UAB „Šiaulių plento“ vadovas Šiaulių apygardos teismui pateikė prašymą iškelti restruktūrizavimo bylą. Įmonės restruktūrizavimas yra alternatyva įmonės likvidavimui dėl bankroto – kai įmonei sudaromos sąlygos išsaugoti ir plėtoti veiklą, grąžinti skolas, atkurti mokumą bei išvengti bankroto. Restruktūrizavimo siekia ir „Šiaulių plento“ antrinė kelių tiesimo bendrovė „Žemaitijos keliai“ – jai rugpjūčio pabaigoje Šiaulių apygardos teismas jau iškėlė restruktūrizavimo bylą.

Ši informacija svarbi ne tik bendrovės darbuotojams, bet ir visiems šiauliečiams, nes UAB „Šiaulių plentas“ yra vienas iš pagrindinių vykdomų mieste rekonstrukcijų rangovų.

Bendrovėje – sudėtinga situacija
Kad UAB „Šiaulių plentas“ turi didelių problemų, aišku pagal pernykščius bendrovės rezultatus: 2018 m. ji patyrė 4,533 mln. eurų grynųjų nuostolių – 9 kartus daugiau nei 2017-aisiais. Bendrovės pajamos per metus sumenko 4,7 proc. iki 46,922 mln. eurų.

Šiemet rugpjūčio 19 d. „Šiaulių plentas“ turėjo 106 371,59 Eur socialinio draudimo skolą, rugsėjo 16-ąją – 93 332,50 Eur.

Be to, vien šiais metais bendrovei, UAB „Creditreform Lietuva“ duomenimis, iškelta keliasdešimt  bylų dėl skolų priteisimo, piniginio reikalavimo, atsiradusio iš sutarties, žalos atlyginimo ir t. t. Taip pat 2019 m. įregistruota ir bendrovės turto areštų.

Taigi, UAB „Šiaulių plento“ vadovas Juozas Aleksa Šiaulių apygardos teismui pateikė prašymą iškelti restruktūrizavimo bylą, šis teismas bendrovės prašymu rugsėjo 16 d. pritaikė laikinąsias apsaugos priemones – leido bendrovei iš sąskaitų atlikti jos veiklai būtinus mokėjimus. Teismas sprendimą dėl bendrovės restruktūrizacijos planuoja skelbti spalio 4 d.

Rangovas ir mecenatas
Kokį sprendimą bepriimtų teismas, padėtis UAB „Šiaulių plente“ itin sudėtinga ne tik bendrovės darbuotojams (praėjusių metų pabaigoje čia dirbo 378 darbuotojai), bet ir visam mūsų miestui.

2019 metais UAB „Šiaulių plentas“ laimėjo 15 viešųjų pirkimų. Didžiausias pirkėjas, žinoma, yra Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos, o antrojoje vietoje – Šiaulių miesto savivaldybės administracija.

Šiais metais iškilmingai Šiaulių miesto savivaldybės administracija ir UAB „Šiaulių plentas“ pasirašė sutartį dėl tolimesnės Bačiūnų gatvės rekonstrukcijos ir t. t. Bendrovė taip pat yra laimėjusi konkursus įrengti Daušiškių kapines, remontuoti Pakruojo, J. Basanavičiaus ir kitas miesto gatves.  

Šiauliečiams, ko gero, aktualiausia yra Prisikėlimo aikštės ir jos prieigų rekonstravimo ir darbo projekto parengimo ir darbų atlikimo sutartis, pasirašyta su bendrove „Šiaulių plentas“ dar 2018 m. Rangos darbų sutarties vertė – 6 565 300 eurų. Sutarties trukmė – 21 mėnuo, taigi centrinė Šiaulių aikštė turėtų būti baigta šių metų lapkričio-gruodžio mėnesiais.

Nežiūrint sudėtingos padėties šį rugpjūtį UAB „Šiaulių plentas“ tapo „Šiaulių dienų 873“ „mecenatu“, o mecenatams buvo skirti entuziastingi mero žodžiai: „Džiaugiuosi, kad Šiauliuose verslą plėtojančios įmonės nepraranda, o vis stiprina savo tikėjimą Šiauliais, čia kuria ir stiprina savo verslo idėjas, tampa atsakingomis įmonėmis ir dalijasi uždirbtais pinigais su visais miestiečiais. Gerbtinas ir sektinas toks didžiųjų įmonių pavyzdys.“

A. Bartulis: „Projektai ir toliau bus vykdomi“
Su UAB „Šiaulių plentas“ vadovu nepavykus susisiekti, paklausėme miesto Savivaldybės vadovų, ar neiškilo grėsmių sužlugti šio rangovo mieste vykdomiems darbams.

Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius tvirtino: „Kol kas UAB „Šiaulių plentas“ jokių terminų nepažeidinėja, atlieka darbus, bet atidžiai stebime situaciją. Kol kas tikrai negalėtume teigti, kad stoja projektai, nes matome, kad projektai yra įgyvendinami ir kol kas vėlavimų ar kitų bėdų tikrai nėra.“

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pripažino, kad laukia teismo sprendimo dėl restruktūrizacijos UAB „Šiaulių plentas“, nes tai yra labai svarbu ir Savivaldybei kaip užsakovei.

„Tikrai džiaugiamės, kad UAB „Šiaulių plentas“ suvaldė visus savo vidinius procesus, tęsia visų objektų įgyvendinimą. Mes turime galimybę, nes nėra jokio apribojimo, kad apmokėtume už visus padarytus darbus. Gal šiek tiek ir yra įtemptesnė situacija su UAB „Šiaulių plento“ medžiagų tiekėjais ir su subrangovais, bet šį procesą stebime. Manau, kad jei spalio 4 d. bus patvirtinta restruktūrizavimo pradžia, tai bus galimybė įmonei tęsti darbą, išvengti bankroto ir toliau įgyvendinti mūsų miesto projektus. Projektai ir toliau bus vykdomi, dėl to problemų nebus. Buvau susitikęs su UAB „Šiaulių plento“ generaliniu direktoriumi, aptarėme visus šiuos klausimus. Jis tikrai patikino, kad visus procesus ir santykius su savo medžiagų tiekėjais ir su subrangovais yra suvaldęs. Kaip matome, visi procesai ir realūs darbai vyksta. Tie darbai, kuriuos vykdo UAB „Šiaulių plentas“, ir toliau vyks“, – optimistiškai nusiteikęs sakė Savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis.

Į viršų