„Pinigų plovimas“, – taip apie medžių kirtimą mieste atsiliepia kai kurie šiauliečiai. Miesto gyventojų nuomone, netikslinga medžių kirsti vien tam, kad jie vėliau būtų atsodinami naujais. Anot jų, jeigu medžių niekas neliestų, pavyktų nemažai sutaupyti.

Direktorius paaiškino
Aistras dar labiau pakurstė viešoje erdvėje pasirodžiusi informacija, esą vieno naujo medelio P. Višinskio gatvės atkarpoje tarp Vytauto ir Stoties gatvių pasodinimas kainuos 1 tūkst. 600 Eur. Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis tokius samprotavimus suskubo paneigti. Anot jo, tokie paskaičiavimai yra iš piršto laužti: „Logiškai net neįmanoma sudėti kvadratinių metrų želdyno ploto su krūmais, kad apskaičiuotume vidutinę medžio sumą. Net ir norėdami paskaičiuoti vieno medelio kainą, mes neturime tam galimybių, nes reikia atskirti, kur yra veja, kur želdinio plotas ir kiek to želdinio ploto reikia priskirti kiekvienam medžiui, tai fiziškai neįmanoma.“

Direktoriaus aiškinimu, P. Višinskio gatvės atkarpoje sodinamų medžių ir krūmų bus 101-as, jų sodinimo darbų vertė kartu su dekoratyviniais želdiniais – 162 506, 03 Eur. Į paminėtą kainą įeina 101 medžio (67 raudonieji klevai, 18 mažalapių liepų, 15 dekoratyvinių obelų, 1 klevas) sodinimas, 13 medelių persodinimas, 494 krūmų sodinimas (192 lanksvos, 244 stefanandros, 58 kukmedžiai), 979,8 kv. m želdyno ploto įrengimas, 3856,1 kv. m vejos įrengimas.

Toks paaiškinimas privertė susimąstyti, kad galbūt administracijai atskleisti tikslią sumą, kiek kainuos vienas medis, yra tiesiog neparanku. Sulaukta patikinimo, kad taip tikrai nėra.

„Mums paskelbus konkursą, nugalėtoju skelbiamas ne tas, kuris pasiūlė mažiausią kainą, bet tas, kuris surinko daugiausiai ekonominio naudingumo balų. Čia įtakos turi ne tik kaina, bet darbų atlikimo terminas, sąžiningas darbo užmokesčio mokėjimas ir kiti ekonominio naudingumo parametrai. Konkretus rangovas, matydamas techninį projektą ir žinodamas savo galimybes, galbūt gali padaryti dideles nuolaidas statybinių medžiagų srityje, bet neturi galimybių pigiau nupirkti medelių. Į vidinę kiekvieno rangovo pasiūlytą kainą mes nelendame, žiūrime, kokia kaina už techninio projekto įgyvendinimą yra siūloma apskritai“, – aiškino A. Bartulis.

Ir vis dėlto, kokia medelio kaina?
Nepaisant to, gyventojams vis tiek įdomu, o tai kiek, pavyzdžiui, kainuos vejos įrengimas.

„Sudėtinga tiksliai pasakyti, nes čia, kaip ir statybos objekte, yra įskaičiuoti demontavimo darbai, griovimo darbai, medžių kirtimas, kelmų rovimas, medžių įsigijimas, medžių sodinimas, laistymo sistemos, apsaugos grotelių įrengimas, laistymas, priežiūra, atsodinimų rizika ir t. t. Rangovas visa tai apskaičiuoja ir mums pasako, kad iš viso želdiniai kainuos tiek ir tiek“, – nuo tikslaus atsakymo išsisuko administracijos direktorius.

Vadinasi, administracija gali apskaičiuoti, kiek kainuoja atskirų projekto dalių įgyvendinimas. A. Bartulis tai patvirtino, bet užsiminė, kad tokių skaičiavimų imamasi tik tada, kai rangovas nevykdo projekte numatytų darbų: „Atsiradus nenumatytiems darbams, matydami konkursinį įkainį, nenumatytus kvadratus dauginame iš konkursinio įkainio. Su šiais skaičiais taip pat dirbame, jeigu rangos metu atsiranda kažkokių projekto klaidų.“

Taigi, jeigu administracija gali apskaičiuoti, kiek kainuoja vejos įrengimas, gali apskaičiuoti ir kiek kainuoja vieno medelio pasodinimas, todėl A. Bartulis buvo paprašytas tą sumą ir įvardyti.

„Gerai, paskaičiuosime ir įvardysime jums kažkokią X sumą, bet kas iš to. Ką su ta informacija darysite, juk kitame objekte kainos vėl bus visai kitos. Gal jums ir granito kainą už kvadratą paskaičiuoti, gal ir čia rasite kokių stebuklų“, – supyko A. Bartulis.

Po dar kelių bandymų atsikratyti šios užduoties galiausiai jis sutiko apskaičiuoti vieno medelio kainą, tik perspėjo, kad tai užtruks kelias dienas. Ką gi, esame kantrūs, tai tos informacijos dar palauksime.

2019 10 07 23

Akivaizdu, kad medžių atsodinimas kainuos nepigiai.
Autorės nuotr.

Į viršų