Šiaulių miesto savivaldybės administracija Tarybos nariams pristatė vykdomų infrastruktūros projektų eigą. Pristatymo metu paaiškėjo, kad  šiais metais Šiauliuose iš viso planuota vykdyti 121 infrastruktūros projektą, iš jų 107 yra vykdomi, 14 jau baigti.

Įvardijo rizikingiausius projektus
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis informavo, kad Europos Sąjungos ir valstybės biudžeto lėšomis finansuojamų projektų, dėl kurių įgyvendinamo sudarytos sutartys, skaičius – 37. Šiems projektams įgyvendinti ES ir valstybė skyrė apie 50 mln. eurų. Savivaldybė prisidėjo 2,7 mln. eurų.

Tik, deja, šiuo metu ne visi projektai įgyvendinami sklandžiai. Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyriaus vedėjas Valdas Markevičius, Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė, Statybos ir renovacijos skyriaus

vedėjas Evaldas Vaičeliūnas išsamiau atskleidė, kokie infrastruktūros projektai šiuo metu kelia daugiausiai iššūkių.

Pristatymo metu atskleista, kad vienas iš rizikingesnių projektų, tai P. Višinskio gatvės viešųjų erdvių pritaikymas jaunimo poreikiams. Viešojo pirkimo būdu buvo vykdomas vienas rangos pirkimas, tik jis laikomas neįvykusiu. Todėl dabar perskaičiuojama kaina, įvertinant infliaciją, keliais procentais padidinus kainą ir vėl bus skelbiamas naujas viešasis pirkimas. Tarybos nariai perspėti, kad projektas dėl to gali būti užbaigtas vėliau nei numatyta. Projekto finansavimo termino pabaiga numatoma iki 2021 m. gruodžio 31 d.

Kitas aptartas projektas – Tilžės g. dviračių tako rekonstrukcija. Nors rangos terminas jau baigėsi, darbai dar nėra baigti. Sutarties suma yra apie 400 tūkst. eurų, panaudota apie 300 tūkst. eurų. Rangovui gali tekti mokėti delspinigius, bet vis dėlto tikimasi, kad rangos darbai bus pabaigti iki projekto finansavimo pabaigos, t. y. iki 2020 m. balandžio 6 d.

Eismo saugumo priemonių diegimo Šiaulių mieste projekto finansavimas baigiasi 2020 m. gruodžio 30 d. Šitas projektas susideda iš septynių atskirų dalių, dvi iš jų rangovas įgyvendina šiemet, o likusias dalis dėl techninio projekto ir kitų klaidų planuoja įgyvendinti kitais metais. Tikimasi, kad per kitus metus darbai bus baigti.

Patikino, kad daro viską, ką gali
Vienas iš jautriausių projektų – Vilniaus g. pėsčiųjų bulvaro ir amfiteatro rekonstrukcija. Numatoma rangos darbų pabaiga – 2022 m. liepos 31 d. Kol kas darbai vyksta pagal grafiką.

Kitas objektas, kuris kelia šiek tiek daugiau nerimo, tai Šiaulių kultūros centro aktualizavimas. Dėl atsiradusių papildomų darbų darbus vėluojama atlikti. Rangos darbų termino pabaiga pratęsta iki šių metų spalio 28 d.

Kliūčių kyla ir dėl Didždvario gimnazijos ir „Juventos“ progimnazijos ugdymo aplinkos modernizavimo projekto užbaigimo. Didždvario gimnazijoje darbai baigti,  „Juventos“ progimnazijoje darbai taip pat jau turėjo būti užbaigti, bet dėl projekto klaidų terminą paprašyta pratęsti. Tikimasi, kad per spalio mėnesį darbus pavyks užbaigti. Projekto finansavimo sutartis galioja iki 2020 m. vasario 1 d.

Lopšelio-darželio „Kregždutė“ modernizavimo projektas užstrigo dėl neišduoto statybos leidimo. Leidimas nebuvo išduotas, nes projektavimo užduotyje nebuvo numatytas lifto turintiems negalią įrengimas. Projekto finansavimo sutartis galioja iki 2020 m. gegužės 30 d. Manoma, kad iki to laiko pavyks darbus užbaigti, jei ne, finansavimo sutartį bus galima prasitęsti.

Dienos socialinės globos centro „Goda“ esamo pastato (Žalgirio g. 3) atnaujinimo rangos darbai jau baigti. Šiek tiek problemų sukėlė tik neįvykęs viešasis konkursas baldams pirkti. Jeigu baldai nebus nupirkti iki šių metų lapkričio 30 d., bus prašoma finansinės sutarties pratęsimo. Panašu, kad žodinis sutikimas tam jau yra gautas.

Po truputį įsibėgėja ir Socialinio būsto fondo plėtros Šiaulių miesto savivaldybėje projektas. Nupirkti 46 butai, liko nupirkti 16. Šiuo metu pateikti dar 5 pasiūlymai dėl butų. Jeigu niekas nepasikeis, liks nupirkti 11 butų. Vis dėlto iki finansavimo sutarties pabaigos visų procedūrų Savivaldybė galbūt nespės atlikti, tad gali tekti prašyti finansavimo sutarties pratęsimo.

Medelyno progimnazijoje numatyti darbai jau yra atlikti, vykdomos kitos užbaigimo procedūros. Rangos darbų termino pabaiga numatyta iki 2019 m. spalio 31 d.

Rėkyvos progimnazijoje reikalai šiek tiek liūdnesni. Savivaldybė nupirko techninio projekto koregavimo paslaugą, kadangi projektas koreguojamas iš didesnės apimties į mažesnę, atsisakant dalies pastato tūrio ir patalpų, bet šis darbas dar nėra atliktas. Tai blogai, nes finansavimo sutarties terminas numatytas iki šių metų gruodžio 3 d.

Šiek tiek nerimaujama ir dėl Sanatorinės mokyklos. Mokykla pati vykdė pirkimą ir prižiūri rangos darbus. Darbai vyksta, bet šis projektas vis tiek priskirtas prie rizikingesnių, nes rangos darbų termino pabaiga numatyta iki šių metų gruodžio 1 d.

Aiškinosi, kodėl stringa daugiabučių renovacija
Pristatyme dalyvavę Tarybos nariai domėjosi, kaip Savivaldybei sekasi įgyvendinti ir kitus projektus. Pirmiausia jie norėjo sužinoti, kodėl prie rizikingesnių projektų nepriskirta Prisikėlimo aikštės rekonstrukcija. Administracijos direktorius patikino, kad čia situacija yra valdoma. Rekonstrukcijos darbai aikštėje turėtų būti pabaigti šių metų lapkritį. O jeigu nebus, dar yra galimybė iki 2021 m. prasitęsti finansavimo sutartį.

Paklausta, ir kaip sekasi vykdyti darbus Juliaus Janonio gimnazijoje. Atsakyta, kad sporto salė jau yra suremontuota, atlikta ir daug kitų numatytų darbų. Projektą vėluojama užbaigti tik dėl pasikeitusio rangovo.

Politikams taip pat buvo įdomu sužinoti, kodėl Šiaulių ŠRATC neskuba įrengti pusiau požeminių atliekų surinkimo konteinerių aikštelių.

„Finansavimo sutartis yra pratęsta iki 2021 m. gruodžio. Šiuo metu numatyta tik 40 vietų, dėl kurių nebekyla ginčų nei su tinklų savininkais, nei su ŠRATC, nei Savivaldybe, nei su gyventojais, kur tos aikštelės turėtų stovėti. Visos kitos – dar yra projektavimo stadijoje“, – paaiškino E. Bružienė.

Politikai aptarė ir daugiabučių namų energetinio efektyvumo didinimo temą. Klausė, kodėl taip lėtai vyksta šis procesas ir kokių grėsmių dėl to gali kilti.

„Skatinome namų bendrijas, administratorius, kad jie aktyviai dalyvautų šiame procese. Atkreipėme gyventojų dėmesį, kad jie turėtų suskubti, nes niekas nežino, kada ta parama gali nukristi iki 25 proc. ar 20 proc. Būtų labai liūdna, jeigu per tą laikotarpį, kai visi miestai renovavosi, daugelis mūsų namų liks nepasinaudoję ta valstybės parama. Kiek mes, administracija, galime, tiek tuos procesus ir vykdome“, – teisinosi A. Bartulis.

Toks paaiškinimas labai neįtiko Vytautui Juškui: „Daugiabučių renovacija Lietuvoje prasidėjo 2013 m. Iš didžiųjų šalies miestų mes mažiausiai esame renovavę – tik 44 namus, kai, pavyzdžiui, Tauragėje yra renovuoti 64 namai, Telšių rajone – 54, Palangoje – 69, o juk sąlygos tai visiems vienodos.“

Čia administraciją suskubo ginti Gintautas Lukošaitis: „Labai paprasta atsakyti, kodėl Šiauliuose neskubama renovuotis namų. Juk pas mus labai pigi šiluma. Žmonės pradeda skaičiuoti, kad rentabilumas nėra toks akivaizdus kaip kituose miestuose. Reikėtų gerokai pakelti šildymo kainą ir tada visi, matyt, pradėtų renovuotis, bet ar mes taip galime padaryti, tai tikrai – ne.“

Po dar kelių tokių pasisvaidymų kaltinimais šia tema, renginio pabaigoje paklausta, ar visiems suplanuotiems projektams įgyvendinti nepritrūks lėšų. Tardamas baigiamąjį renginio žodį A. Bartulis patikino, kad numatytų lėšų neturėtų pritrūkti.

2019 10 07 3

Pristatyme dalyvavo nemažas būrys Tarybos narių.
Autorės nuotr.

2019 10 07 9

Tikimasi, kad darbus Prisikėlimo aikštėje pavyks užbaigti laiku.
Autorės nuotr.

2019 10 07 2

Savivaldybės atstovai pristatė vykdomų infrastruktūros projektų eigą.
Autorės nuotr.

 

 

Į viršų