidaryta išankstinė nuomonė. Kviesčiau žmones sudalyvauti komitetuose, nes buvo išsakytos pastabos, kad sprendimo projektas paruoštas blogai, jog negalima tokio svarstyti, jog padarytos grubios klaidos, išsitaisykit, ateikit su normaliu, tada galėsime kalbėti apie įtraukimą ar neįtraukimą. Tai iš karto buvo aišku, kad neįtrauksime, nes jis nebuvo pataisytas. Toks įspūdis susidaro, kad jis tyčia buvo blogai paruoštas.“

Martynui Šiurkui pasirodė keista siūlyti kalbėtis, kai jau yra nupjauti medžiai, priimtas sprendimas dėl nakvynės namų ir Pabalių turgaus privatizavimo.

„Mere, kai aš dar dirbau Savivaldybėje, mes kartu su jumis apie tai diskutavome. Jūs buvote prieš bet kokį privatizavimą pelningai dirbančių įmonių. Noriu paklausti, kas pasikeitė, kodėl jums tapo visiškai nusipjaut į žmonių nuomonę ir į savo principus, kuriuos anksčiau deklaravote?“ – klausė M. Šiurkus.

M. Velička taip pat rėžė, kad čia turbūt jokių tolimesnių pasikalbėjimų nebus: „Kaip su jumis, mere, pasikalbėti, gal per „Facebook‘ą“, kur realiai parašyta, kad visi tie, kurie rašys ne į temą ar ne taip, kaip reikia, bus šalinami be įspėjimo. Noriu atkreipti dėmesį, kad visi, kurie sėdi šioje salėje ir spaudžia mygtukus, žmonės spaudžia mygtukus, kurie nulemia kitų žmonių likimus. Nedarykite to kaip robotukai, spauskite galvodami.“

„Noriu priminti, kad vyko balsavimas dėl netinkamai parengto Tarybos sprendimo projekto įtraukimo į pagrindinę posėdžio darbotvarkę. Visos pastabos pranešėjai šio projekto sprendimo buvo išsakytos. Pranešėja, kalbu apie D. Martinkienę, pasižymėjo sutikdama, kad Tarybos sprendimo projektas parengtas netinkamai. Buvo minėta, kad bus ruošiamas pakeitimas, tačiau to nebuvo padaryta, ką ir matome to pasekmėje“, – gynėsi Tarybos narė Simona Potelienė.

Po tokių pasisakymų Tarybos posėdyje dalyvavusiems Pabalių turgaus prekybininkams neliko nieko kito, kaip tik išeiti iš posėdžių salės. Tik išėjo jie ne bet kaip, bet tiesiai prieš mero akis mojuodami užrašu: „Mere, nepriešinkite šiauliečių! Ačiū!“

2019 11 09 11

Šiauliečiai valdžios prašė nustoti savivaliauti.
Autorės nuotr.

2019 11 09 5

Mitinguotojai nepabijojo šalčio ir lietaus.
Autorės nuotr.

2019 11 09 2

Užrašas prieš Savivaldybės langus politikų nesugraudino.
Autorės nuotr.

Į viršų