Grupelė šiauliečių pasiryžo pagerinti gyvenimą tiek sau, tiek ir likusiems miesto gyventojams. Po patirtų traumų, lūžių nusprendė, kad gana kentėti, metas veikti. Susirinko, atsinešė įrodymų, iliustruojančių netvarką mieste, ir dabar kovos tol, kol Šiauliuose nebus pradėta atsakingiau žiūrėti į šaligatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų priežiūrą.

Pasidalijo savo rūpesčiu
Asociacija „Lieporių bendruomenės centras“ 2019 m. rugsėjo 2 d.–gruodžio 15 d. laikotarpiu įgyvendina Šiaulių miesto pietinės teritorijos bendruomenių ir NVO projektą „Bendruomeninės veiklos plėtojimas Šiaulių miesto pietinėje teritorijoje“.

Projekto partneris Šiaulių miesto savivaldybės gyventojų asociacija „Visuomeninės iniciatyvos“ vykdo pilietinę iniciatyvą ir rengia pasiūlymus dėl šaligatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų efektyvesnės priežiūros, kuri pagerintų Šiaulių miesto pietinio rajono aplinkos ir gyventojų gyvenimo kokybę.

Pirmojo renginio metu dalyviai jau buvo supažindinti su pagrindinėmis problemomis, susijusiomis su šaligatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų priežiūra, remontu ir atnaujinimu. Toliau esama situacija bus patikslinta atsižvelgiant į renginio dalyvių iškeltas problemas, išsakytas nuomones, pastabas, pateiktus pasiūlymus.

Bus sprendžiama, į kokias institucijas kreiptis dėl trūkstamos informacijos, kokius specialistus, atsakingus už šaligatvių, pėsčiųjų ir dviračių takų priežiūrą, eksploatavimą bei remontą, kviesti į susitikimą su Lieporių rajono gyventojais, kokius klausimus jiems reikėtų pateikti.

„Mūsų asociacijos nariai iš Lieporių, Dainų, Gytarių, Šventupio, Pramonės, Žaliūkių ir kitų miesto rajonų yra ne kartą išsakę savo nuomonę, kad šaligatviai, pėsčiųjų ir dviračių takai galėtų būti geriau prižiūrimi. Žmonės skundėsi, kad dėl to yra patyrę įvairių traumų, todėl mes ir pamanėme, jog tai aktuali tema, kurios galėtumėme imtis mes, visuomenininkai“, – įsitraukimo priežastį atskleidė asociacijos „Visuomeninės iniciatyvos“ vadovas Vytautas Kabaila.

Nori, kad juos išgirstų
Visuomenininkai atkreipė dėmesį, kad Šiauliuose netrūksta avarinės būklės vietų, kurias būtina kuo skubiau tvarkyti. Ne ką mažesnių problemų kyla šaltuoju metų laiku, kai daugiau pasninga ar susidaro ledas. Šiauliečių nuomone, mieste netinkamai prižiūrimi ir atnaujinti šaligatviai, pėsčiųjų ir dviračių takai.

„Pastebėjome, kad praėjus metams mieste naujai sudėtos trinkelės pradeda byrėti, trupėti, eižėti, nors taip neturėtų būti. Kitose šalyse, net ir pas mūsų kaimynus, atnaujinti šaligatviai tarnauja 15-30 metų, o Vakarų Europos šalyse – net 40-50 metų. Mes manome, kad kažkas panašaus turėtų būti ir pas mus“, – kalbėjo V. Kabaila.

Geriausias to pavyzdys Aukštabalio ir Gegužių gatvių atkarpoje esantis pėsčiųjų ir dviračių takas, kur trinkelės tiesiog sutrupėjusios gabalais. Netrūksta ir įsisenėjusių problemų. Tilžės g., Aukštabalio g., Rasos g., Venclauskio g., Vilties g., V. Grinkevičiaus g. trūkumų galima įžvelgti kas 100 ar 200 metrų.

„Matosi, kad šiose gatvėse problemos susidarė ne prieš metus, o prieš trejus, penkerius, dešimt. Pro šalį eina politikai, Tarybos nariai, Savivaldybės vadovai ir apsimeta, kad nieko čia nemato. Be to, tai yra problemos, kurios nereikalauja didelių lėšų. Užtektų atsiųsti porą žmonių su smėlio mašinomis, naujomis trinkelėmis ir per dieną ar dvi viskas būtų sutvarkyta. Atsikalbinėjimas – kad tam nėra lėšų, netinka. Manau, čia reikėtų truputį atsakingesnio požiūrio į savo darbą“, – piktinosi V. Kabaila.

Visuomenininkų nuomone, tai yra labai blogai, todėl jie jaučia pareigą pasidomėti, kas dėl visko kaltas.

„Dabar miestas masiškai atnaujinamas, visur klojami nauji takai, šaligatviai. Tai yra puiku ir sveikintina, bet jeigu visi atnaujinti takai, šaligatviai po metų ar dvejų pradės šaudyti, vartytis, tai miestui kainuos labai didelius pinigus.

Investavus tokius pinigus, susikurti sau ne geresnį gyvenimą, bet didesnių problemų, yra neleistina“, – akcentavo asociacijos vadovas.

Jaučiasi labai įskaudinti
Visuomenininkai panoro išsiaiškinti šiuos dalykus, pasikalbėti su Savivaldybės vadovais, specialistais ir pateikti savo nuomonę, prašymus, pasiūlymus šia tema, bet minėtiems klausimams spręsti buvo iki minimumo sumažintas projekto finansavimas. Asociaciją pasiekė informacija, kad Šiaulių miesto rajonų bendruomenių vadovai nepageidauja šio darbo, laiko jį nereikalingu ir nenaudingu. Jų nuomone, Šiauliuose viskas yra gerai, tik visuomenininkai esą įžvelgia kažką blogo.

„Nežinau, kas tą inicijuoja, kas už to stovi, bet mums kiekviename žingsnyje stengiamasi pasakyti, kad mūsų darbo nereikia. Jeigu mes sudalyvaujame jungtiniame projekte su kitomis organizacijomis, gauname atsiliepimų, kad ant jų kažkas pyksta, jog priėmė mus. Tokie, kaip mes, turime būti atskirti, ignoruojami, kad prarastumėme norą vykdyti panašią veiklą. Labai skaudu dėl tokio požiūrio. Matosi, kad toks požiūris ateina iš aukščiau. Esame žodžiais kaltinami, kad žmones norime paskatinti tapti pilietiškus, aktyvius ir įsijungti į procesus, esame žlugdomi, gniuždomi ir likviduojami iš šios veiklos“, – apgailestavo V. Kabaila.

Ypač jam skaudu, kad visuomenininkų nepalaiko ir jiems kenkia tie, kurie turėtų labiausiai palaikyti: „Skaudžiausia, kad atsiranda tokių nevyriausybinių organizacijų, kurios, norėdamos įtikti miesto valdžios atstovams, kreipiasi į Savivaldybę su pareiškimais, jog tokio darbo, kurį darome mes, nereikėtų daryti, nes jis netikslingas, nereikalingas, ir Savivaldybė kažkaip tuo patiki.“

Nepaisant to, visuomenininkai vis tiek žada nesudėti rankų. Jie toliau bandys aiškintis, dėl kokių priežasčių naujai išklotos trinkelės neatlaiko net metų. Kaip jau minėta aukščiau, pirmasis toks renginys jau įvyko. Po mėnesio įvyks antras toks renginys, už kurio viešinimą visuomenininkai pasiryžę susimokėti patys už savo asmenines lėšas.

„Pirmajame renginyje pagalbos kreipėsi apie 20 Šiaulių miesto gyventojų. Dabar reikės nuvykti pas gyventojus į vietą, apžiūrėti situaciją, padaryti nuotraukas ir Savivaldybei rašyti prašymus, pridedant visą medžiagą. Kai turėsime viską gražiai suformulavę, į kitą renginį pasikviesime Savivaldybės atstovus, kad jie padėtų greičiau rasti sprendimus“, – sakė asociacijos vadovas.

2019 09 30 5

2019 09 30 19

2019 09 30 20

2019 09 30 21

Asmeninio archyvo nuotr.

 

Į viršų