Artėjant Pasaulinei turistų dienai, smagu pasidžiaugti, kad ir Šiauliai yra įdomūs keliautojams. Šiaulių turizmo informacijos centro (TIC) duomenimis, didžiausias lankomumas buvo liepos mėnesį. Užsienio turistų liepos mėnesį sulaukta 30 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Šiauliais labiausiai domisi latviai
Šiaulių TIC direktorės Rūtos Stankuvienės teigimu, per 2019 m. aštuonis mėnesius Šiauliuose apsilankė 38 tūkst. 286 turistai ir tai yra 6,8 proc. daugiau negu per tą patį laikotarpį 2018 metais. Lietuvių turistų taip pat sulaukta 4,7 proc. daugiau. Jų mūsų mieste apsilankė 31 tūkst. 233. Tuo tarpu iki 2019 metų rugpjūčio 31 d. Šiaulius aplankė 7 tūkst. 53 užsieniečiai, o tai yra 17 proc. didesnis rodiklis, lyginant su 2018 metų statistika.

„Kaip ir įprasta, daugiausiai užsienio turistų apsilankė iš Latvijos. Kitų šalių geografijos tendencijos išlieka panašios, statistikos grafose lyderiauja Ispanija, Lenkija, Vokietija, Rusija, Japonija, Didžioji Britanija, Estija, Prancūzija, Italija. Šiaulius vis dažniau atranda turistai iš tokių tolimų ir egzotiškų kraštų kaip Australija, Kanada, JAV, Kinija, Turkija“, – sakė R. Stankuvienė.

TIC direktorė kalbėjo, kad ypatingas dėmesys skiriamas turistų iš Azijos šalių pritraukimui. Treti metai kai Baltijos šalių departamentai dirba su šia rinka ir rezultatai jau yra jaučiami. Azijos šalių gyventojai vis dažniau pasirenka čarterinius skrydžius ir per penkias dienas aplanko visas tris Baltijos valstybes.

R. Stankuvienė atkreipė dėmesį, kad lietuviai vasarą atostogoms paprastai renkasi kitas šalis. Kai prasideda darbų sezonas nuo rudens iki pavasario, suaktyvėja kelionės po Lietuvą. Keliaujama vienai dienai ar su nakvyne po artimiausius mūsų šalies miestus ar kaimynines šalis.

„Kai tik savaitgalį būna geras oras, lietuviai ir šiaušia kur nors į pažintinį taką, Šiaulius. Šiaulių regione irgi tas pats, galime pasidžiaugti, kad Žagarė labai atsinaujino, Pakruojis turistus traukia su savo festivaliu, o Kurtuvėnai būna populiarūs visą vasaros sezoną“, – informavo centro direktorė.

Kviečia patirti, pajausti ir pažinti miestą
Taip pat ji pasidžiaugė sėkminga Šiaulių TIC veikla. Nuo metų pradžios Šiaulių miesto turistinės galimybės ir ištekliai buvo pristatyti keturiose tarptautinėse turizmo parodose ir kituose renginiuose (Vilniuje, Rygoje, Taline, Piarnu). Taip pat pristatyti miesto turistiniai ištekliai trijose didžiausiuose Lietuvos miestų šventėse (Kaune, Klaipėdoje, Vilniuje). TIC baiginėja ir kitus projektus. Baigiamajame darbų etape projekto Tarptautinis kultūros kelias „Baltų kelias“ įgyvendinimas, kurio pagrindinis rezultatas bus inovatyvaus interaktyvaus centro „Baltų kelias“ įrengimas. Toliau aktyviai tęsiamas dalyvavimas Šv. Jokūbo kelio projekte. Pavasarį buvo sužymėtas Šv. Jokūbo kelio maršrutas Šiaulių mieste.

Bendradarbiaujant su kolegomis iš kitų Šiaulių regiono turizmo informacijos centrų, iki metų pabaigos bus įgyvendintas projektas, kurio metu bus sukurta Šiaulių krašto turistinių išteklių mobilioji aplikacija.

R. Stankuvienės teigimu, didžiausias per šių metų vasarą pasiektas rezultatas, tai žaidimo visai šeimai sukūrimas. Pirmą kartą Šiauliai turi savo žaidimą, skirtą šeimai, kuris taip ir vadinasi – „Šiauliai“. Jį beveik du mėnesius kūrė patys TIC darbuotojai. Šis žaidimas skatina pažinti miestą, gilina žinias, ugdo loginį mąstymą. Žaidimas išleistas ir latvių kalba, nes latviai sudaro didžiąją dalį turistų, atvykstančiųjų į Šiaulius.

„Praėjusią savaitę važiavome į Latviją, vežėmės 1,5 tūkst. popierinių žaidimo vienetų ir per pusę dienos jų nebeliko. Latviai sakė, kad tai labai įdomus, netikėtas, atraktyvus dalykas. Pažadėjo žaisti, o kilus klausimų atvažiuoti į Šiaulius“, – pasakojo R. Stankuvienė.

Reziumuodama centro direktorė patiko, kad veiklų Šiauliuose netrūks ir rudenį. Naujas ekskursijų ciklas „Šiaulių gatvės pasakoja“ kvies patirti, pajausti ir pažinti miestą per gatvių istorijas, pasmalsauti apie jų slepiamas paslaptis. O į naujus tris vienos dienos maršrutus „Stop kadras“, „Šiaulių zoo“, „Nesigydyk pats“ galės leistis tiek moksleiviai, tiek brandaus amžiaus turistai.

2019 09 23 23

Autorės nuotr.

Į viršų